Vylučuje apgar skóre 9-10-10 hypoxii plodu ve finální části porodu?

Zodpovězené
9. pro 2018

Zdravím Aničko,

prvně chci napsat, že si velmi vážím Vaší práce, díky Bohu za každou podobně smýšlející porodní asistentku.

Už dlouho přemýšlím nad svým prvním porodem, kdy mi byla prováděna kristellerova exprese a syna vyndávali kleštěmi. Porod to byl vyvolávaný, celkem rychlý (2,5h celý) a ve druhé době porodní mi nebylo umožněno ani jednou zatlačit samotně, KE byla prováděna od první vypuzovací kontrakce a syn se narodil po pár minutách právě pomocí kleští. Druhý den za mnou přišel porodník na pokoj a říkal, že to bylo zcela nezbytné, kvůli údajně krátkému pupečníku, který syna nejen že nepustil dál, ale zároveň ho natahování přiškrtilo, díky čemuž neměl syn dostatek kyslíku a musel tak ihned ven. Je mi jasné, že hodnotit takhle situaci je téměř nemožné, ale já jako laik nechápu, jak mohlo mít dítě, kterému se údajně tak fatálně nedostával kyslík (dle monitoru), tak dobré apgar skóre (9 bylo za barvu).

Dalo by se říct, že se to vylučuje?

Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

předpokládám, že jste rodila v polosedě - leže na lůžku s monitoringem. Mám velmi dobré osobní zkušenosti, pakliže je pupeční šňůra kratší, změnit pozici u rodící ženy - dřep, polodřep, ve které se děťátko může sesunout více do pánve i s kratší pupeční šňůrou.

Nevím, jak klesaly ozvy u vašeho syna, zda u kontrakce či po kontrakci, ale ne vždy špatný záznam na CTG musí být známkou akutní hypoxie u dítěte. Ozvy srdeční mohou klesat i v důsledku samotné pozice matky, kdy na zádech dochází k stlačení dolní duté žíly, což následně způsobí i zhoršení přísunu kyslíku k dítěti...


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová