Jakou kosmetiku, sprchové gely a mýdla používat v těhotenství?

Zodpovězené
10. pro 2018

Dobrý den Pavlo,

mám na vás velkou prosbu. 🙂 Jsem prvorodička a přemýšlím nad tím, co na své tělo aplikuji při těhotenství. Bohužel finance nejsou tuto dobu nejlepší a nechtěla bych se zruinovat. Měla byste tip na nějaké sprchové gely za dobrou cenu, které jsou aspoň trochu ekologické a netoxické? Čemu se případně 100% vyvarovat u sprchových gelů?

Mockrát děkuji za odpověď! Pavla

Dobrý den Pavli,

jsem moc ráda, že se zajímáte o eliminaci škodlivé chemie ještě včas, tedy v době, kdy je miminko ve vašem těle zcela odkázáno na to, jaké látky pronikají během jeho vývoje skrze vás do jeho organismu. Pro komplexnější pochopení problematiky si dovolím na konec odpovědi vložit odkaz na záznam z mé přednášky o netoxické péči, kde se této problematice věnuji víc. Najdete tam tipy, čemu se v péči o tělo vyhnout a čím toto nahradit, tedy nejen ty sprchové gely. Otázka ale padla konkrétně na ně, takže zde uvedu moje tipy.

Za prvé bych i s ohledem na finance zvážila, zda je vůbec pro vás ten sprchový gel nepostradatelný. Sprchový gel mívá obvykle mnoho obsahových látek a u těch komerčních z běžné kosmetiky jsou to seznamy opravdu nelichotivé. Zejména konzervanty, umělé syntetické vůně, dráždivé a agresivní tenzidy, dost často etoxylované složky atd. Toto vše má svoje rizika a kůže je také orgán, není to neprodyšné brnění. Takže vše, co kůží vstřebáváme, má dopad na naše zdraví. Zkuste se nejprve podívat na přednášku a možná vás to více namotivuje k přehodnocení tekutých přípravků na mytí. Nejlepší volba je totiž vždy čisté přírodní tuhé mýdlo. Pokud je to od výrobce, který ví, co dělá a bude mít správné přetučnění, pak takové mýdlo vůbec nevysušuje a ponechá vaši pokožku vláčnou, nemusíte pak dokonce ani používat tělové mléko. Já ho již dávno ve své výbavě nemám, neboť moje kůže se již díky správné péči nevysušuje. Pochopitelně je možné po mytí použít i másla nebo oleje, ale mám-li v prvé řadě doporučit vhodný prostředek na mytí těla, je to jednoznačně kvalitní tuhé přírodní mýdlo. Finančně zcela nenáročná verze je např. čisté olivové mýdlo Knossos, nebo tuhé mýdlo Sonett, seženete dnes již běžně i ve zdravých výživách. Pokud by vám toto nestačilo a spíše si přejete nějakou luxusnější kompozici, mnoho mýdláren má dnes již moc hezká mýdla, mohu zmínit předně expertku mýdlařku Katarínu Hrivňákovou (alchemix-laboratory.cz) jejíž mýdla budou již brzy v prodeji na vlastním eshopu, krásná certifikovaná mýdla jsme našly např.mýdlárna rozmarýnka, další NT mýdla najdete u nás na skupině v souboru doporučené produkty, nebo na eshopu netoxické domácnosti.

Pokud by pro vás byl přechod na NT mýdlo přesto obtížný a nedokázala byste se vzdát sprchového gelu, pak doporučuji nelitovat peněz a investovat do gelu od Weledy, Lavery, Dr. Bronners, z těch levnějších lze za solidní kompromis považovat Alverde. Z běžných konvenčních sprchových gelů v drogerii nelze považovat za přijatelnou verzi nic, orientujte se tedy na tyto značky nebo tuhá mýdla.

Zde link na přednášku na téma netoxická péče:


Přeji Vám krásný den.
Pavla