Samovolný potrat, jak tomu pomoci?

marcal
9. led 2018

Ahoj všem, jdu si sem pro radu. Stala se nám velmi smutná věc. V osmém týdnu mi diagnostikovali zamlkle těhotenství a doporučili revizi dělohy. Už se pomalu vyrovnávám s tím, co se stalo, nicméně jsem odmítla revizi a chtela bych tělu dát šanci se s tím vypořádat samo a dospět k samovolnému potratu. Nemáte někdo radu příp. zkušenost, jak tomu pomoci. Na lékařský zákrok se mi opravdu nechce. Děkuji za každý příspěvek.

vuhioed
9. led 2018

Ahoj, ja měla v 8tt prázdné těhotenství a musela jsem jít na revizi dělohy. Myslím si, že než zbytečně čekat zda nastane samovolný potrat, je lepší tu revizi podstoupit, u mě teda jiná šance nebyla.

kocvarovas
9. led 2018

Mám zkušenost tu, že jsem v 7 týdnu začala špínou, den před prohlídkou u MUDr. Ta mi nedávala moc naděje, na UZ bylo vidět, že není vše, jak má být, ale poslala mě domů s tím, že za týden kontrola a domluva, co dál. Celý týden jsem někdy víc někdy míň prospiňovala. O víkendu i zakrvácela, jela na pohotovost i s nálezem od MUDr. Tam mě prohlidli, udělali UZ a zřejmě protože jsem se doma osprchovala a v tu chvíli ani nešpinila, poslali mě domů. No a dva dny na to, zase den před kontrolou jsem v noci dostala křeče jako blázen, jednorázově hodně zakrvácela a na kontrole mi MUDr u UZ řekla, že si s tím tělo poradilo samo.. Bez zbytečných narkóz a revizí. Pokud ti dali šanci počkat, počkala bych a zkusila babský rady jako horkou koupel, svařený víno atd. Jinak se drž, držím palečky, ať všechno dobře dopadne a další těhu přijde co nejdřív a už bez komplikací..

moxha
9. led 2018

Potratila jsem v 7 týdnu pro neprosperující těhotenství.Potrat proběhl samovolně za 7 dní od zjištění a bolesti při něm byly celkem silné.Vyčkala bych týden a pokud bych nepotratila,poradila bych se s mudr.Je možné využít potratovou pilulku a být sledována lékařem.

marcal
autor
10. led 2018

Děkuji všem za sdílení vašich zkušenosti a rad. Zkouším pít čaj z maliníku a horkou koupel, zatím se ale nic neděje. Snad to přijde brzy.

zvedavec2
10. led 2018

@marcal ja to resila koncem listopadu. Puvodne jsrm po zjisteni chtela taky pockat, at se s tim telo vyporada samo. Ale za den dva mi ten stav prisel schizofrenni, telo si myslelo, ze je tehotne, ac nebylo. Tak jsem se objednala na revizi, sla na soukromou kliniku, kde byl uzasny pristup, zakrok sice v plne narkoze, ktere jsem se chtela vyhnout, ale za par minut bylo po vsem a ja jsem do dvou hodin od prichodu na kliniku uplne v poradku jela domu. Za 4 tydny jako hodinky prisel cyklus.

Takze ja byla na zacatku tam kde ty - ale ted jsem rada, ze jsem se rozhodla jak jsem se rozhodla. Drzim palce, at to dopadne, jak ma.

jaya
25. led 2018

@marcal já jsem měla potrat v 8tt, plod odešel ve 12tt. Pila jsem kontryhel. Tělo se s tím vypořádalo skvěle, jen to chtělo čas. Psychicky mi přirozený odchod moc pomohl - rozloučení s dítětem, důvěra ve vlastní tělo. Teď už mám další dítě, vše OK 🙂

marcal
autor
25. led 2018

Ahoj holky, tak po třech týdnech porad nic. Mé tělo to nechce pustit. Jsem objednaná na revizi na příští týden, ten pocit, že v sobě porad nosím mrtvé mimi (i když vím, že v tomhle stádiu se ještě nedá mluvit o dítěti ) mě hrozně ubíjí. Tak nějak doufám, že to ještě během těch pár následujících dní přijde samo, ale už tomu moc nevěřím. Přeji hodně sil všem co prožívají tu samou či podobnou situaci, věřím že každé rozhodnutí je nakonec správne, pokud přinese úlevu a sílu jít dál a zkoušet to znovu.

jaya
25. led 2018

@marcal Ale dá se mluvit o dítěti, bylo to tvoje miminko. Mně to trvalo 4 týdny a pak odešlo. Někomu to trvá i šest týdnů. Je to těžký, ale přirozený odchod je lepší i po fyzické stránce.

beru22
25. led 2018

@marcal jestli to pomůže, v 9 tt mi zjistili, že dvojčátka jsou zamlkla, vývoj se zastavil už v 7 tt. Odmítla jsem revizi a přirozeně potratila ve 12 tt. Čili proces do spuštění potratu trval od toho 7 tt 5 týdnu. Byla jsem šťastná za přirozený potrat, bylo to pro mě dokonale ocistujici. Měla jsem také podporu a pripadne rady po telefonu od doktorky Laznickove z cenap. Když jsem si nebyla jistá, obrátila jsem se na ni.

sabinkamichalek
17. únor 2018

@moxha mohu se zeptat? Potratova pilulku prý už nedávají řeším teď to samé

belleelle
17. únor 2018

@sabinkamichalek ale dava, mifegyne. Jen ty si to nechala dojet dost daleko. 9tt a tehu ok...

lennus
17. únor 2018

Četla jsem, že v zahraničí dávají možnost se rozhodnout, mě to ani nenapadlo, šla jsem automaticky na revizi a po šestinedělí znovu na dočištění, ale věděla jsem, že kdyby se to opakovalo, taky bych tomu dala šanci, pro tělo je samovolný potrat šetrnější - jen to může být bolestivé jako kontrakce, i když může trvat, popř. můžou vzniknout komplikace, ale i při kyretáži jsou rizika, že tam lékaři něco poškodí. Četla jsem knihu Čekala jsem miminko, ale...a jsou tam nějaké tipy žen, které se rozhodly pro samovolný potrat - bylinky, vyšší dávky vit. C tušim. Držím palce!

marcal
autor
18. únor 2018

Tak jsem dva týdny po revizi. Ještě na operačním sále jsem brečela. Nakonec to byl bezbolestný, velmi krátký a bezbolestný zákrok. Jsem ráda, že to mám za sebou. Sice si ještě občas říkám, že jsem mohla vydržet déle, ale psychicky jsem to moc nezvládala a potřebovala jsem fungovat. Teď už zbývá jen doufat že vše proběhlo bez komplikací a následků a další pokus už přinese jednom samé štěstí. Držím palcem všem co se ocitnout v takové situaci, aby byly statečné a věřily, že co se stalo mělo důvod a že se nám to nakonec podaří.

martiniquest
21. črc 2018

Jdu se podelit se svym pribehem. Minuly tyden v patek jsem sla na prvotrimestralni screening, ale misto screeningu mi doktor oznamil, ze dite nezije, aktualni velikost byla 8+6 namisto 12+6. Od zacatku tehotenstvi jsem mela ruzna "nahodna" setkani s zenami, ktere zazily potrat, potkavala jsem diskuze o revizich a prirozenych potratech. Navic jsem se prichodu druheho ditete hrozne bala. V prvnim tehotenstvi jsem toto nezazila. A tak se stalo to, co melo.
Ani chvilku jsem nepochybovala o tom, ze si chci projit prirozenym potratem. Jednak ho povazuji za obrovsky dar pro zenu z hlediska jejiho osobniho rustu, ale i jako moznost projit si skutecne prirozenym porodem bez jakekoli asistence, coz bych se v pripade ziveho ditete bala. Navic se mi prici automaticke odesilani na revizi bez diskuze se zenou. Lekari vubec neupozornuji na rizika, ktera jsou s revizi spojena. Bohuzel zde plati zamlkle tehotenstvi = revize. To je podle me spatne. Vim, ze ne kazda si na potrat doma troufa. Je to velice silny zazitek a ne kazdy je na nej pripraven. Ja pripravena byla.
Zacalo to ve stredu (dnes je sobota) velmi slabym spinenim a bolestmi jako pri ms. Radovala jsem se, ze se neco zacina dit. Vecer bolesti malinko zesilily, ale dal jsem normalne fungovala. Ve ctvrtek vecer spineni zesililo, zacaly odchazet malinke kousky tkane a trocha krve. Vcera, tedy v patek, jsem se rozhodla, ze se nebudu tak pozorovat a az to prijde, tak to proste poznam. Vyrazila jsem s kamaradkou ven. Pobolivalo me bricho. V 11hod zacaly byt bolesti silnejsi a v pravidelnych cyklech. Usoudila jsem, ze jsou to kontrakce (prvni porod jsem mela indukovany a normalni fyziologicke kontrakce ani prirozeny nastup porodu jsem nezazila). Sla jsem radeji domu. Na puli cesty uz me vyzvednul manzel, dosla bych jen stezi. Doma jsem si zalezla do koupelny, udelala si na zemi pohodli a zacala kontrakcemi prochazet vedome. Byl to pro me neskutecny zazitek. Menila jsem polohy, pozorovala, co se mi deje v tele a mysli a byla jsem stastna. Po hodine a pul prisly dve silne kontrakce a praskla mi voda. Okamzite se dostavila uleva a euforie. Za pul hodny vyslo malinke miminko, velke mozna 2 cm, a kousek tkane. Radovala jsem se, ze jsem to zvladla a volala sve porodni asistentce, kterou jsem mela k ruce po telefonu. Pak se mi zacalo delat hrozne zle, na omdleni. Lehla jsem si, nohy oprela o topeni. Najednou jsem zacala pomerne dost krvacet a vyslo ze me neskutecne velke mnozstvi tkane, coz jsem vubec necekala. Bylo toho minimalne do hrsti. Pak se mi udelalo tak zle, ze jsem si musela opet lehnout. Hucelo mi v usich, zvedal se mi zaludek. Uz jsem premyslela, ze si necham zavolat sanitku, ze ztracim moc krve naraz. Ale nebyla jsem schopna niceho. Jen mi delalo dobre, kdyz me manzel se synem drzeli za ruku. Davalo mi to silu. Za chvili jsem se dala trochu dohromady, ale krev tekla porad. Na zemi v kaluzi krve a na mokre nepromokave podlozce uz mi nevylo dobre. Presunula jsem se do sprchy a tam ze me vysla dalsi hrst tkani. S pomoci manzela jsem se osprchovala a odebrala se lehnout si na gauc. Tam uz mi bylo mnohem lip. Odchod tkani se jeste 2x zopakoval na wc, jeste jednou mi hucelo v usich a zvazovala odvoz do nemocnice, ale pak to pomalu zacalo prechazet. Kolem seste vecer mi zacalo ustavat krvaceni a ja se zacala citit lip. Byla jsem hrozne slaba, na wc jsem chodila radeji v doprovodu manzela. Vecer se mi malinko zvedla teplota (36,5). Byla jsem odhodlana jet do nemocnice v pripade horecky, neustavajiciho krvaceni nebo silnych kreci v brise. Nastesti ani jedno nenastalo. Vyspala jsem se a je mi o moc lip. Jsem sice slaba, ale to je po porodu/potratu uplne normalni. Krvaceni uz je na urovni menstruace, odchazi jeste male kousky tkani jako pri ms. Mam skoro 24 hod po odchodu miminka.
Necht je muj pribeh inspiraci pro ty, ktere citi, ze si tento zazitek nechteji nechat vzit a chteji jej vyuzit v plnem rozsahu tak, jak jim byl dan.
Mne dal ohromnou silu, respekt ke svemu telu, prelecil me trauma z indukce, zaroven jsem vdecna, ze mam v dosahu lekarskou pomoc, kdybych ji v akutnim pripade potrebovala. Citim obrovsky vdek.

martiniquest
21. črc 2018
elikup
21. črc 2018

Ahoj, tento týden jsem měla samovolný potrat zárodku, který by stár 8tt a těhotenství asi 11tt. Před potratem jsme všichni onemocněli a brali atb, což se mi nyní hodí jako prevence případné infekce, protože atb stále beru. Protože jsem začala více krvácet, šla jsem ke své velmi respektující gynekoložce. Ta na utz zjistila, že miminko již asi 2 týdny nežije. Rozhodly jsme se tomu dát čas. Odcházela tkáň, trocha krve. Večer následující den kolem 19h mi začaly menstruační bolesti, ze kterých jsem byla trochu v omámení. Už jsem nosila poporodní vložku a čekala, co bude. Zalezla jsem si do postele, kde najednou vlny ustaly. Už přicházelo jen tlačení na konečník, úplně bezbolestné. Byla jsem na všech čtyřech. Přišlo mi v okamžik, že něco do vložky teče. I podívala jsem se, poodtáhla kalhotky a pak to přišlo. SPLAAASH! Vyletělo ze mne něco a dost tekutiny. Vyjekla jsem, mírně v šoku. Zavolala manžela a přehopkala do vany. Sundala jsem si vložku a kalhotky. Bylo tam malé vajíčko, asi 4 cm dlouhé a cosi jako játra. Vykoupala jsem se od krve. Bylo jí tolik, co u domácího porodu. Bolelo mne tříslo, jako když najednou něco v břiše chybí a šlachy jsou stále napnuté to držet... Manžela jsem instruovala. Donesl mi tinkturu z kokošky, kterou jsem si loni připravila, maliník, mraženou zeleninu a ručník. Přešla jsem do postele na podložku a odpočívala. Tu a tam jsem kontrolovala množství krvácení. Bylo mi dobře, žádné nepříjemné pocity jsem neměla. Porodila jsem podruhé doma a zírala nad tou sílou, která to vede. Přišli synové, nakojit se spolu, jakoby věděli, že potřebuju zavinovat. Na bříško jsem si dala mraženou zeleninu a požádala ještě o 3 panáky Floradixu.
Neměla jsem strach, ani smutek, jen jsem žasla na tím, co se to stalo. Najednou jsem přestala už být těhotná a začalo mi šestinedělí. Prohlédli jsme si pak zárodek, byl krásný, dokonalý, jako hračka, model, neuvěřitelný. Připravili jsme ho k pohřbení.
Za dva dny mne viděla gynekoložka a předepsala mi ergometrinové kapičky.
Byl to zážitek, který byl nevyhnutelný a já jsem vlastně ráda, že zase něco dalšího vím.
Doporučuju ke čtení: http://www.strom-zivota.net/prirozeny-potrat-pr...

evelisi
4. říj 2018

Holky prosím o radu, minulý týden jsem byla 7+5, na utz jen gestacni váček 10mm, hcg 6661. Dr navrhl ať si stim tělo poradi samo. Od pondělí špinění, hlenovitý výtok a krev jen po čůrání, ve středu silne krvácení, kusy hmoty jak sraženiny, přes noc nic a ráno zase a pokračuje i sraženiny, nic mě nebolí, žádné křeče, jen bolest jak při ms. Zkusila jsem test a na testu září silné dvě čárky. Myslíte že se tělo čistí a nastal samovolný potrat?

elikup
4. říj 2018

@evelisi ano. Cisti se. Udělej si test za tyden. Mel by byt slabší.

mhpraha
22. říj 2019

@zvedavec2 právě řeším něco podobného, mohu se zeptat, jak to bylo s Tebou dál? jestli jsi pak otěhotněla a za jak dlouho třeba.. děkuji moc za odpověd

biedronca
22. říj 2019

@mhpraha Ja otěhotněla 4x a 4x byl z toho potrat, ale to je vedlejší..
Ja po potratu otěotnětla HNED ten další cyklus.
A jindy zase až za rok.
to je individuální.

zvedavec2
22. říj 2019

@mhpraha zakrok 1.12.2018, v unoru opet tehotna, na prvni ostrou. Ale v 6+1 opet tehotenstvi zamklo, cekala jsem do 9+0 pro jistotu, dalsi utz, ale nic naplat. Opet Meda, revize. v cervenci opet na prvni ostrou tehotenstvi, ktere uz dopadlo dobre, bez jakychkoliv dalsich problemu. Dceri je ted pul roku 🙂
Uprimne, byl to posledni pokus. dalsi ZT a revizi bych uz neunesla. Ale vis co? ten druhy potrat byl paradoxne lepsi, uz jsem vedela, ze se to muze podelat. u prvniho potratu to bylo jak naraz vlaku - ja si sla pro fotku na lednici a odchazela s zadankou na vyskrab...
takze stastny konec, ale jeste s druhym dejstvim.hodne sil ti preji!

mhpraha
23. říj 2019

moc děkuju za zprávy, tedka vyrážím k doktorce, abychom se finálně dohodly, co dál. včera jsem měla v noci velké křeče asi přes 30 minut, ale nic se nestalo dál..

zvedavec2
2. lis 2019

@mhpraha tak asi uz je po vsem, jak se dari?

mhpraha
2. lis 2019

@zvedavec2 ahoj 🙂 dekuju, ze se ptáš. Doktorka mi řekla, ze to byl potrat. Dostala jsem dále injekci a ergotamin kapky na čištění, za 14 dni kontrola. Snad se vyhnu revizi. Prý zkoušet mohu za 3 měsíce, ale to je zbytečně dlouho si myslim.. tady jsem četla na diskuzich, ze počkat na ms a pak to zkoušet. Nechci to natahovat, i kvůli věku.. tak snad se zadari brzo..

marcal
autor
2. lis 2019

V lednu 2018 jsem si k vám šla pro radu a možná útěchu, ze v tom nejsem sama. Je nás bohužel hodně co jsme zažily tuto obrovskou bolest a každá z nás se s tím nakonec musela vypořádat sama a po svém. Teď po více jak roce a půl sem píšu možná útěchu a naději pro ty, které se ocitají v této bolestivé životní situaci a procházejí si tímto těžkým obdobím. Právě vedle mě usina 2 dcera a je naprosto dokonalá. Trvalo to 6 měsíců po revizi než se mi podařilo znovu otěhotnět, ale povedlo se. Teď zpětně když o tom všem přemýšlím vím, ze to tak mělo být i když tenkrát jsem nechápala proč. Hodně sil všem. Věřte sobě a svému tělu.

mourovatakocka
2. lis 2019

@marcal 🍀

vaalllllllli8i
27. led 2021

@marcal taky jsem týden po samovolnýho potratů , vse odešlo samo bez revize , akorát mi daly v nemocnici na dočištění secatoxin forte 3krat denně a vždy odešly i malé kousíčky
Jinak mě to mrzí vím jak se cítíte mám to samé teď , ale asi to tak mělo být

priefi
27. led 2021

@marcal můžeš zkusit jíst ananas, petržel, celer, bylinky na podporu pohybu dělohy. Fenykl, máta, maliník a jiné "zakázané věci", co dráždí dělohu, případne podporují začátek porodu. Zkus se nahřívat...

Je mi to moc líto 😔

priefi
27. led 2021

Teď koukám, že to je stará diskuze 🙈

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru