Lupénka. Máte rady, jak ji léčit?

Zodpovězené
26. led 2019

Dobrý den.

Máte nějaké rady jak postupovat a léčit lupénku?

Děkuji.

Dobrý den,

mohu vám napsat svoje zkušenosti ze skupiny, kde je mnoho lupenkářů a dále poznatky, které sbírám k lupence zejména přes odborné weby a skupiny zaměřující se na terapeutické stravování.

Lupenka je už i mezi odborníky čím dále více spojována se stavem střev a stravou, tam bych zaměřila spolu s netoxickou péčí pozornost. U lupenkářů se výrazně osvědčují spíš low carb typy stravování, zejména je nezbytné vyloučit lepek, cukr, rafinované potraviny, v některých případech i mléčné produkty. Doporučila bych výrazně podpořit játra, u lupenkářů velmi důležité! Sežeňte si kvalitní produkt se silymarinem (ostropestřec), ale pozor, pouhé čaje z ostropestřce jsou prakticky neúčinné. Ideální je vhodný kvalitní doplněk od prověřené firmy, nebo sehnat dobrá semena, čerstvě umlet a udělat si tzv. ostropestřecovou kaši s olejem (ideálně olivovým). Blíže k tomuto postupu nebo doplňkům na játra (osobně nakupuji z eshopu Iherb, kde mám ověřené produkty a značky, v čr je často mnoho výrobků předražených a v nevalné kvalitě), mohu případně poradit soukromě, můžete mě kontaktovat na email pavlanontoxic@gmail.com .

Kromě podpory jater doporučuji pravidelnou suplementaci omega 3 ve formě pupalkového oleje (nemám příliš v lásce komerční rybí oleje, jednak ryby jsou v dnešní době vysoce kontaminovaný zdroj a za druhé většina olejů je zdegradována procesem výroby). Pupalkový olej působí silně protizánětlivě, na kůži má blahodárný efekt, v léčbě u lupenky se dobře uplatní. Lze ho sehnat i v kapslích, což je bezpečnější, kvůli případné oxidaci. V ČR například zde:https://www.drmax.cz/sanct-bernhard-pupalkovy-olej-200-....

Na ošetření kůže se hodí NT antimikrobiální mýdla, například verze allepo nebo mýdla se sírou. NT mýdla se sírou například zde: http://www.prirodaregeneruje.cz/zinek-sira-carb.... Allepo: http://www.prirodaregeneruje.cz/alepeo-alepske-...

Na promazání můžete prozatím zkusit tuto dostupnou mast, https://www.lekarna.cz/dr-dudek-konopna-mast-re... Tato nemá špatné složení z hlediska NT. Pokud by nevyhovovala, napište mi a zkusíme najít jiné mazání, volila bych třeba sádlovou s propolisem, je potřeba někdy vyzkoušet víc typů mazání, než se ujednotíme, co kůži sedí.


Přeji Vám krásný den.
Pavla