Hemeroidy v těhotenství a porod. Na co si dát při tlačení u porodu pozor?

Zodpovězené
13. dub 2019

Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat, jak je to s porodem a hemeroidy? V těhotenství trpím dost zácpou a poslední dobou po stolici dost často i krvácím (musela jsem začít brát železo, a to to ještě teď zhoršilo). Jsem ve 36tt. Zajímalo by mě, jak je to s těmito problémy při porodu, na co si dát pozor (jestli je to vůbec možné při tak velkém tlaku při porodu) anebo jak těmto problémům předcházet. Nevím, jestli mám přímo hemeroid nebo fisuru, ale to občasné krvácení z konečníku tomu naznačuje...

Děkuji

Dobrý den,

jako první by bylo vhodné vyřešit zácpu úpravou jídelníčku. Doporučuji zařadit vlákninu, velmi dobré výsledky má také lněné semínko, které necháte přes noc louhovat ve vodě a ráno sníte nebo přidát např. do jogurtu. Jsou vhodné oplachy nebo sedací koupele z dubové kůry, přesličky a vilínu. Na samotné hemoroidy je vhodný přes den třezalkový olej, na noc zelený jíl na vložce nebo zelném listu. Jíl nasypete do vody, ideálně v keramické misce, nemícháte a necháte jíl vsáknout, aby vznikla hustá konzistence, kterou dáte na vložku a na noc přiložíte na hemoroidy. Dobré výsledky jsou také s tzv. Doutnající roklí.
U samotného porodu je vhodné , aby porodní asistentka hemoroid chránila např. tampónem, mám s tím velmi dobré osobní zkušenosti.


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová