Kvasinka v zevním zvukovodu způsobující ekzém. Jak se jí zbavit?

Zodpovězené
11. pro 2018

Ahoj,

chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký způsob, jak se zbavit kvasinky v zevním zvukovodu, která v něm způsobuje exem? Na kožním ani ORL jsem moc nepochodila, protože mazat si kortikoidy v těhotenství ( teď nejsem) odmítám a doktoři jiné řešení nemají.

Děkuji za odpověď.
Jana

Dobrý den,

léčba by neměla být jen topická, ale jít ruku v ruce s úpravou stravy tak, aby se omezily především jednoduché cukry, absolutně vynechat běžný cukr, sirupy, slazené vody, koncentrovaná sladila (javorový sirup a jiné alternativní sirupy, i med dočasně vynechat), dále vyloučit sušené ovoce a čerstvé ovoce velmi omezit, neměl by být víc, než jeden ks denně, nejlépe chemicky neupravené.
Dále by se měla omezit bílá mouka, vyměňte za celozrnné pečivo a i zde uberte množství, spíše se orientujte na větší množství zeleniny, vývary, maso, zdravé tuky (máslo, ghí máslo, sádlo, kokosový, olivový, avokádový olej...). Z mléčných výrobků upřednostnit bílé živé jogurty a kefír, nepít klasické mléko, ani jako přísada do kávy nebo do vaření.

Vnější péče spočívá v tom, že kvasince trochu znepříjemníte podmínky. Houba má ráda vlhko, temno a teplo, zrevidujte doma, zda nemáte v ložnici plísně, matrace musí být suché a nejlépe na roštu, pokud špatně odvádějí vlhkost, má to pak také negativní dopad i u kůže. Měňte často povlečení. Používejte netoxický prací prostředek. Zvukovod otírejte buď ředěným jablečným octem s destilovanou vodou, nebo roztokem sody. Můžete použít také kvalitní tea tree olej, ten lze přidat i k octovému roztoku, cca 5 kapek na 20-30 ml. Ocet v poměru cca 1:9 s vodou. Kdyby toto nezabralo (ale udržte léčbu minimálně týden), můžete zkusit ještě slabý roztok hypermanganu /ten seženete v lékárně/. Roztok by měl být sytě růžový, ne sytě fialový, to už je příliš koncentrované. Pokud by následně byla kůže hodně vysušená a cítila jste nepříjemný pocit, můžete lehce mazat kokosovým olejem, ideálně na předem lehce zvlhčenou kůži.


Přeji Vám krásný den.
Pavla