Červený flek na lýtku. Může to být ekzém?

Zodpovězené
11. pro 2018

Dobrý večer,

vím, potřebovala bych akutní radu. Mám 11 měsíčního syna a najednou se mu objevil červený flek na lýtku, ja vůbec nevím co s tím? ☹ nt domácnost máme na 100%, strava farmářská, bio... Zdá se, že ho to nesvědí. Mažu domácí zinkovkou (mango, šípkový olej) a pod to hydrolát levandule. Koupu velmi málo a jen v čisté vodě. Poradili byste mi až budete mít chviličku, prosím? Moc se toho bojím, celkem rozsáhlý ekzém jsem zažila s dcerkou. Přikládám ještě i fotky.

Děkuji Vám.

Dobrý den,

tyto typy "fleků" mohou být i průvodním znakem virozy, dále se hojně objevují během růstu zubů.

Pokud je vyloučena kontaktní reakce z chemie, doporučuji ještě na nějaký čas vynechat i šípkový olej, některé druhy mohou způsobit krátkodobé místní podráždění. Je to skvělý olej, ale sama jsem na něj měla kdysi alergickou reakci.

Další možnou příčinou je reakce na některou potravinu. Zde pozor zejména na ovoce, je úplně jedno, zda jde o ovoce od farmáře, na některé druhy může dítě reagovat. To samé dělají často ořechy.

V každém případě, i pokud nebude příčina odhalena, zkuste dočasně jen potírat černým čajem, v případě vysušení lehce tím mango máslem, eventuálně na noc domácí zinkovka a sledovat, zda se to nějak mění. Pozor na oblečení a na sodu v praní, když se to s ní přežene, tak také vzniká dočasné místní podráždění.

Kdyby bylo potřeba, pište.


Přeji Vám krásný den.
Pavla