Kombinovaný screening nebo triple test?

lenkalechnyrova83
29. črc 2016

Ahoj holky, chtela bych se vas zeptat, protoze v tom mam zmatek a dr mi nic nevysvetlil. Byla jsem v 11. tydnu na odberech krve a ve 14. tydnu na podrobnem utz, kde se merilo NT, coz jsem mela 1,1 a k vysledkum krve se dr nevyjadril, rekl, ze vse je v poradku, ze nevidi nic spatneho, plod meril 9 cm a rekl mi, ze prvni tyden v srpnu, kdy budu na zacatku 17 tydne pujdu na dalsi odber, na zadance je napsano integrovany screening a o tyden pozdeji zase utz. Jsou ty druhe odbery trippl testy nebo jde o kombinovany screening???? Dekuji

vilibalda
29. črc 2016

@lenkalechnyrova83 Krev v 11tt a ultrazvuk ve 14tt jsou kombinovaný test. Pokud se k tomu přidá tripl test (který je sám o sobě málo spolehlivý), jedná se o integrovaný test, který je naopak nejspolehlivější.

lenkalechnyrova83
autor
29. črc 2016

@vilibalda takze se nemusim ted bat falesne pozitivity? Jinak dekuji za vysvetleni, nikde jsem to nemohla najit.

misha80
29. črc 2016

Já to měla u obou těhotenství tak, že jsem byla na kombinovaném screeningu ve 12.-13.tt a protože to vždy vyšlo dobře, na tripple test už mě nikdo dál neposílal. Dokonce gynekoložka říkala, že tripple je nespolehlivý - často falešně pozitivní. Zkusila bych se gynekologa zeptat, proč Tě na tripple posílá, jestli se mu výsledek toho prvního screeningu nějak nezdá...(?)

lenkalechnyrova83
autor
29. črc 2016

@misha80 ne, vysledky prvniho testu jsou v poradku, uz to tu vysvetlila vilibalda, ze se jedna o kombinaci a ze to bude jen doplneni a ze je to hodne presne, coz me dost uklidnilo 🙂

misha80
29. črc 2016

@lenkalechnyrova83 Promiň, ale bohužel mi to nedává smysl. Kombinovaný screening v I. trimestru má 90% úspěšnost zachycení vývojových vad u plodu a 3% hladinu falešné pozitivity. Biochemický screening ve II. trimestru (tripl) má úspěšnost 65% a hladinu falešné pozitivity 10%. V čem je to tedy jako doplnění dobré, když to spíše ten první spolehlivější test může negativně ovlivnit, tedy zkreslit právě tu přesnost? Tripl test v dnešní době nedoporučuje dost gynekologů, také sami genetikové se diví, že se ještě vůbec dělá a i některá centra provádějící screeningy ho nedoporučují. Výsledkem toho kombinovaného screeningu v I. trimestru je číslo - pravděpodobnost (např. 1:20000) - to bys tam měla mít někde napsané. Pokud Ti to vyšlo dobře, jak píšeš, nechápu, proč Tě tam gynekolog posílá. Já bych se ho na ten důvod určitě zeptala. Zkus si o tom ještě něco přečíst, na internetu je informací dost, a udělej si vlastní názor.

misha80
29. črc 2016

@vilibalda 🙂))) jak může spolehlivý test + málo spolehlivý test dát dohromady test nejspolehlivější? to matematicky jaksi vůbec nesedí.

bajana
29. črc 2016

@misha80 ak sa nemylim, tak tripple test sleduje ine markery nez kombinovany test

lenkalechnyrova83
autor
30. črc 2016

@misha80 poslala jsem ti odkaz, tam je to vysvetlene a vilibalda mela pravdu a bajana taky, integrovany screening si bere jine hodnoty nez trippl test a zkombinuje je s vysledky z prvniho screeningu. Je to nejspolehlivejsi test v dnesni dobe vubec 🙂 takze za me spokojenost, ze muj gynekolog jde s dobou 🙂

misha80
30. črc 2016

@bajana to já beru, integrovaný test by byl ideální, ale pouze v případě, že by triple test nebyl tak moc nespolehlivý. Vede to k tomu, že se často zbytečně provádí amniocentéza, která je riziková, nemluvě o tom stresu kolem. Můj předchozí gynekolog mě tam neposlal, ani se o tom nezmínil, současná doktorka je hodně opatrná, ale taky mě neposlala a řekla, že to není dobrý test. Myslím, že tento test vyhovuje hlavně klinikám, které jej provádějí, protože za něj mají od pojišťovny celkem dobře zaplaceno. Toto si ale musí každý vyhodnotit sám a rozhodnout se. Napsala jsem jen svůj vlastní názor.

misha80
30. črc 2016

@lenkalechnyrova83 To sis z celého internetu vybrala jedny webovky, ještě k tomu centra lékařské genetiky, které tyto testy vykonává (tzn. je za ně placeno)? Ty ostatní, které se o triple testu pozitivně nevyjadřují, bojkotuješ? Zajímavá práce s informacemi. Ale nejdůležitější je to, že jsi spokojená ;) Přeju Ti, aby Tvůj triple test falešně pozitivní nebyl.

lenkalechnyrova83
autor
30. črc 2016

@misha80 prosim? Vubec nechapu, proc ta ironie. Pouze jsem se tu zeptala, co vlastne podstupuju za testy a kdyz mi to bylo vysvetleno, mohla jsem si dohledat informace. A promin, ale radeji si zaplatim za kombinovany screening nez pak mit stres z falesne pozitivity. Nechapu, o co Ti jde. A opravdu ses predvedla s tim, jak ironicky na konci zpravy napises preju ti, aby testy nebyly falesne pozitivni, vlastne jsi mi poprala, aby to dopadlo blbe. Dik moc

misha80
30. črc 2016

@lenkalechnyrova83 Pochopila jsi to špatně, k tomu nemám důvod přát Ti něco zlého. Založila jsi diskusi a já psala pouze a jenom svůj názor, kterým jsem Ti chtěla pomoct. K čerpání informací mi přišlo podivné řídit se jen tím, co napíše jedna klinika tyto testy provádějící. Zdravotnictví je v dnešní době byznys jako každý jiný. No a zajímavé, že jiná klinika (v Praze) zase píše, že triple nedoporučuje. Vím, že je těžké se v tak protichůdných informacích zorientovat. Já Ti svůj názor nevnucuju, jen jsem chtěla ukázat i jiný úhel pohledu, aby ses mohla rozhodnout, i když chápu, že tento jiný úhel pohledu to rozhodování dělá těžší a člověk nad tím musí víc přemýšlet. Rozhodnout se musíš sama, to je jasné, proto jsem Ti přála hodně štěstí. Bez ironie.

misha80
30. črc 2016

@lenkalechnyrova83 Jo a ke kombinovanému testu - o tom jsem právě psala, že je dobrý a je proto ok za něj zaplatit. Ten Ti vyšel dobře. Diskuse byla spíše o následném triple testu, který je nespolehlivý. Tudíž Tvoji větu: "A promin, ale radeji si zaplatim za kombinovany screening nez pak mit stres z falesne pozitivity. Nechapu, o co Ti jde." vůbec nechápu já. Protože tím vlastně říkáš ten samý názor, který zastávám já, pokud si to teda uvědomuješ. O co by mi mělo jít? Ale toto je obtížná debata, že? Už mě napadá jen "za dobrotu na žebrotu".

westie
30. črc 2016

@lenkalechnyrova83 Zkusim napsat svou zkusenost, treba pomuze v rozhodovani. Prvni tehotenstvi jsem absolvovala screening v 1. trimestru, ktery byl pozitivni (riziko 1:5 na DS) a pozitivni nalez potvrdil odber placenty. Vse reseno ve statnim akreditovanem zarizeni v Praze, kde je i genetika. Ted ve sruhem tehotenstvi jsem samozrejme vic sledovana - opet ve stejnem zarizeni, vse konzultovano s genetiky. Byla jsem na screeningu v 1. trimestru (krev a utz), vse negativni, nasledovala konzultace s genetiky, kde se nezjisilo zvysene riziko me a manzela oproti bezne populaci. Stejne sjme ale resili, jaka dalsi vysetreni udelat a ze se vzdy da pri nejhorsim jit na odber plodove vody, kdybychom chteli mit uplnou jistotu. Sama geneticka zadne triple testy nezminila - doporuceni bylo utz u nich na pracovisti ve 20tt, opet konzultace na genetice, pripadne kdybychom chteli, tak prenascan za cca 13 tis. Ja osobne byla za tento postup vdecna, protoze jsem si zazila, kdyz vam nekdo rekne, ze mate pozitivni screening a ty nervy a cekani opravdu nikomu nepreju. Odber plodove vody je to podobny zakrok jako odber placenty (z pohledu zeny) a jsem rada, ze me do nej nikdo nepremlouval - neni to uplna hruza, ale znovu to absolvovat nechci kvuli sobe ani kvuli miminku. Ani muj peclivy gynekolog se nezminil o triple testech a souhlasil s postupem odborneho pracoviste. Mozna mi chybi informace, ale nevim, co navic se dozvite z triple testu oproti velkemu utz ve 20tt, kdyz se zameruje na rostepy, koncetiny, organy atd., coz nejde zjistit pri prvnim screeningu. S nami resili i to, jak je miminko polozene, jak se hybe, a tedy ze ma na svuj tyde spravny motoricky vyvoj. Pevne verim, ze jsem se dozvedela maximum a verim, ze jsem byla opravdu dobre sledovany pripad. Preji pohodve tehotenstvi a zdrave miminko!

misha80
30. črc 2016

@lenkalechnyrova83 "A opravdu ses predvedla s tim, jak ironicky na konci zpravy napises preju ti, aby testy nebyly falesne pozitivni, vlastne jsi mi poprala, aby to dopadlo blbe." Teď opravdu bez ironie - ujisti se, prosím, jestli víš, co to znamená falešná pozitivita, než začneš někoho urážet. Protože z tohoto Tvého komentu to vypadá, že ne.

lenkalechnyrova83
autor
30. črc 2016

@misha80 promin, to jsem spatne pochopila, ale ja jsem si neprecetla pouze jednu kliniku, jsem z cb, takze jsem hledala podle kraje. A ano, zastavame stejny nazor, to se fakt omlouvam, spatne jsem to pochopila. Kazdopadne mi dr nedal na vyber, posledne mi rekl, ze je vse ok a ze se udelaji jeste nabery na ten integrovany a to bylo vse. A ja jen nevedela, zda to co mi chce nabrat jsou ty trippl a nechapala proc, kdyz mi prvni vysel negativni. Nevedela jsem, ze se od zacatku jedna o ten kombinovany, coz je vlastne v poradku. Jeste jednou promin

misha80
30. črc 2016

@lenkalechnyrova83 V pohodě, hlavně, že jsme se domluvily 😉 Člověk v tom má zmatek, zvlášť když gynekolog věci pořádně nevysvětlí. Nejlepší je se ptát. Kombinovaný screening se dělá v I. trimestru (12.-13.tt) a je to odběr krve+ultrazvuk. Je poměrně dost spolehlivý. Ten už máš za sebou a dle Tvého gynekologa dopadl dobře. Integrovaný test je tento kombinovaný screening + triple test ve II. trimestru. Pokud řekl, že se nabere integrovaný (asi měl na mysli odběr krve), tak to triple bude. Pak Ti oba testy dají dohromady a bude z toho nějaký výsledek. Takže jak ses ptala v původní otázce, jestli jsou ty druhé odběry triple, tak ano, jsou. Pak se ještě dělá velký ultrazvuk ve 20.tt. Ten se ale dělá standardně, s žádným integrovaným testem nesouvisí.

vilibalda
30. črc 2016

@lenkalechnyrova83 Jistotu ti bohužel nedá žádný neinvazivní test. Vždy se můžou najít falešně pozitivní i falešně negativní výsledky. Na samotný tripl test bych asi nešla, ale ten integrovaný test by měl odhalit nejvíc případů vývojových vad.

vilibalda
30. črc 2016

@misha80 Uvádí se, že kombinovaný test (I. trimestr) má při stejné falešné pozitivitě senzitivitu do 90 %, tripl test (II. trimestr) má senzitivitu kolem 60 % a integrovaný test (I. a II. trimestr) má senzitivitu nad 90 % (zdroje uvádí různá procenta, ale zhruba tohle platí u všech). Našla jsi někde jinde jiné výsledky? A jak je možné, že nejméně přesný test dá s jiným testem nejspolehlivější výsledky? Něco prostě samo o sobě nefunguje tak dobře, ale v kombinaci s něčím jiným to celé zpřesní.

misha80
30. črc 2016

@vilibalda Nenašla, ale také jsem neměla tolik času pročesat celý internet. Právě to mi není vůbec jasné, jak to může dát dohromady nejspolehlivější výsledek. To by byla fakt zajímavá otázka na nějakého odborníka. Jestli to ještě někde najdu, tak určitě napíšu. Vycházela jsem spíš z toho, že pokud autorce dotazu vyšel ten kombinovaný screening dobře, proč podstupovat další vyšetření? Má to kvůli těm pár statistickým procentům smysl? Určitě bych to pochopila v případě, že kombinovaný screening vyjde špatně nebo na hranici. Je to asi vždy na uvážení konkrétního gynekologa. Proto jsem radila, ať se @lenkalechnyrova83 ještě gynekologa zeptá, ať ví, jak na tom teda je. Jinak si myslím, že podstoupením integrovaného testu se asi nic nezkazí.

sisstin
30. črc 2016

@misha80 nejpresnejsi je proto, ze v tripplech jsou úi rozstepy, coz v kombinovanem nejsou. Kombinovany plus tripple = integrovany test se spolehlivosti az nad 95 %. Nedoporucuje se podstoupit pouze tripple, ten opravdun sam o sobe presny neni.

vilibalda
30. črc 2016

@misha80 Pokud by se jednalo o plně integrovaný test, výsledek kombinovaného testu v 1. trimestru se samostatně nehodnotí a získané výsledky biochemických a ultrazvukových vyšetření se vyhodnocují až po provedení dalších biochemických vyšetření ve 2. trimestru. Protože to však může být značně stresující, že žena nedostane žádný výsledek, označují se pouze ženy s extrémně vysokým rizikem (a u těch se případně dělá invazivní výkon). Pokud se vše zdá ok, výsledek zatím žádný není, nabere se krev ve 2. trimestru a teprve teď dostane žena výsledek integrovaného testu. Každý si musí zvážit, jaká vyšetření chce během těhotenství absolvovat. Ani integrovaný test neodhalí všechny děti s vývojovou vadou a každý si sám pro sebe musí zvážit přínosy a rizika vyšetření.

lenkalechnyrova83
autor
30. črc 2016

Moc vsem dekuji za odpovedi, za tyden jdu na odber a 16.8. na utz, tak tam budu mit vysledeky, urcite vam pak pisnu, jak jsem dopadla a zeptam se doktora, co ze to vlastne bylo za testy, ale jsem si temer jista, ze to je presne tak, jak pise vilibalda, protoze po screeningu z 1. trimestru jsem od dr zadne vysisleni rizika nedostala, jen mi rekl, ze je vse ok a kdyby nebylo, ze bych rovnou sla na konzultaci s genetikem, kdyzbje vse ok, nabira se krev v 2. trimestru pro integrovany test. Doufam hkavne, ze to vyjde dobre 🙂

martisek11
31. črc 2016

taky napíšu svou zkušenost a názor..ve 13 týdnu mi dělali odběry+ultrazvuk, vše ok..ukázkové..,v 16 týdnu triple test a vyšel špatně takže sám doktor řekl, že ho to překvapilo,,ted jdu do olomouce n genetiku..a kdybych se mohla rozhodnout znova, už by mě na triple nedostal nikdo..nechápu když mě první testy vyšly dobře, že mi dělali i triple,,samozřejmě sem nepočítala s tím, že bych jej měla špatný..ale podruhé už bych na něj nešla

astyna
31. črc 2016

pozitivní vyjadřují o tripple testech, taková stránka existuje? 😀 já na nich byla, protože jsem vnitřně byla přesvědčená o tom, že nosím zdravé dítě, tak mě výsledky ani pohřební hlas sestry nezaskočil. Ale věřím, že když se někdo na to dítě upne, pak mu zavolají jééé obáváme se, že Vaše dítě může mít DS, stavte se. Tak se jim zhroutí svět. Nikdy více, partnerovi uz toho vyrašily i šediny.

lenkalechnyrova83
autor
31. črc 2016

Cloveka spis znervozni, kdyz si precte, ze uz tolik zenskych bylo uplne diky trippl testum hnano na odber plodove vody. V mem pripade jsem nyni jiz pevne presvedcena, ze u me se o trippl testy nejedna, ale po vikendove debate si zitra zavolam doktorovi a zeptam se ho, pro muj klid 🙂

sisstin
31. črc 2016

@lenkalechnyrova83 pokud jsi byla na NT screeningu, pote na tripple a vysledky se sloucily a z toho byl vysledny integrovany test, je to ok. K nicemu je jit na NT, dostat vysledky a pak uplne nekam jinam na tripple a z tech dostat vysledky zvlast, to se skutecne uz dnes nedoporucuje ;)

lenkalechnyrova83
autor
31. črc 2016

@sisstin byla jsem na NT, pak utz a ted pujdu za tyden na odbery a utz a to se bude slucovat.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru