Co znamená infarkt placenty a jak vzniká?

Zodpovězené
13. zář 2019

Dobrý den,

mám již několik měsíců po porodu, ale z průběhu porodu mám pořád dost otázek.

Porod byl vyvolávaný ve 40tt+0 z důvodu údajného velmi malého množství plodové vody. Voda mi však neunikala. Toto zjistili dle UTZ v porodnici. Průtoky placentou i ozvy miminka byly v pořádku.

Ač jsem chtěla přirozený porod bez zásahů a medikace, jako prvorodičku mě vyděsili, že malá je v ohrožení, takže jsem přistoupila k vyvolání. Porod však nepostupoval, stále se sám zastavoval, přestože jsem měla po celou dobu kontrakce po 2-3 minutách. Porodila jsem po 3 dnech od 1.vyvolávací tablety, celkem byly 4,nevim už kolik čípků na dozrání a uvolnění hrdla, které bylo zavřené, tuhé a porodní cesty nepřipravené, k tomu 3 kapačky oxytocinu.

Po porodu mi bylo řečeno, že se spletli, že plodové vody bylo dostatek, ale že stejně placenta měla již několik infarktů a muselo by se vyvolávat. Co to znamená infarkt placenty? Nedá se toto zjistit z UTZ? A je možné, že tyto infarkty vznikly kvůli vyvolávání a byla předtím v pořádku?

Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

infarkt placenty je zjistitelný speciálním ultrazvukem a infarkt se může vyvinout v důsledku náhlého narušení průtoku krve v placentární tepně. To je pak příčina nekrózy v určitě oblasti placenty. NIcméně to nemusí pro dítě znamenat ohrožující stav, pokud jsou průtoky v pořádku.

Příčinou může být např. onemocnění ledvin u těhotné ženy, vysoký krevní tlak, preeklampsie, nadváha těhotné ženy...Nemyslím si, že by infartk vznikl vyvoláním porodu.


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová