Zkušenosti s prvním porodem dítěte s vysokou porodní hmotností a následující porod

karol25
7. únor 2019

Dobrý den,
Prosím o sdělení zkušeností,kdo má za sebou porody velkých dětí. Ptám se jen ze zvědavosti, když mělo Vaše první dítě vysokou porodní hmotnost, kolik mělo další dítě?
Rodila jsem plánovaným císařským řezem syna 4420g a 52 cm. Sekci jsem měla naplánovanou právě kvůli velikosti plodu, já sama měřím jen 156 cm.
Nyní se chytám na další porod, ve 34 tt je odhad
2,5kg a gynekoložka zatím o sekci neuvažuje.. vypadá to na přirozený porod po téměř 3 letech.
Díky za Vaše zkušenosti

verunkanatalka
7. únor 2019

První dcera 3950g a druhá 4240g ta šla sekcí...Mezi porody 18 let...

treasurka
7. únor 2019

Já rodila děti s normální hmotností (největší měla 4200g/52cm) ale s velkým obvodem hlav. První porod kvůli tomu skončil kleštěmi. Druhý byl v pohodě, třetí taky (i když větší nástřih než u druhého).

leniczka23
7. únor 2019

Ja rodila prvni s vahou 4000g a 55cm..naprosta pohoda..oni nezalezi na tom jak si vysoka..jestli mas normalni panev, nebala bych se..ver mi, ze prirozeny porod je mnohem lepsi nez te zas fiknout.

lucie01
7. únor 2019

První porod - prcek měl běžné míry 3300 g a 49 cm, ale ukončen CS pro pokles ozev a druhý velice rychlý porod ( hodina po příjezdu do porodnice ) a malý měl 53 cm a 4250g, takže ho byl kus. Sice jsem byla hodně šitá, ale jsem ráda, že jsme to zvládli přirozeně. Nebála bych se toho 🙂

karol25
autor
7. únor 2019

Moc děkuji za reakce, já zatím žádné závěry nedělám, jen mám strach z jejich odhadu a následně pak z porodních komplikací. Ale to asi každá z nás.
Nedovedu si představit,že bych měla ještě větší dítě.

lolam10
7. únor 2019

@karol25 rekla bych ze nema souvislost prvni a druhe tehu.ja mam deti 2820g a 4070g...2roky po sobe.nechapu😀

bombat
13. únor 2019

@karol25 Četla jsem, že porodní hmotnost dítěte ovlivňují především genetické předpoklady ze strany matky. Jakou jsi měla porodní hmotnost po narození Ty, nevíš? A neměla jsi v prvním těhotenství cukrovku nebo tak něco (na vyšší hmotnost může mít vliv více nemocí)?

bombat
13. únor 2019

@karol25 A v jakém týdnu těhotenství jsi rodila prvního chlapečka? (Je to tedy opravdu vysoká váha!)

bombat
13. únor 2019

@treasurka Jaké měly Tvoje děti obvody hlav? Ona ta velikost 4200/52 je taky dost.

treasurka
13. únor 2019

@bombat První měl 38 a kousek. Holky pak měly 36 a 35. Ono to břicho se přeci jen líp přizpůsobí, než hlava...

bombat
13. únor 2019

@treasurka Tak 38 musí být fakt nářez... Moje měly všechny kolem 35, už si to nepamatuji přesně (poslední, pátý, čtyřkilový teď v neděli 36 stejně jako čtyřkilová druhorozená) + jeden šel obličejem dopředu a tedy větším obvodem vzledem k rotaci.
Břicho samozřejmě není problém, pak ještě může být problém s ramínky. Všechny jsem měla bez nástřihu i bez poranění. Ten okcipito-posteriorní porod naštěstí proběhl doma (stejně jako dva další), jinak by byl asi taky klešťový.

bombat
13. únor 2019

@karol25 Jinak mě to připadá, že 2,5 kila v 34tt nevypadá na nějakého obříka. Zkusím se Ti na to podívat do tabulky případně pošlu odkaz (z telefonu mi to asi nepůjde), myslím, že to je jen nadprůměr, nějaký 60-tý percentil třeba (teď ještě jak se ten odhad povedl a aby porod nebyl třeba až v 42tt apod.).

treasurka
13. únor 2019

@bombat Jojo, taky jsem měla obrovský vnitřní šití a nesedla si nevím jak dlouho. Jsem ráda, že jsem to přežila bez následků. A vlastně i syn, padaly mu ozvy a celkově to bylo dost dramatický. Napětí na sále by se dalo krájet, bylo úplný ticho a všichni jen čekali v jakém stavu se dostane ven. A když začal brečet, tak se všichni začali smát a jásat. Nechybělo asi moc a mohl být ležák nebo nebýt vůbec. Stáli při nás všichni svatí.

karol25
autor
13. únor 2019

Včera u mě byla porodní asistentka, prihmatávala mi břicho a říkala,že nebude velká. Do termínu mi zbývá 5 týdnů,to prý nabere tak kilogram a měla bych to zvládnout přirozeně. Přenášet mě prý nenechají a vyvolávání po CS se prý taky nedělá. To se pak prý přiklání k provedení CS. Podle zkušeností té asistentky. Obvod hlavy si nepamatuji,ale rodila jsem týden po termínu. Neměli místo v operačním programu,nadávali,že mě moje gyn.odeslala pozdě a v té době byl přetlak na lůžka. Chtěla jsem i teď být až dokonce u gynekoložky,ale rozhodla jsem se,že už budu dojíždět na kontroly do Olomouce,ať tam stav zhodnotí i další lékař.

karol25
autor
13. únor 2019

Já jsem měla porodní hmotnost 3500g,z manželovy strany jsou všichni nedonošení,každý šel o měsíc dříve,manžel dokonce ve 31 tt. Nikdo v rodině neměl dítě s takovou hmotností.

bombat
13. únor 2019

@karol25 Dívala jsem se do těch tabulek a kolem termínu porodu by mělo být (pokud mělo v 34tt opravdu 2,5kg) do čtyř kil. Je to něco mezi 50. a 90. percentilem. Opravdu zkušené PA bych váhový odhad pohmatem věřila skoro víc než bych věřila odhadu na základě ultrazvuku.
To je síla, že jsi měla CS kvůli velikosti dítěte a pak jsi na tu operaci ještě další týden čekala a dítě dál rostlo, to se nechce věřit...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru