Akzém pod koleny, na loktech, velké červené fleky. Začalo to krupičkou. Jak postupovat?

Zodpovězené
19. bře 2019

Dobrý den,
děkuji Vám, že jste zde na Modrém koníkovi. přečetla jsem si příspěvky, které se týkaly ekzémů a vyrážek. Přesto bych Vás ještě poprosila o radu.

Dcerka má 20 měsíců, kojená byla do 14 měsíců. Momentálně na Nutrilonu 2x denně. Tak asi jako každý jsou naše rodiny alergici. Sestra má dokonce celoživotně atopický ekzém. Adinka si už dva měsíce prochází různými podobami ekzémů po celém těle (jen od kolen dolů je toho kupodivu méně). Začalo to krupičkou, za pár dní z toho byla klasická ložiska, pak i velmi ošklivé rýhy v podkolení a loketních jamkách. Poté se jí to vše i slilo do jednotných velkých červených ploch a ložisek s krupičkou. Opravdu jednou tak a podruhé onak. ☹

Příčiny jsme před těmi 2 měsíci odhalily na aviváž a chlor v bazénu. Její tělíčko si užilo obojího poprvé v životě v jenom týdnu, kdy jsme byly týden u našich. Bohužel mě nedošlo kontrolovat aviváž, protože ji samozřejmě nepoužívám, ale mamka v tom malé vyprala. Sice se chodila čachtat do speciálního bazénu, kde je opravdu týdenně kontrolovaná voda pro kojence a nikdy neměla s vodou problém, ale tento týden jsme byly poprvé v klasickém bazénu.

Z vašich rad, které jsem načetla, chci vyřadit mléko a řeším zkoušku zinkové masti. (Měsíčkovou od Weledy jsme zkoušeli, bez výsledku). Jinak veškeré prádlo prochází ještě sušičkou, takže si říkám, že by to mohlo neutralizovat případné zbytky z pracího šetrného prášku co používám.

Co se týče mazání tak váhám. Jelikož za ty dva měsíce jsme vyzkoušeli na různé podměty více krémů, což mi nepřijde dobře. Na ty hrozné rýhy pod klouby nám krásně pomohla silná konopná mast (vazelína s konopím od známé z nemocnice), nicméně jinak na ni ekzém na tělíčku nereagoval.

V současnosti máme od doktorky dvě masti: Lipobase a nějakou promazávací mast připravenou z lékárny. Dále máme brát Fenistil kapky. Před 2 týdny jsme přistoupila na 3x promazání Locoidem 0,1% (hydrcortisoni butyras). Vím, že kortikoidy nejsou dobré řešení, ale malé se to opravdu zhoršilo strašně, úplně se jí to slilo do jednotných fleků. Za ty 3 dny se jí to nádherně stáhlo a zbylo pramálo. Nicméně včera jí během dne vyskočila opět rozsáhlá krupička, takže jsem se radovala předčasně.

Opravdu mám teď úplně změnit tyto masti? Říkám si, že změna mastí po každých 14 dnech nemůže být pro pokožku příjemná.

Také mě mate, že jsme odhadli příčinu v aviváži a chloru z bazénu, se kterým se už 2 měsíce nesetkala. (koupali jsme vždy jen ve vodě, mýdla nepoužíváme, nově přidáváme olejíček do koupele od Weledy).

Budu moc moc vděčná za váš pohled. Četla jsme vaše komentáře k podobnému problému, přesto nevím, co dělat v tuto chvíli. I vysazení mléčných výrobků je pro nás problém, jelikož malá s jídlem zlobí a jsem ráda, když s ní aspoň něco. ☹

Děkuji mockrát za Váš čas!
Barbora

Dobrý den Barborko,
předně bych ráda upozornila, že radost z toho, že kortikoidní mast vyléčí ekzém, bývá bohužel skuetčně předčasná, což jste sama mohla v reálu pozorovat. Locoid je kortikoidní mast. Potlačí symptomy a probíhající zánět, jakmile se přestane mazat ekzém se vrací, často i v mnohem agresivnějším měřítku, neboť příčina bývá obvykle nedořešená. Ekzém je mnohdy běh na dlouhou trať, jeho příčiny bývají multifaktoriální a doufat, že ekzém zaléčí , či zcela vyléčí jakákoli mastička, je bohužel pouze přání, realita bývá jiná.
K ekzému lze buď přistupovat potlačováním symptomů, což je postup dle klasické medicíny bohužel nejobvyklejší, nebo pátrat po příčinách a vy varovat se faktorů, které ekzému neprospívají.
Topická léčba-mazání, je podpůrný prostředek, jak zklidnit kůži, nečekejte od toho zázraky.
Jako pravidlo č. doporučuji zavést neprodleně skutečně netoxické praní. šetrný prací prostředek může být cokoli, může být ekologický, ale nemusí být netoxický. Nepíšete značku, jakou používáte, proto doporučuji zopáknout si základy netoxického praní zhlédnutím této přednášky a poté pořídit netoxický prací prostředek, ideálně na bázi čistého kokosového mýdla, např. zde:https://www.netoxickadomacnost.cz/Kokosove-mydlo-na-pra...

přednáška praní zde:

Vysazení mléčných produktů musíte zabojovat sami, tam vám neporadím, pouze lze vyzkoušet zaměnit například za kokosový jogurt, ale surové mléko by vysazeno být mělo v každém případě, pokud by to bylo neprůstřelné, nechte alespoň na alergologii udělat testy na BKM, ať máte jistotu, zda tam citlivost není.
Konopná mast s vazelínou home made je z mého pohledu u tak malého dítěte nevhodná, u dítěte nemá pravé konopí co dělat ani ve formě masti, zejména ty domácí home made masti jsou riskantní, nevíte, kolik čeho obsahují, jaké procento THC mohou mít, pokud ne, pak mohou ale mít rezidua kontaminantů z půdy. Toto na citlivou dětskou pokožku nepatří. Vazelína je ropný produkt, nedovoluje pokožce dýchat, osobně mám na minerální oleje a parafin reakce.

Jestli je kůže spíše suchá, použijte po koupeli dětské tělové máslo od Purity vision, kde je konopný olej s bambuckým máslem, ten ale THC neobsahuje a je bezpečný.
Pokud by to stále nebylo ono, případně byste vypozorovaly, že kůže nereaguje dobře na máslo (musíte aplikovat vždy na teplou a vlhkou kůži), pak zkuste bylinkovou mast, ale z přírodních ingrediencí a v kvalitě, které zaručuje maximální čistotu, tedy od renomované firmy ideálně. Dobrou zkušenost máme s bylinnými mastmi firmy Dr.Dudek, které jsou navíc i cenově příjemné a široce dostupné. Neobsahují ropné složky ani alergizující syntetické látky. Zde bych se již konopí nebála, nepoužívá se pravé konopí, ale technické. Zvážila bych buď tu konopnou, nebo propolisovou, bohužel bez fotky nemohu posoudit, zda ekzém je spíše suchý, nebo spíše kvasinkový, ale obě tyto masti, pokud je namažete lehce, by neměly vadit. https://www.dr-dudek.cz/produkty/

Pokud dceři vadí chlor, zvažte i pro domácí použití chlor na sprchu, je to pro alergiky vhodné

https://www.filtryvody.cz/sprchovy-filtr/sprcho...


Přeji Vám krásný den.
Pavla