Dítě se narodilo s vyrážkou, ekzémem. Jak se ekzému zbavit? Jak upravit stravu, kosmetiku a pleny?

Zodpovězené
26. led 2019

Dobrý den,

chci se zeptat na miminkovsky ekzém, malý už se narodil s kopřivkou. Od té doby se potýkáme nejspíše s alergií, vyměnili jsme prácí prášek (Frosch). Nejdříve se projevovala alergie na pleny (zlaté Pampers), změnili jsme na Muumi, ale reakce je pořád stejná. Přijde mi, že vyrážka se pomalu mění na atopický ekzém.

Chci se zeptat, když zvolím látkové pleny, tak v jakém prášku prát? Používat sliz? Nebo žlučové mýdlo? Přeci jen tyhle ,,přírodní" prášky stolici nevyperou.
A také se chci zeptat jak změnit stravu? Dítě je kojené. Je nějaká stránka, kde si přečtu jak omezit jídelníček a zkoušet na co dítě reaguje, ale zároveň mít pestrý a zdravý jídelníček?

Děkuji

Dobrý den,

dítě se mohlo s reakcí narodit díky mnoha faktorům, například narušená imunita a mikrobiom vlivem již vývoje plodu, mnoho toho předává maminka, rodiče. Prostředí a péče, v jakém pak dítě vyrůstá, plus strava maminky pak stav většinou dále komplikuje. V tomto případě se těžko hledá konkrétní příčina, možnosti testování alergií a nesnášenlivostí u takto malých dětí jsou omezené.
Přechod na NT péči bych zcela jistě doporučila, pokud se dítě s problematickou citlivou pokožkou již narodilo. Níže posílám odkazy na přednášku o NT praní a péči o miminka, není pravda, že NT prací mýdla nevyperou stolici, máme na skupině 30 tisíc členů, z toho většina má malé děti a perou NT a všichni bez problémů vyperou stolici i jiné skvrny. Je potřeba si správně nastudovat NT praní a nebát se to zkusit. 🙂

Látkové pleny jsou na NT praní ideální a rozhodně bych jim u ekzematika dala přednost před jednorázovými, i těmi, které jsou brány jako méně "toxické" než klasické pampers. Na praní látkovek opravdu postačí kvalitní prací NT mýdlo, plus perkarbonát, prát na 60-90C. Výborné prací mýdlo na pleny, oblečení atd: http://www.prirodaregeneruje.cz/kokosove-mydlo-... Perkarbonát seženete na mnoha eshopech, s polu s kvalitním pracím mýdlem například zde:http://www.prirodaregeneruje.cz/perkarbonat-sodny/. V nabídce NT eshopů jsou i další prací mýdla nebo gely, na praní dětských plen a dětského oblečení bych ale doporučila zejména čisté bez vůně výše, díky obsahu citrátu má lepší prací schopnost.

Spolu s NT domácností bych doporučila postupně vylučovat nejčastější alergen z jídla, začněte určitě citrusy, raději i jablka z marketu, nemáte-li vlastní nestříkané, dále se zkusit zaměřit na BKM a vejce, to bývají nejčastější alergeny. Pokud by tato eliminace nepřinesla výsledky a potřebovala byste více probrat stravu, můžete zkusit například fb skupinu protikvasinková dieta, nebo se obraťte přímo na mě, email: pavlanontoxic@gmail.com.

Odkaz na video přednášku NT praní:


NT péče o miminka:


Přeji Vám krásný den.
Pavla