Čím mazat atopika kojence?

janager
3. říj 2017

Maminky atopiků, jakou kosmetiku/přípravky používáte pro svoje ratolesti? Mám syna 5m a od narození má problematickou kůži. Cca před měsícem se mu udělala typická atopická ložiska. Zatím promazávám mastí leniens a excipialem a koupeme buď v čisté vodě a nebo v linole. Dr nám hned napsala mast s kortikoidy, ale nechci je nasazovat, pokud to není vyslovene nutné.

odula
3. říj 2017

Ja pouzivam la roche posay tu řadu ap+ a je to snad jediny po cem ma fakt krasnou kuzi 🙂

tervi
3. říj 2017

Bioderma Atoderm-maji celou řadu. Sprchový olej nestipe v očích a vydrží hoooodně dlouho. Maximální spokojenost!

blikacka30
3. říj 2017

Excipial tělové mléko, nám pomohla na 100%.

janager
autor
3. říj 2017

a zkušenosti s ovesnou koupelí máte? A jak na svědění? Zdá se mi, že se i dost škrábe i po promazání.

lenkaluk
3. říj 2017

Je potreba to asi vyzkouset. My meli Biodermu, Adermu, Excipial, ted koupeme v ovesne kasi plus mazeme Adermou. Nelepsi se to, ale ani nehorsi. Kdyz je nejhur, mazeme par dni Locoidem a je klid. Kdyz se budi ze spani a skrabe se, davame 5 kapek Fenistilu. V principu by to chtelo zjistit, co zhorseni zpusobuje. Ja na to zatim neprisla😡

janager
autor
3. říj 2017

@lenkaluk přesně, myslela jsem si, že u nás to bylo tou mléčnou bílkovinou, když jsem přestala jíst mléčné výrobky, najedou měl krásnou kůži. Bezmléčnou dietu dodržuju stále a ekzém se mu zase objevil ☹

odula
3. říj 2017

@janager jo, ovesna koupel pomaha 🙂 kdyz se zase ted ekzem objevil - nesnedla jsi neco, co ma proste v sobe kasein, i kdyz to neni prvoplanovite mlicny? syn mel tak spatnou alergii jako kojenec, ze jsem nesmela ani pastiku. 😒

danask88
3. říj 2017

Tak to vám vůbec nezávidím, teda hlavně synovi. Mě to trápí od narození, vyzkoušela jsem naprosto vše. Měla jsem velmi těžkou formu, kdy mi kůže praskala třeba při ohnutí prstů v pěst a tekla krev z kloubů. Až v pubertě se to zlepšilo a pak po porodu se forma zmírnila na už nyní snesitelnou mírnou formu ale stále mám projevy zejména na rukou, v okolí očí a úst. Kortikoidy mi také předepisovali od mala, máma mi je dávala ale pak s tím přestala. Dělalo to potíže jako například občasné menstruační krvácení v ranném dětském věku (před 10tým rokem) po aplikaci, takže mámu to děsilo a nedávala mi je. Jinak atopie není jen o mazání. Chce to celkový životní styl tomuto kožnímu onemocnění přizpůsobit. Hygiena - mýt co nejméně, zejména postižená místa prostě nemáčet. Denní koupání u atopiků není rozhodně vhodné, spíše tak jednou týdně - dítě vám nejpíše nijak moc smrdět nebude. Nemít ani ruce pokud je na nich výskyt ekzému. A když koupele tak bez detergentů, bez sprchových gelů, raději čistou vodou, může se přidávat olej ale pozor na oleje parfemované, to raději třeba olivový. Pomáhá i mořská sůl. To také znamená nedělat činnosti u kterých se zamaže. Nemýt nádobí, nesahat na prach, na hlínu, na pískoviště nechodit...Nosit výhradně bavlněné oblečení a pod 10°C rukavice, zima totiž také projevy zhoršuje. V jídle se vyhýbat dráždivým potravinám, citrusům, čokoládě a zase na ně nesahat. Vymačkat si citrón do čaje pro atopika znamená zase zhoršení projevů. Dítě je také dobré pozorovat co mu škodí co ne, né vše co píšu musí platit na vaše dítě. Na mě to všechno platí hodně. A mazání se musí dělit na suchou formu kdy je potřeba hlavně hodně promašťovat neparfemovanými přípravky. Hodně znamená třeba 20x denně, já nosím krém u sebe neustále, bez krému nevyjdu z domu a mažu a mažu. Mám na to malé kelínky od mastí například od "zázračného kelímku od Oriflame" Přípravky se musí střídat po nějaké době, já měním když dojde, ale cca po 3 měsících, jinak na ně kůže začne zase reagovat citlivě a projevy se zhoršují. Mazat neparfemovanou kosmetikou, buď řady přímo pro atopiky nebo já na sebe můžu i vepřové sádlo, Elobáze, Kalciovka, Excipiale, Bepanten, Lipobase, Uriage - vedu si deník co jak dlouho používám a jak to funguje/po jak dlouhé době používání se projevy horší a je nutná změna. No tak držím palce, kdyby jste ještě chtěla cokoli vědět tak klidně pište, mám celoživotní zkušenosti s atopickým ekzémem 🙂

lusynkova
3. říj 2017

@janager Dobrý den, mám recept na vlastní zinkovou mast, která již pomohla hodně maminkám tady i jinde. Některým dětem (i dospělým) se ekzém zcela vyléčil. Ráda se podělím přes zprávy o recept, pokud budete mít zájem.

konidana
3. říj 2017

k tomu co tu již zaznělo, dodávám že lze zkusit suchá místa promašťovat i obyč. modrou indulónou

normalnimatka
3. říj 2017

doporučuju larens;) hlavně asi sos cream

danask88
3. říj 2017

@konidana No a ta třeba mě dráždila a projevy zvrhávala do té svědivé mokré formy, je podle mě dost aromatická, ale jak píšu výše, chce to jednak střídat a pak si hlídat co jak působí.

konidana
3. říj 2017

@danask88 ano máš pravdu, já používám nejvíce základní tělové mléko z DM drogerie Balea s 15% urea, ale fakt nevím zda by byl vhodný pro kojence.

slunea
3. říj 2017

Ahoj, doporučuju nastudovat článek https://www.modrykonik.cz/atopicky-ekzem/ a skupinu https://www.modrykonik.cz/group/6098/ (Poradna pro atopický ekzém).

delphyls
3. říj 2017

Dcera si prosla necim strasnym a ja tez. V 5. mesich vypadala strasne. Nic nam nepomahalo. Cim drazsi krem pro atopiky tim horsi! Zkousela jsem i obyc veci a taky marne. Zmena mleka, podezreni na ABKM atd... Rapidni zhorseni. Z obliceje se to rozjelo po tele... Strasny. Dcera se v noci dostala ze zavinovacky a nasla jsem ji podrapanou do krve.
Nakonec jsem do toho nainvestovala nemale kacky a za 3mesice bylo vse pryc. Strasne reakce na ockovani a zde jsem mela jistotu, ze to bude nejakou bilkovinou.

kassandra1
3. říj 2017

@delphyls A jak jste tedy vyřešili? Přechod na HA mléko a vyhýbáte se zcela mléčným výrobkům?

andiienka
4. říj 2017

Já na syna používám Bepanthen sensiderm, když se mu objeví suchá červená místa. Vždy nám zabere. Jinak koupeme v linole a na denní promazávání máme AD Lotio Chronic.¨

delphyls
4. říj 2017

@kassandra1 ne ha mliko fakt ne. Hledala jsem mleko bez soji a prosel hip comb. z dm babylove. Mala je na babylove. Koupila jsem tekute colostrum a mazala stribrem a super. Mleko nam vyslo negat.ale pri potreni mlekem je okamzita reakce. Neni to urcite kasein, protoze je v mlece procentuelne ve velkem zastoupeni, to by nam vyslo pozitivne. Bude to jina bilkovina. Spatne nam vysla vajicka a kureci maso- nemam davat. Nedavam.

yelowangel
29. led 2018

ahoj chtěla bych se zeptat jak řešíte hlavičku? Malej není přímo atopik, má ichtiozis vulgaris takže je strašně suchej a hrozně ho to svědí. Pomáhaj nám krémy na atopickou pokožku ale bez urei. Ale ve vláskách nemažeme a dneska koukám jak se tak šrábe jak má tu kůži pod vlásky samou suchou šupinku..Když ho máznu Eucerinem nebo Dexerylem bude mít vlasy hned mastný a tím pádem mu hlavičku večer umeju a taky mám pocit že se to mezi vlásky tak úplně nedostane..Děkuju moc za každou radu..

delphyls
29. led 2018

@yelowangel zkus Micro silver od firmy LR. Je docela drahej, ale na atopickou pokožku pomůže. U vás by to mohlo být stejné. Spíš se zaměřuj na stravu. Něco je špatně. Testy na alergologii.

elisc
29. led 2018

@yelowangel kolik je synovi?
Můj syn si taky hodně škrábe hlavu. Co fakt pomohlo, ostříhat ho na krátko. Udržujeme vlasy tak na 1cm, jinak se zpotí a víc se škrábe. Pak ho promažu, u těch krátkých vlasů to nevadí, není to poznat. Vlasy myju tak 1x za 14 dní.

yelowangel
29. led 2018

@delphyls není to ve stravě má to daný geneticky. A přes zimu je to bohužel horší, už minulý rok jsme si toho všimli. Mažeme každý den, přes zimu 2x, a stejně je hrozně suchej. Určitě vyzkoušíme ten krém děkuju za radu 🙂

@elisc má 2 a půl. Taky stříháme na krátko, ještě že je to kluk 😀 ale pře zimu jsme mu nechali vlasy víc vyrůst (a babičky jsou šťastný že je to zas ten kudrnatej andílek). Hold kudrlinky půjdou dolů no. Říkali jsme si že mu nebude taková zima na hlavu když nebude čerstvě ostříhanej ale asi nepůjde. Děkuju 🙂