Červené flíčky na zádech. Je to ekzém?

Zodpovězené
9. pro 2018

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, co by to mohlo být?

Děkuji.

Dobrý den,

pod pojmem ekzém lze zařadit celou řadu kožních příznaků, včetně těchto, v podstatě vždy jde o nějaké afekty kůže a pouze se pak rozlišuje, jakého původu ekzém je (například infekční, plíseň, kontaktní), případně zda se jedná o reakci imunitní, kde se nejčastěji bavíme o tzv. atopickém ekzému.

Mnoho vyrážek jako tato vaše také vyskáče po určitých jídlech jako reakce na potraviny, případně se objeví po nějakém zásahu do imunity, nejčastěji očkování, ale také virozy, růst zubů. Dalším rizikovým spouštěčem jsou chemikálie a styk s nimi. Pak se často stává, že dítě začne reagovat ekzémem na prádlo, pleny, kosmetiku a zejména prací prášek. Typické kruhové útvary, jaké vidím na fotce, jsem často pozorovala u dětí s ekzémem spíše plísňového či kvasinkového charakteru. I ten ale velmi zhoršuje chemická péče a chemické praní a dále ho významně zhoršují syntetické materiály (prádlo jiné, než bavlny, len, hedvábí, viskoza) a také se často toto může objevit po návštěvě bazénu. Vyjmenovala jsem všechny možné příčiny a vidíte, že jich opravdu není málo, takže kde tedy začít? 🙂 Ani lékař obvykle u těchto reakcí nesdělí přesnou diagnozu, většinou se operuje s termínem vyrážka, nebo atopický ekzém. Já bych se i přesto ale zaměřila na možnou kvasinku či plíseň a narušený biom kůže.

Zapracujte na stavu střev, zvolte vhodná probiotika, můžete zkombinovat Hylak a Bio Kult infantis. Dále velmi omezte sacharidy, myšleno především cukr jako takový, ale také mléčné výrobky (ponechala bych jen kvalitní živý bílý jogurt bez příměsí), případně ovčí jogurt, kefír. Nikoli klasické mléko, ochucené jogurty. Vynechat pečivo z bílé mouky, zejména sladké, omezit výrobky z pšenice, orientovat se na kvalitní např. kváskové pečivo a obiloviny celé, nikoli mouku. Pokud je dítě plně kojené, týká se omezení hlavně vás jako maminky, pokud je z části na příkrmech, musíte i zde učinit opatření. Jedná se o omezení na přechodnou dobu, než se stav upraví, není vhodné zavádět eliminace na příliš dlouhá období. U ovoce bych se vyhýbala citrusů, hroznovému vínu, chemicky ošetřeným jablkům.

Péče. Zde nemohu jinak než doporučit kompletně přechod na NT domácnost, chemie u takto malého dítěte, pokud se objeví ekzém, musí jít stranou bez kompromisů. Začněte pracím práškem a aviváží, zde je nutné učinit první změny. Použijte netoxický prací prášek např. na bázi čistých pracích mýdlových vloček, nebo prášek či gel Sonett, Sodasan ve verzi senzitiv. Čisté mýdlo je vždy nejlepší. Výborné čisté prací mýdlo- vločky můžete zakouúpit zde: http://www.alchemix-laboratory.cz/language/cs/o... Další složením pěkné prací mýdlo je např. Molla gelové mýdlo na praní od. f. Mydlito. Ve skupině se případně můžete dozvědět, jak si eventuálně namíchat i svůj prací prášek nebo sliz. Na umývání jen čistou vodu a čisté např. olivové mýdlo, doporučuji 2x týdně koupele s jablečným octem. Problémová místa můžete také potírat směsí jablečného octa a destilované nebo převařené vody v poměru cca 1:9. Promazávat po koupeli lze např. dětským tělovým máslem od Purity vision.

Pokud by to po zavedení těchto opatřeních stále nelepšilo, můžete se se mnou spojit a upravíme postup.


Přeji Vám krásný den.
Pavla