Otec neplatí výživné a jeho adresa je neznámá. Může výživné platit stát a vymáhat ho po dlužníkovi?

Zodpovězené
5. bře 2019

Dobrý večer,

kamarádky bývalý manžel neplatí výživné od doby, kdy bylo stanovené. Několikrát to řešili s policií, jako trestný čin, on vždy slíbil, že platit bude, ale nic se nedělo. Kamarádka ho nemůže kontaktovat, protože neví, kde bydlí. Ráda by z něj alespoň nějaké peníze vymohla, ale neví jak. Slyšela jsem o tom, že je/byla možnost, že by dlužné výživné zaplatil stát a ten by jej poté vymáhal na dlužníkovi. Prosím, nevíte, zda je tato možnost platná, popřípadě jak jinak vymoci dlužné výživné?

Děkuji za váš čas.

Dobrý den,

děkuji za Vaší otázku. Je dobře, že celou situaci kamarádka řešila na policii, pokud otec neplatí a neví, kde se zdržuje. Policie při šetření zjistí, kde se otec nachází a kamarádka, která trestní oznámení podávala má právo nahlédnout do spisu, kde zjistí, kde se zdržuje, zda pracuje apod. Na základě informací může zvážit další postup. Na některé neplatiče zabere řešení přes policii a na některé exekuce. Proto je potřeba využít všech možností. Lze řešit oběma formami najednou. Na polici doporučuji chodit opakovaně, vždy po 4měsíčním nehrazení. S počtem řešených trestních oznámení by měl stoupat i trest pro dlužníka.

K Vaší otázce placení výživného státem.
Zálohované výživné se stále probírá ve vládě, ale zatím jsme nezaznamenali větší posun a návrh nového zákona zatím nebyl ani předložen. I tak politici v zákoně řešili, že dluh musí být nejprve řešen soudně/exekučně. Proto je i důležité řešení všemi způsoby. Zatím ale bohužel pomoc od státu není schválená.

Poraďte kamarádce stálé řešení přes polici a podání exekuce.

Přeji hodně trpělivosti! Vím, že situace bývá mnohdy velmi těžká.


Přeji Vám krásný zbytek dne,
Helena Peterová
Odborný poradce
www.vasevyzivne.cz
tel.: 800 400 441