Zanedb. péče, resuscitace novorozence. Žalovat nemocnici?

mirkaj93
28. říj 2014

Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Před měsícem se mi narodil syn. V 31tt. jsem byla na vyšetření v rizikové poradně v jedné nejmenované nemocnici, kvůli sledování vysokého krevního tlaku a zvýšené bílkoviny v moči. Ten den my tam zjistili že má malý špatný průnik pupečníku, tudíž špatný přívod kyslíku a živin, tak mě poslali do další ( větší, prý specializovanější nemocnice na malé miminka ) s tím že mi Dr. Řekla že až mě převezou, tak mi udělají ultrazvuk a udělají hned císařský řez aby nedošlo k nějakým komplikacím. Tak mě za pár hodin přijali ve ( větší, prý specializovanější nemocnice na malé miminka ), s tím že mi udělali ultrazvuk monitor a vyšetřila mě Dr. s tím že je vše v pořádku, dali mě na porodní sál na pozorování na jednu noc, druhý den mi dělali velký ultrazvuk, tam bylo ( podle nich ) taky vše v pořádku. Převezli mě na pokoj gynekologického oddělení. Tam jsem ležela jednu noc, na druhý den přišel večer Dr. udělali mi monitor a byl špatný. Když jsem se zeptala co se děje, na to mi řekli jen že se jim tam něco nezdálo. Tak mi dělali monitory i v noci a ráno, vše bylo zase v pořádku ( podle Dr.). Zase mě poslali zpět na gynekologické oddělení. Na druhý den večer jsem dostala šílené bolesti břicha,bylo nafouklé a tvrdé a silně jsem krvácela. Tak mě poslali na ultrazvuk a tam zjistili že se malý dusí kvůli odloučení placenty. Okamžitě mě vzali na sál, a císařským řezem mi malého vyndali a oživovali, díky Bohu to dokázali. Za to jsem jím taky vděčná ale podle mě je tohle těžké zanedbání doktorů protože s něčím takovým měli počítat když jsem měla vysoký krevní tlak, bílkovinu v moči, špatné ozvy a špatný přívod kyslíku. Malý leží v nemocni s těžkým poškozením mozečku, vůbec nevíme co se bude dít dál. Chci žalovat nemocnici, protože si myslím a čtu všude na internetu že už jen pokud má miminko špatné monitory, mělo by jít okamžitě ven císařem protože není něco v pořádku na tož tak když mě tam poslali s tím že má špatný přívod kyslíku a živin. Můžete mi prosím poradit co by jsme v mé situaci dělali Vy ? Nebo je tady nějaká maminka co má podobnou zkušenost ? Je to strašné o tom psát, ale vím že za tohle je nemocnice vinná protože kdyby nemocnice na nic nečekala a vzali mi malého císařem hned, neměl by poškozený mozeček protože by ho vůbec nemuseli oživovat. Tak prostě nevím na co čekali. Poraďte prosím. ☹

tarra27
28. říj 2014

Tohle je strašně těžká situace. Moc mě mrzí, že máte takové trápení. Těžko říci, zda má postižení mozečku proto, že ho dlouho resuscitvali a nebo proto, že šel později na sál.........každopádně věřím, že personál toto nechtěl, nicméně určitě máte právo na přešetření a asi i zkusit řešit toto právní cestou.
Opatrujte se, drže se, hodně sil.

curdibilka
28. říj 2014

Těžko asi dokazovat, že něco zanedbali, jestli od toho nemáš nějaký papír, že při UZV a monitorech viděli, že jsou špatné průchody pupečníkem. Sama nevím, jak bych se v tvé situaci zachovala, asi bych se poradila s nějakým dobrým právníkem a podle toho se rozhodla, jestli do žaloby jít nebo ne, je to hrozný boj, na psychiku šílený tlak a taky finančně dost náročné, navíc se tyhle soudy většinou táhnou léta. Možná by nebylo od věci se prvně zkontaktovat s nemocnicí, jaký k tomu ona staví postoj a podle toho třeba případ medializovat nebo se pouštět do žaloby. Každopádně tobě, tvé rodině a hlavně maličkému držím pěsti, ať je na tom zdravotně co nejlépe, je to hrozné, když se něco takového stane. :(

ivular
28. říj 2014

Na slovenském MK jsem znala jednu maminku (nevím, jestli je ještě aktivní), jejíž novorozené dceři prováděli celkem rutijní zákrok na srdíčku, nicméně jí píchli víc heparinu, následně holčičce praskla cévka v mozku a ta naředěná krev jí ho z velké části zalila☹ Holčička přežila, ale mozek takřka vůbec☹ Tvůj příběh mi trochu připomněl ten její..
Jinak určitě zkusit nejdříve oslovit nemocnici, jak se k tomu vyjádří. Poté dobrého právníka a zvážit co dál - jestli žalobu nebo aspoň medializaci, apod.
Jinak samozřejmě přeji minimum následků a strašně moc sil všem zúčastněným!

uztotakbude
28. říj 2014

Žalovala bych...

denyzuza06
28. říj 2014

Zkus soud, ale počítej s tím že to bude na hodně dlouho a že se budou doktoři navzájem přikrývat. Moje sestřenka se se zdejší porodnici soudí už sedm let a dosud nevysoudila ani korunu, malej je naprostej ležák bez schopnosti sám příjmat potravu zcela z viny porodnice a soudy se táhnou a nic se neděje

rebarborar
28. říj 2014

Taky bych asi něco zkusila, jestliže to máš aspon jak prokazovat, protože to jinak bude fakt náročný (jak píše denyzuza06, že se doktoři určitě budou krýt..)- pak to bude jistě vyčerpávající pro vás a mimísek tě teď potřebuje plnou sil, aby se zvetil pořádně. Záleží, jak to cítíš v sobě, pokud sama víš, že to musíš udělat, tak jdi do toho a neboj se. Odpověď znáš stejně jen ty sama. Váhání tě bude jen vycucávat- řekni si buď ano a jednej a nebo to přijmy- ikdyž to musí být strašně těžký a soustřeď se na chlapečka.
Hodně sil a ať vše dopadne jen výborně!

ta_kacka
28. říj 2014

těžké radit, třeba ty monitory fakt byly ok a ono vyndat malé mimi ve 31 t jen tak se nikomu nechce... Jen počítej s tím, že pokud se ty spory budou řešit roky, tak ty se v tom ty roky budeš utápět a bude tě to držet "dole"..... Ať je mimi ok!

veruska007
29. říj 2014

Byla jsem v situaci, kdy nemocnice zanedbala péči, málem mě to stálo život, o miminko jsme přišli... no, přišli bychom i tak, ale aspoň za důstojnějších podmínek. Nicméně mě nemocnice sama kontaktovala s tím, zda budu požadovat odškodné nebo zda mi stačí potrestání službu konajícího lékaře... vybrala jsem si to druhé, chtěla jsem to uzavřít a neřešit to dál. Tak po roce se mi to rozleželo, že jsme z těch peněz mohli třeba jet na dovolenou a trochu se rozveselit... nicméně jsem v jistém slova smyslu ráda, že se to uzavřelo, nemusela jsem už nikoho vidět a znovu se o tom bavit a prožívat to, protože v tu dobu jsem byla dost na dně.
Další věc je, že by sis musela okamžitě pořídit kopii svého chorobopisu, protože je pravděpodobné, že jakmile se věc začne prověřovat, chorobopis se doplní tak, aby postup lékařů vypadal bezchybně a Tobě řeknou, že je jim to líto, ale holt se to může stát.

eloana
29. říj 2014

Mam znameho v podobne situaci- ale je to uz par let.......o miminko nakonec prisli.....Samozrejme nemocnici chteli zalovet,ale jak pise veruska007-dokumentece byla pozmenena a hlavne by si tim jeho manzelka prosla nekolikrat -vysetroveni,soudy -stale mluveni dokola-proste na psychiku opravdu nic moc, tak jim to pravnik nakonec rozmluvil, ze to cca za 60tisic proste nestoji....

karlos12
29. říj 2014

Je mi to líto, ale je to těžké.Oni Tě ihned poslali do nemocnice s větší praxí, dle Tebe Ti hned dělali sono a tak, takže " zanedbáno " asi nic nebylo ( těžko říct, nejsem soudní znalec ), pak Tě pozorovali opakovaně.To ja také na jejich straně.Asi bych zašla určitě k právníkovi a poradila se co dál.Ale řádně bych si to rozmyslela, protože budete potřebovat každou kačku .Sna dto dopadne jak nejlíp v dané situaci může.Hlavně pro malého, teď mu soud a ani peníze zdraví nevrátí.

klaarka
29. říj 2014

Je mi moc líto, co se vám stalo. Těžko říct, co ve vaší situaci dělat.
Já si sama prošla tím, že jsem o miminko přišla ve 34 tt. Dostat z nemocnice pitevní dokumentaci bylo hrozné. Čekali jsme na ní půl roku. Kdyby to bylo bývalo rychlejší, bylo by to pro nás lepší. Mohli bychom to už "uzavřít" a jít dál a netrápit se. Život je příliš krátký na to, aby si jej člověk ještě ztěžoval.

alisek
29. říj 2014

Já bych s nemocnicí zkusila bojovat, určitě bych za nimi nešla dřív než bych to řešila s právníkem, oni budou sebe navzájem krýt, takže nikdo nic neuzná, to je jasné. Najděte si dobrého právníka, nejlépe, který už má zasebou podobný případ, on sám Vám řekne jaké jsou Vaše vyhlídky a pak to bude o dokazování, znalecké posudky atd...držím palce a je mi líto vaší situace..mám podobné zkušenosti se zanedbáním péče ale dopadlo to lépe než u vás ☹

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru