Pozitivní screening 1:97

dominicka03
9. črc 2016

Ahoj holky, už jsem koukala že na toto téma tu diskuzí je dost ale přesto mám pár otázek. Včera jsem byla na prvotrimestrálním screeningu. Doktor přes utz koukal a říkal že miminko vypadá krásně, ještě se smál že nám mává, a že teda by mělo bejt vše ok. No ale jen do té doby, kdy mu sestřička řekla výsledky z krve. Tak se pozastavil a říká že kvůli špatným výsledkům mám pozitivní screening na 1:97. Doporučil mě objednat do fakultky v Hradci na odběr CVS. Máte některá zkušenosti? Je i u tohoto typu vyšetření vysoké riziko potratu? Máme šanci, že nám výsledky nepotvrdí, když jsme měli dobrý utz?

jinak hodnoty:

NT 1,4 mm
PAPP A 0,230 MoM
hCG 2,160 MoM

a nosní kůstka přítomná prý byla

díky za odpověď

xoriska
9. črc 2016

@dominicka03 Ty hodnoty z krve teda opravdu nejsou dobré. Já jsem to měla v minulém těhotenství obráceně, krev dobrá, ale NT 5,85. podstoupila jsem odběr choriových klků u Apolináře. Riziko je ve skutečnosti ještě menší než se uvadí 0,5 % zákrok trval chvilku, miminko předtím ještě znovu dukladně zkontrolují a pak provedou odběr, poté si 15 minut poležíš a pujdeš domu, kde budeš odpočívat. Žádné komplikace jsem neměla, bohužel se potvrdilo, že miminko je vážně nemocné... Ale u tebe dle všeho vypadá UZ velmi dobře i NT hodnota, no asi bych opravdu vážně uvažovala nad tím odběrem a budeš mít druhý den výsledky a klid. Podrobné výsledky budou za 3 týdny. Ještě mě napadlo, že mi na klinice říkali, že krev se má brát mezi 8-10tt , pak mohou být hodnoty zkreslené. Moc držím palce aby se potvrdil jen chybný odběr a bylo všechno v pořádku !

jahodnice
9. črc 2016

Své hodnoty si nepamatují, u prvního dítěte riziko 1:70, u druhého 1:15, obě děti zdravé. Svou roli sehrál můj věk. Na plodivou jsem odmítla jít, zaplatila jsem si prenascan. Držím palce.

dominicka03
autor
9. črc 2016

to já už objednaná jsem, ale až ve čtvrtek a do tý doby... ☹

xoriska
9. črc 2016

@dominicka03 taky jsem čekala , skoro 2 týdny , jelikož mezi tím jsem musela ještě ke genetičce. Ale pedběžné výsledky budou už v pátek dopoledne.

dominicka03
autor
9. črc 2016

@xoriska nezbývá teda jen čekat a doufat,díky 🙂

carllin
10. črc 2016

Ultrazvuky jsem měla naprosto v pořádku, ale špatně vyšla krev, hodnota hcg byla téměř 3, riziko 1:90. Proběhla konzultace na genetice, pro krevní testy hrazené pojišťovnou jsem nesplňoval váhový limit a ten drahý test jsem zaplatit nemohla. Následoval tedy odběr plodovky a týden na neschopence v naprostém klidu. První výsledky byly do 2 dnů, ostatní az za měsíc a něco. Trvalo to, protože zapomněli nabrat krev tatínkovi pro vyloučení jeho dna a zda není přenašeč vvv. Výsledky byly v pořádku, tedy původní krevní test byl falešně pozitivní. Určitě na to měl vliv můj věk a váha. Dobré na tom všem bylo, že máme jistotu, že miminko je zdravé a prozradili nám, že čekáme holčičku ☺

andulik__
10. črc 2016

Byla jsem na odberu plodove vody a od noveho roku se prenascan neplati a hradi ho pojistovna. Byla jsem na odberu v lednu a ted mame doma zdraveho 14ti deniho chlapecka 😉

carllin
10. črc 2016

Není to tak úplně pravda. Nově pojišťovna platí krevní testy podobné těm kde se krev odesílá do Hongkongu, ale je tam více podmínek kdy lze testy realizovat. Jedním z parametrů je právě BMI. Navíc nejsou tak podrobné jako ty drahé testy a zdaleka nevyloučí všechna rizika.

dominicka03
autor
11. črc 2016

díky holky, ale u mě vliv věk a váha mít nemůže jelikož mi je 21 a moje váha je 54, ale je fakt, že v papírech od screeningu jsem měla uvedenou váhu 57 ale to asi není nějak závratný

carllin
11. črc 2016

Věk by mohl mít vliv pokud bys byla mladší. Na genetice říkali, že rizikové jsou těhule do 19 a pak přes 30. Ale i když člověk nepatří do těchto skupin, tak testy vychází často falešně pozitivní. Přeji ať je vše ok!

dominicka03
autor
16. črc 2016

holky, ještě jsem se chtěla zeptat, chodí se pak nějak na kontrolu? A jestli jo, po jaké době? Jsem sice ráda, že nám výsledky dopadly dobře, ale teď jestli je ještě malej vpho..

carllin
18. črc 2016

Nechodí. Byla jsem po zákroku až v poradně cca za tři týdny.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru