Jak alternativně doplnit železo u 5 týdenního miminka?

Zodpovězené
26. led 2019

Dobrý den,

dcera je anemická a dostala od doktorky kapičky na železo. Jenomže je kolikrát problém to do ní dostat a mám pocit, že vše mi beztak vyplivne.
Existuje něco, třeba nějaka homeopatická léčba nebo přírodní, která by mi zaručila, aby do sebe to železo dostala?

Děkuji moc

Dobrý den,
osobně nejsem zcela v souladu s tím, aby obvodní lékař takto malému dítěti hned bez podrobnějších testů nasadil Maltofer nebo jiné syntetické doplňky železa, toto by mělo být indikováno na základě podrobnějšího krevního obrazu, celý panel železa a ideálně by to měl řešit přímo hematolog. Nemohu sice "nedoporučit" nenásledovat rady lékaře, ale obecně doplňky se syntetickým železem nedělají dobře v oblasti GIT dospělým, natož takto malým dětem a k nasazení tohoto by měl být opravdu vážný důvod.

Je-li ale dítě skutečně anemické (neznám hodnoty, má opravdu špatné hodnoty hemoglobinu, transferinu, feritinu? Na základě jednoho markeru serového železa nejde dělat závěry) , má další potíže? Osobně bych se primárně zaměřila na kofaktory vstřebávání železa a optimalizaci zdraví střev. Na podporu vstřebávání je ideální zvýšit příjem vitaminu C a B12 (pokud kojíte, tak to céčko jedině přes vás, u takto malého miminka bych céčko nesuplementovala přímo přes něj, B12 ale v případě anemie lze). Pokud maminka kojí, bylo by možné zkusit to výrazně posílit přes její mléko, tedy hlavně pravidelně a hojně játra, eventuelně červené maso, melasa, vejce, raw vitamin C, B12 a kozí kefír (působí výborně na metabolismus železa).

Pokud by se situace takto nelepšila, nebo by lékař trval na suplementaci u dítěte, pak je ještě možnost zkusit to přes Schusslerovy tkáňové soli, což je cesta bezpečnější i pro malé děti a většinou účinná.


Přeji Vám krásný den.
Pavla