Zvýšení výživného, když má otec novou rodinu, kterou živí

258741
13. led 2017

Dobrý den. Chci se zeptat jestli někdo nevíte nebo nemáte skušenost se zvýšením výživného u dítěte manžela z předchozího manželství za předpokladu že muž živý novou manželku a společné dítě? Naše situace je taková že bývalá zažádala o zvýšení výživného. V době kdy byl manžel sám, u soudu uvedl že místo 2000,- které ona vyžadovala bude platit 3000,- ale nechce už o nějakém zvyšování slyšet.
Dále v té době platil na další 2 děti 3000,- a 4000,-. Veškeré tyto peníze šli k jejím rukám. Bohužel tam také končili...
Dcera (výživné 3000,-) žije už jejích 15let s přítelem a byli situace kdy jí matka jí třeba koupila tričko u vietnamců za 200,- a jinak jí živil přítel. Dnes je již dcera plnoletá a výživné je soudně zrušené.
U syna (4000,-) se stávalo že se po jejich rozvodu potloukal sám tak že nedodělal střední školu a místo toho šel pracovat. 2 roky byl dokonce v Anglii a po celou dobu šli matce peníze z jeho výživného. Tvrdila že mu platí jeho dluhy, což se ukázalo jako lež protože po tom co se vrátil na něj naběhli exekutoři. Syn jí v té době dokonce posílal část své výplaty aby ty dluhy hradila. Letos je mu 22let. Do jeho 21let na něj manžel platil výživné protože nebylo jasné jestli se vrátí na školu nebo ne. Na školu se nevrátí protože jeho přítelkyně přijela z Anglie těhotná a tak se musí starat o rodinu.
Obáváme se že z výživného krom svých večírků, tahů po hospodách a diskotékách platila i insolvenci která jí byla překlopena do konkurzu nedlouho po tom co bylo oběma dospělým dětem zrušeno výživné.
V době kdy jsem manžela poznala bral nějakých 6000,- a zbytek jeho výplaty (26000,-) šel na výživné a exekuce. Z těchto 6000,- platil nájem, měl žít, dopravovat se do práce a když si něco přivydělal, dal peníze ex pro děti protože mu dělala scény jaká je chudinka. Dokonce ho několikrát ukecala aby si vzal pro ní půjčku kterou samozřejmně nezačala ani splácet. V době manželství ho podepisovala na žádostech o půjčku i bez jeho vědomí.
Já v té době kdy jsme se poznali byla samoživitelka s těžce postiženým synem. Plně na sociálních dávkách. Byt v pronájmu. Syn má pnp a auto plně pořízené z příspěvku. Manžel se ke mě přistěhovat doslova se dvěma igelitkama svých věcí. Snažila jsem se aby začal žít tak jak by si zasloužil a ne jako bezdomovec. Po svatbě jsme šli společně do oddlužení protože kdyby se vše řešilo exekucemi tak by platil i v důchodu. Manžel si osvojil mého syna a mě prakticky živý. Z důvodu péče o syna nemůhu nastoupit do práce.
A teď konečně k mým otázkám. Může bývalá zažádat o zvýšení výživného z důvodu že já pobírám příspěvek na bydlení a syn příspěvek na péči(bude se toto počítat manželovi do příjmů)? Počítá se výživné z peněz co dostává manžel ve výplatě po odečtení všech pohledávek nebo z peněz co má před odečtením? Může brát soudce v potaz fakt že je bývalá v konkurzu a není jasné že půjdou peníze plně pro dítě? Nebo i to že za poslední 2 roky změnila práci za hůře placenou? Původně brala 14000,- Tvrdí v návrhu že má plat 11tisíc ale vzhledem k tomu že bydlíme v regionu s nejmenší nezaměstnaností tu mají ženy platy i 20tisíc. Například v Lidlu kousek od jejich bytu nabízejí 17 900 nástupní plat. V druhém roce o 1000,- více. Na dovolené nejezdíme. Není na to a manžel je věčně v práci. Celý rok obzvlášť pak létě zastupoval kolegy při jejich dovolených, školeních a pod.
Bývalá chlapci není schopná koupit pěkné oblečení, chodí jak trhan. Ale od jejich rodičů má dotykový telefon, tablet, notebook.. Bohužel si těch věcí neváží. Měla bych dodat že jde o 10ti leté dítě- 3.třída ZŠ.Každý půl rok se mu podaří rozbít telefon a bývalá pak řve ať mu manžel koupí nový nebo alespoň přispěje. Když byl menší tak mu dal svůj telefon.Když jsem chlapci chtěla dát něco pěkného po synovi tak nejdřív že to chce a že si pro věci příjde ale pak si je nevzal i po upozornění že na něj stále čekají. V návrhu bývalá uvádí že se manžel se snem téměř nestýká. Ovšem když si ho chtěl vzít několikrát na víkend tak se najednou vyskytla dlouhodobě plánovaná rodinná akce nebo výlet na kterých klučina měl být. Zpětně jsme se dozvěděli že se nic nekonalo a bývalá prostě nechtěla aby u nás byl. K vánocům, narozeninám a svátkům mu kupujeme dárky po kterých touží, (ptáme se ho buď přímo nebo sourozenců)přispěli jsme na koloběžku ,kterou mu chtěl koupit jeho bratr, manžel mu zaplatil boty na basketbalový kroužek do kterého začal chodit a v návrhu má bývalá napsané že se manžel nepodílí na jeho potřebách. Jsme z toho nešťastná. Dokud jí manžel rval peníze horem-dolem, bral si pro ní půjčky které nesplácela tak byla spokojená ale teď když má muž mě a syna tak akorát spousta keců. Dokonce s manželem vlastní sestra nemohla mluvit v době kdy osvojil mého syna. I dcera byla matkou "naočkována" a s mužem se kvůli osvojení odmítala bavit. Vše nesl hodně těžce.
Jinak je to úžasný chlap. S mužem se milujeme a osvojením pouze potvrdil že jsme rodina. Není to jednoduché osvojit postižené dítě. A já si ho nejen za to vážím. Oba se těšíme až projdeme oddlužením. Muž v té době bude konečně po 22letech bez dluhů.

lv
13. led 2017

Ahoj, já to moc nechápu, jak s mužem nemohla mluvit sestra? Kdo zakáže dvěma dospělým lidem se podle své vůle stýkat, mluvit spolu?
Dárky, dát mobil po sobě, to je jasné, ne, vlastnímu dítěti?
No, ani výše platu v Lidlu s tím moc nesouvisí, třeba nevyhovuje, nemůže dělat s 10letým děckem do 22h apod.
Příspěvek na péči o syna se počítat nebude, je jeho, příspěvek na bydlení máte oba, to nevím. Myslím, že se počítá s platu před pohledávkami. Ale zas má povinnost nejen živit z poloviny svého syna, ale i tvého, osvojeného.
A klobouk dolů, že to udělal, to máte pravdu.

soyevita
13. led 2017

@258741 Je super,že máte muže a oporu.Finančně jste to zvládala určitě i bez něho,ale není nad to,se mít o koho opřít.
Já sama mám těžce tělesně postiženého bratra.A naštěstí jsme sociální stát,který se stará.
Neuvádíte,o kolik chce ex zvednout výživné.Chápu to dobře že teď na něj platí 3tisíce?Chodí jako trhan,ale má notebook,tablet,bezdotykač?To je zvláštní.....
Bylo by dobré od všeho,co synovi jak jednomu,tak druhému koupíte a platíte ,schovávat účtenky.Ty pak předložit u soudu.Teď se jí to třeba nepodaří,ale až projdete oddlužením je velká šance,že docílí toho,aby se alimenty zvedly.

258741
autor
14. led 2017

@soyevita Jsem za nej nesmirne rada.Je to jediny muz po 8letech samoty ktery neutekl kdyz zjistil ze mam postizeneho.syna.Ba naopak.Mel zajem naucit se s nim pracovat a poznat ho. Ano,ted manzel plati 3000,-.Ona v navrhu neuvedla o kolik chce zvednout. Bylo tam napsane dle prokazanych nakladu. Tech v navrhu nebylo ani do castky soucasnych alimentu. Notebook,tablet a mobily mu kupovali prarodice z jeji strany. Muj nazor je tedy ze s tim mohli jeste par let pockat. V jeho veku by mel litat po venku s kamarady a ne drepet doma u tabletu. Muj syn ma tedy take tablet ale z nadace a diky nemu mam alespon chvilku uvarit nebo.si odpocinout. Chapu ze az projdeme oddluzenim tak bude chtit opet zvednout alimenty. Jen me stve ze tady si diky alimentum nezajistuje svou zivotni uroven syn ale ona. Taky doufam ze manzelovi soud udeli placeni vyzivneho v rozumne vysi. Bohuzel ale byvala je tip cloveka co by ji bylo (ted to mozna prezenu)10tis.malo.

258741
autor
14. led 2017

@lv
To by jste ji musela znat... Jakmile nesouhlasite s jejimi nazory,jste na pomyslne cerne listine. A muzova sestra s ni kamaradi. Jsou to podobne typy. Hlavne co se tyka nesmyslneho zadluzovani se a premlouvani rodinnych prislusniku aby si brali pro ne pujcky.
Darky jasne nejsou. Kdyz jste v situaci ze zijete jen o rohlikach protoze na vic nemate- kupovala by jste diteti darky? Muz byl v te dobe podvyziveny. Jedl treba i jednou za dva az tri dny. Tezce pracujici chlap.

lv
14. led 2017

@258741 ok, nepochopila jsem to, vyznělo to tak, že když je na basket boty, část koloběžky, je na dárky.

258741
autor
14. led 2017

@lv To je ted. V te dobe kdy mu dal svuj mobil na to nebylo. V dobe kdy byl sam bral muz neco okolo 6000,- z cehoz 5500,- platil najem. Ted v oddluzeni a zapocitani me a syna jako vyzivovane osoby mu jde 12000,-

258741
autor
14. led 2017

@lv Tech 12000,- dostava ted k vyplate na ucet

lv
14. led 2017

@258741 tak to si myslím, že nezvednou.