Červené suché fleky na kůži. Není to alergie, ani lupénka ani ekzém. Tak co je to?

Zodpovězené
13. čer 2019

Dobrý den,

prosim Vás, synovi (3,5r) se cca rok dělají červené fleky, ložiska hlavně na nohou a sem tam i nad lokty. Byli jsme na kožním i u dětské lékařky, kde jsme dostali masti (Locoid Lipocream krem, vitella ictamo krem, Lipobase krem) a prej alergie ani lupénka ani ekzem to není. Ale udržet jeho kůži relativně v pořádku jen na základě toho, že ho musím mazat 3-4x denně mi nepřijde úplně v pořádku.

Prosím o Vás názor.
Děkuji za odpověď.
M.

Dobrý den,

diagnostika změn na kůži je mnohdy obtížná i u dermatologa, celkem často se setkáváme s různou interpretací od různých lékařů.

Mně osobně kdysi kožní lékařka moje projevy nejprve charakterizovala jako atopický ekzém, dále změnila na seborhoickou dermatitidu, dále periorální dermatitidu a pak zpět na seborhoickou, stala jsem se pokusným králíkem ve střídání mastí, kortikoidů a lékárenské kosmetiky, přičemž problém to pochopitelně nevyřešilo.

Dala jsem se pak následně non toxic cestou a vyléčila se bez dalších farma mastí a pokusů. Zde bych doporučila nespoléhat na označení diagnozy, prostě na klži se něco děje a zda je to nesprávně zvolenou iritační péčí, nebo komplex mnoha vnitřních faktorů, ať již imunitních, potravinových intolerancí, případně i následky očkování, to se již nedopátráme, důležité je, jak s tím pracovat.

Stran potravinových intolerancí můžete vyzkoušet food detective test, mnohdy děti reagují vyrážkou díky expozici potravin, které nedokážou v jistím množství tolerovat, ale alergie to není, čili na klasických alergo testech se neobjeví jako pozitivní. Jde spíše o reakci střeva, neschopnost danou potravinu dobře strávit, zpracovat.

Zkuste se vyhýbat přemíře chemické péče, jak kosmetika, tak praní a úklidové prostředky bych u jakýchkoli projevů na kůži zredukovala na co nejšetrnější, nedráždivé. Z kosmetiky můžete volit například zn. Weleda, která splňuje nároky na bezpečné složení. Prostředky na úklid a praní v non toxic verzi naleznete například na tomto NT eshopu: https://www.prirodaregeneruje.cz/.

V horkých dnech bych nemazala, spíše použijte hydrolát, levandule nebo heřmánek, případně i máta, které tlumí svědění a působí antibakteriálně. Na noc lehce mazněte zinkovkou, najdete na eshopu.

Ze stravy bych vyloučila cukr, pamlsky, mléko jen ve formě kysaných produktů, ideálně domácí jogurty nebo kefír, aby byl snížený obsah laktozy. vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám, používejte "real food", skutečné jídlo/potraviny, ne náhražky. Pozor u pečiva, mnohdy bývá přidáván cukr, glukozofruktozový sirup, éčka. To vše škodí mikrobiomu a negativně se projeví právě na kůži. Dodávejte probiotické potraviny, případně i probiotika (například Bio-kult). Pozor také na chlor ve vodě, doporučuji pořídit filtr na sprchu (za slušný peníz lze sehnat například sprchový filtr Dios)


Přeji Vám krásný den.
Pavla