Ex-manžel neplatí výživné na dceru, je na ÚP, ale i tak pracuje. Jak vyřešit výživné?

Zodpovězené
29. led 2019

Dobrý den,

před 3 měsíci jsem se rozvedla se svým manželem, který v době, kdy probíhal soud o svěření dcerky do mé péče, byl zaměstnaný a soud mu vyměřil výši výživného. Následující měsíc se ale manžel ocitl na ÚP a zatím mi od něj nepřišlo ani jedno výživné. Protože ale bydlíme v jednom městě, vím, že jezdí jako taxikář a má za to nějaké peníze (určitě pracuje na černo). Dcera k němu chodí každý 2. víkend a protože defacto nemáme špatný vztah, je u něj někdy i podle naší domluvy přes týden (1-2x), stará se o ní dobře, péči mu nemohu vytknout, ale když jsem se ho ptala, proč neposlal výživné, řekl jen, že je na ÚP, nezaměstnaný a nemá to z čeho platit.

Jsem bezradná. Dcera ho má moc ráda a já ho nechci "upálit" a nahlásit za práci u Taxislužby, když je na UP - bojím se, že by se tím vše jen zhoršilo a naše jakštakš dobrá komunikace by byla ta tam. Vím, že by mu přeci měli vyměřit nižší částku alimentů (dočasně), když je teď na UP. Ale fakt, že by neměl platit nic, se mi nezdá. Navíc další věc, že příjem má (taxi) a dceři z něj výžívné prostě nedá mě vytáčí.

Chci se s ním samozřejmě domluvit raději bez úřadů a soudů, ale pomalu nevidím jinou možnost.

Děkuji Vám za rady.

Dobrý den,

vyživovací povinnost má rodič do té doby, dokud není dítě schopné se uživit samo. Pokud jsou pro otce vyměřené alimenty příliš vysoké, může si zažádat o snížení u soudu. V případě, že není schopen alimenty pro dítě zajistit, přechází vyživovací povinnost ve většině případů na prarodiče či další předky dítěte (platí, že příbuzní vzdálenější mají vyživovací povinnost, jen nemohou-li tuto povinnost plnit příbuzní bližší). Bohužel toto nebývá řešením, výživné se poté určuje soudně na prarodiče z obou stran.

Je dobře, že jste si nechala stanovit výživné soudně, jen tak se to dá nyní řešit. S tím, že se rodič skrývá, pracuje na černo, zatajuje majetek a příjem, se bohužel setkáváme často. Chápu, že to nechcete řešit radikálně, abyste chránila i dobrý vztah otce a dítěte, ale pokud neposílá výživné je potřeba to řešit. Zkuste se s ním domluvit, pokud ani domluva nepůjde, upozorněte ho na možnost řešení, kdy se obrátíte na náš projekt a že budete vše řešit exekučně. V případě exekuce je řešeno i zabavení řidičského oprávnění, zkuste se i o tomto otci dítěte zmínit. Exekuce bývá nejefektivnější, je to větší nátlak než jen soud, exekutor má více možností a pokud je dlužník na ÚP nebo OSVČ, bývá to jediná možnost jak výživné zkusit zajistit.

Budu Vám držet palce, aby se vše podařilo vyřešit dohodou a nemusela jste řešit exekuci. Pokud Však budete chtít pomoci, můžete nás kdykoli kontaktovat na naší bezplatné lince 800 400 441, rádi Vám poradíme.


Přeji Vám krásný zbytek dne,
Helena Peterová
Odborný poradce
www.vasevyzivne.cz
tel.: 800 400 441