Další porod po ruptuře 3. stupně. Může se ruptura opakovat?

Zodpovězené
21. led 2019

Dobrý den,

chtěla jsem se Vás zeptat, zda se může ruptura u dalšího porodu opakovat? Při prvním porodu jsem měla křížové kontrakce. Dostala jsem kapačku od bolesti a ta mě trošičku i uspala. Zda to mělo vliv nevím, ale pak mi nešlo vůbec tlačit. Zkoušela jsem to i na porodní stoličce a volila i různé polohy. Nakonec se přistoupilo k vexu. Roztržená jsem byla od čípku až po anální svěrač, se kterým byly problémy ještě dlouho po porodu.

Teď mám strach, že se to bude opakovat.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ruptura 3.stupně se stává velmi výjimečně, když žena rodí bez uterotonik, tedy umělého oxytocinu, kdy může zaujmout jinou pozici než vleže, hráz se chrání teplým obkladem a promazává zevně vhodným olejem, pak nehrozí takto rozsáhlá ruptura perinea.

Já ji ve své praxi, kdy ženy rodí přirozeně, ještě nezažila. V opačném případě, pokud jsou neoprávněné zásahy do porodu, je větší pravděpodobnost ruptury hráze. Měla jsem ve své péči ženy, které měly rupturu 3.stupně a nebyl jim doporučován vaginální porod, všechny porodily bez poranění, jedna žena s rupturou 1.stupně.

Eliminovat riziko můžete právě informovaností a výběrem porodnice, kde mají zkušenosti s bezzásahovými porody v jiné pozici než vleže na zádech.

Držím vám pěsti.


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová