Je aniball dobrý pomocník jako příprava na porod?

Zodpovězené
6. únor 2019

Dobrý den Aničko,

moc Vás poprosím o názor na používání Aniballu od 36. tt (nyní jsem 26.tt). Četla jsem recenze a maminky si v 90% případů pomoc aniballu při přípravě na porod (fyzické i psychické) chválí.

Budu ráda i za tipy, co ke konci těhotenství pít či jíst, aby bylo tělo co nejvíce připraveno. Zatím jsem si pořídila čaj z maliníku. Je to mé první těhotenství a budu vděčná za rady. Mým cílem je rodit co nejpřirozeněji a doufám, že se mi to v porodnici v Krnově podaří. 🙂

Přeji krásný den!

Dobrý den,

sama jsem po čase musela přehodnotit svůj názor na aniball, protože je mnoho žen, které s ním mají pozitivní zkušenost. Vnímám tuto pomůcku jako navyšování si sebevědomí k porodu, což mnoho žen nemá. Také to působí psychologicky na samotné zdravotníky, že se žena nějakým způsobem připravovala a nemají tendence k rutinnímu nástřihu.

Já osobně doporučuji začít masáží hráze teplým olejem, např. třezalkovým nebo mandlovým a poté přistoupit k této pomůcce. Před tím doporučuji nahřát hráz vaginální napářkou nebo teplou sedací koupelí, aby hráz pod vlivem tepla změkla. Aniball navlhčit nebo promazat olejem, aby neporanil tkáň v pochvě, toho se často ženy leknou, když začnou po nácviku s aniballem krvácet a pak už raději přestanou. Udělejte si intimní prostředí - svíčky, hudba, přítmí a po zavedení a nafouknutí jej nevytlačujte úsilím, ale najděte si pozici, kdy jej můžete vydýchávat, napojíte se tak na své tělo a pochopíte, jaká pozice je pro vás přirozená a jaká nepřipadá v úvahu - jako např. vleže na zádech. Zkuste si nacvičit uvolnění pánevního dna vydýcháváním směrem k němu. Nejsem zastánkyní řízeného tlačení u porodu, ženy spíše motivuji předat aktivitu dítěti, uvolnit se, pustit jej a vydýchat jej, čímž se eliminuje riziko poranění hráze.

Kromě maliníku můžete popíjet kopřivu, konzumovat lněné semínko a datle, které posilují dělohu. Napsala jsem také eBook zdarma, jak se připravit k porodu na www.annakohutova.cz s názvem 10 kroků a afirmací k porodu.

Přeji vám krásný a hladký porod.


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová