Mám šanci vymáhat po exmanželovi alimenty zpětně?

pet.s
11. čer 2011

Prosím o radu, bývalý manžel mi po rozvodu neplatil alimenty.Asi 5 let. Měl je vyměřené a stanovené soudem. Sem tam občas zaplatil, ale nikdy celou částku. Nikdy jsem nepodala žádné trestní oznámení nebo to po něm nevymáhala.
Před 2 roky v březnu mu soud zvýšil alimenty. Hned jsem si požádala o exekuci. Musel mi doplatit to zvýšení. Asi za 3 měsíce zpětně. Od té doby mu alimenty strhávají z výplaty.
Mám ještě šanci vymáhat po něm dluh na alimentech zpětně za ty roky před tím? Nebo když jsem exekuci požadovala až od toho ledna, tak před tím se bere jako, že platil normálně a nemám šanci?
A ještě mě zajímá. Vypořádali jsme si majetek po rozvodu sepsáním dohody, která byla součástí rozvodové smlouvy. Já měla zaplatit dva úvěry a on dva úvěry, které byly vyšší než moje. Ale já mu za to nechala byt a auto. Nyní se zjistilo náhodou, že on ten jeden úvěr neplatil.Od roku 2001!!Jeho současná přítelkyně mi napsala, že chtějí ten dluh zaplatit ode mě a nebo alespoň půlku. Já vím, že když vznikl za manželství je to na půl,ale když se zavázal v tom vypořádání, že ho uhradí on, může to po mně požadovat?

pet.s
autor
11. čer 2011

Opravdu jste tohle nikdo neřešil?

anatanka
11. čer 2011

@pet.s Jak je to s alimenty si nejsem jista, ale mylsim, ze by to melo jit.
Co se tyka uveru, tak on po tobe nemuze pozadovat naprosto nic (to posli s klidnym srdcem jeho i drzou pritelkyni do haje zelenyho), ale pokud by neplatil, tak exekutor bohuzel ano...

pet.s
autor
11. čer 2011

ne zatím to je jen úvěr...k exekuci to dojít nenechá..

jitafol
16. čer 2011

@pet.s Já si teda myslim, že když jste měli majetkový vypořádání a v tom bylo určeno, že konkrétně tenhle úvěr zaplatí on a souhlasil s tím a je to odklepnuto soudem.....tak snad mají smolíka ne? Bych se tím vůbec netrápila, ty sis svoje zaplatila, on taky musí!

lucisa
16. čer 2011

@pet.s naprosto souhlasím s @jitafol , pokud bylo řádně vypořádáno s majetkem (tzn. před soudem, notářem apod.), je jasně dané, kdo má jaký dluh a tím to pro druhého hasne. A co se týče alimentů, myslím, že můžeš žádat i zpětně, pokud dokážeš, že neplatil nebo jen část a vyčíslíš dlužnou částku + úroky.
Ale určitě bych se zeptala na nějaké sociální poradně, právníka, netuším, jestli tam není nějaká promlčecí doba. A rovněž bych se ujistila ohledně majetkového vypořádání, ale pokud to šlo přes soud, jakože asi ano, jinak by nebyl váš rozvod dořešen (napadlo mě, jestli by vůbec nabyl právní moci, ale nejsem právník), může si ex i jeho přítelkyně max. hodit nohu za krk.

pet.s
autor
16. čer 2011

@lucisa díky za odpověd, jo jo nabylo to právní moci...asi přítelkyni napíši, že tedy chci ten byt a auto, co jsem mu nerozvážně nechala, protože mi vyhrožoval, že mi sebere kluka a už ho nikdy neuvidím, byl cizinec...tak proto jsem chtěla rozvod, co nejvíce v klidu. Na děti neplatil, protože on rozhodl, že já jsme bohatá dost(no zatím co, on sedí s kamarádama v hospodě, tak já po nocích účtuju)A ona mi řekne že on podepsal nevýhodný rozvod..holky, mohly byste mi říct, co je nevýhodného na vypořádání, on byt 3+kk.(státní, ale těsně před odkupem za 87tisíc do osobního vlastnictví),+ celé zařízení, auto, jeden úvěr na 160 tisíc(téměř zaplacený) a druhý na 100 tisíc. Já jeden úvěr na 50 tisíc, novomanželku na 50 tisíc, dvě děti a psa?????????a ted to řeší. 6 let po rozvodu??? Kráva jedna...grrrrrrrrr 🙄 🙄 🙄 Asi nic nevyřeší, ale stejně to mrzí a se...e

pet.s
autor
1. črc 2011

Holky, tak opět máme problém. Děti jsou svěřeny do péče mně. V rámci dosavadních dobrých vztahů s otcem (7 let od rozvodu) nemáme stanovené návštěvy a ani upravený styk.Prostě pokud chtěl děti vidět(o moc nechtěl, ale alespon občas). Na návštvě je měl jen 2x. Jedno dítě se vrátilo samo po 2 hodinách a druhé po 4. Že tam nebudou.
Ted je situace. Já musím na operaci. Myslím, že bude lépe, že to bude během prázdnin, kvůli dětem a vožení do školy. Velké děti (17+14) nemám kam dát. O miminko se postará jeho otec(jiný). Moji rodiče jsou nemocní, mamka při posledním hlídání naší velké holčičky dostala infarkt, ale to jako opravdu. Nechci říct, že vinou naší mladé,ale ona je dost nestandartní dítě, které od malinka navštěvuje psychology(máme ji adoptovanou, je tam nějaké dědičné zatížení). Prosila jsem bývalého, aby se o děti postaral po dobu mé nemoci. Samozřejmě se mu nechce. Hlavně se nechce té jeho nové přýtelkyni.
Sdělila mi, že klidně pokud děti budou chtít. A Že si děti vezmou na chatu, 18 km od místa bydliště. Že tam mají ale polní pomínky, že budou spát ve stanech. Moc dobře ví, proč to napsala. Bára je těžký alergik, má různé psychické problémy. Občas dodnes v noci se mnou spí v posteli, protože má noční děsy. Taky se strašně ale úplně panicky bojí pavouků. Jednou jsme ji poslali na tábor a jeli jsme pro ni ještě v noci. Málem se tam zbláznila. Klu v té době bude mít dvoufázové denní tréninky. Od rána do večera. tak mi napsala, že bude dojíždět busem. To akorát dojede utahanej večer domů a ráno po noci ve stanu pojede busem zpátky.
V rámci nějaké dohody jsem nabídla, že bývalý může děti hlídat u mě doma. Má tam kde spát, děti mají každý své zázemí. Prostě bylo by to dle mě v jejich zájmu nejlepší řešení, kdyby on byl tady s nimi. Samozřejmě bez přýtelkyně. Děti už jsou velké, nepotřebují celodenní péči, stačí když se snimi domluví, a může být s ní, pak jen přijít a dohlédnout na vše. Ona na mě ječí, že tohle není v jejím zájmu.
A ted rada? Jak to vyřešit? Navrhla jsem mu at si tedy vezme podnájem, ale ona tam nebude, nebo tedy ne s dětmi(byly u ní na návštěvě jeden večer, tak kráva té naší holce vyprávěla jak viděla duchy. Pak je poslaly domů ve tmě samotné. Já jim musela jít na proti a Bára se mnou pak měsíc spala v posteli. Navíc zbrojí proti mě, (chápete, že po 7 letech od rozvodu???Já ne!Už měl nekolik bab,ale tohle jsme nikdy řešit nemuseli).Vyhrožovala mi, že dětem povypráví intimnosti z našeho manželství, které ji vyprávěl můj bývalý).
Můžu požadovat, s kým děti budou ten čas? Nebo jsem navrhla, že si najmu hlídání,ale budu po něm žádat půlku nákladů.Mele si svou. Prost děti s nimi jedou na chatu.
Tak jsem říkala, že se obrátím na OPD(vůbec se mi tam nechce),aby rozhodli.Ona prý tam přijde jako svědkyně. Nevím, co by tam dělala. Může být přitomná tomu jednání?