Alergie u dítěte. Čím pomoci zvlhčovat sliznici na noc?

Zodpovězené
9. črc 2019

Dobrý den,

čtyřletý syn má od narození atopický ekzém, z krve dříve byla zjištěna alergie na bkm a vejce. Postupně se přidal celer, pyly, roztoče...

Protiroztočová opatření jsme udělali, máme protiroztočové povlaky a přikrývky často měním a peru. Nicméně se mu teď od jara vrátilo občasné noční pokašlávání a ranní kýchání s rýmou. Bere Aerius na noc každý den, ale změna nic moc. Přemýšlela jsem o nějakém zvlhčovači sliznic, stačilo by vysříikávat vincentkou? Nebo můžete doporučit ještě něco jiného?

Ekzém je celkem na ústupu, potraviny, které mu škodí samozřejmě nejí, sladkému se někdy bohužel nevyhneme. Má místa, na patě a na prstech, které si občas rozškrábe, naštěstí toto máme pod kontrolou. Přesto bych mu ráda davala buď "alternativu" toho sirupu Aerius, který užívá, nebo alespoň nějaké probiotika či vitamíny na podporu střev. Má často i problém s vyprázdněním, nevím zda to s tím souvisí.

Ještě bych napsala, že má operované ledviny pro hydronefrozu a reflux a celoživotně sníženou funkci ledvin, naštěstí bez jakéhokoliv omezení.

Děkuji velice za vaši pomoc!

Jana

Dobrý den,

pokud bychom řešily čistě sliznice ORL, pak bych doporučila zavést pravidelné výplachy nosní konvičkou a můžete zkusit kompresorový inhalátor Omron

Díte je dle symptomů zjevně imunitně narušené, může mít nějaké potravinové intolerance, patrně propustné střevo, což je časté u dětí alergiků/atopiků/ekzematiků.

V takovém případě jsou probiotika vhodná, ideálně i kompletní terapeutický stravovací protocol, ale ten je nutno držet skutečně jen po pečlivém prostudování problematiky a přípravě, pokud to udržíte stávající dietou, zařaďte alespoň kvalitní probiotika a ideálně v kombinaci s přirozenými probiotiky.

Jestli dítě nemůže mléčné fermenty, zkuste tibi vodní kefír.

Pro začátečníky jsem natočila detailní video návod, najdete zde na našem YT kanále:

https://www.youtube.com/channel/UCYsJyAyF2v-QEV...

Tibi z počátku dávkovat jen po několika lžičkách denně, pokud ho bude dobře tolerovat a bude ochotný ho pít, pak cca 300ml denně (lze i doředit vodou, nebo přidat do jiného nápoje)

Vzhledem k věku syna by bylo možné zařadit i fytoterapii, ideálně adaptogen s podpůrnými a harmonizačními účinky na imunitu. U alergií, bronchitid a astma mohu upozornit na u nás zatím méně známou, ale velmi účinnou hlízu Jergon sacha (dragontium), která se úspěšně používá v peruánské medicíně. Seženete jako prášek již i na našem trhu (například na incabotanica.cz).


Přeji Vám krásný den.
Pavla