Potravinové alergie u 3 měsíčního kojeného dítěte.

Zodpovězené
8. dub 2019

Dobrý den,

můj syn (3 měsíce,plně kojeny) má potravinovou alergii. Vím, že mu vadí mléko, ořechy, med, kakao, ryba. Možná i lepek. Pečivo jím zatím stále. Po tom, co jsem z jídelníčku vysadila zmíněné potraviny, pupínky ustoupily, avšak stále na obličeji něco má. Tyto potraviny nejím už 4 týdny. Ode dneška beru Hylak forte a od zítra si dám protikvasinkovou dietu. Myslíte, že je šance, že když znova začnu zavádět potraviny, že se uzdraví?

Děkuji

Dobrý den, reakce na potraviny jsou u dětí bohužel velmi hojné. Příčin je celá řada a nebudu vás zatěžovat obsáhlou teorií, zkusíme poradit praktické tipy. Eliminační dieta má smysl do té doby, než se střeva dítěte adaptují a uzdraví z případného podráždění nebo zánětu. U každého to ale může trvat jinou dobu, nelze tedy například uvost, že postačí držet protikvasinkovou dietu měsíc a pak zase najet na původní stravu. Protikvasinková dieta by měla primárně zahrnovat eliminace rafinovaných potravin, cukrů, smažených jídel, bílé mouky, laktozy. Pokud ji budete držet striktně a dlouho, nevyhnete se nutriční deficienci, sestavit jídelníček kojící matky tak, aby byl pestrý, zároveň neobsahoval případné alergeny a splňoval všechny požadavky s ohledem na výživové nároky matky i dítěte není vůbec snadné. Velmi často dochází k tomu, že maminky v podstatě neví, co mají jíst, točí dokola stejné potraviny, bojí se kořenové zeleniny. Nepovažuji tento trend za správný, vede k trvalému hladu matky, stresu a omezení důležitých živin.
Pokud si je maminka jistá, že dítě reaguje na potraviny, pak doporučuji zainvestovat do Food detective testu, otestovat sebe, pokud je miminko malé a vyloučit potraviny, které vyšly v testu, jinak se musíte spolehnout na vlastní pozorování a pokusy. U protikvasinkové diety doporučuji vyloučit veškeré sladkosti, rafinovaný cukr, sladidla a sirupy a omezit ovoce, zejména to marketové, stříkané, vyšlechtěné do vysokého obsahu fruktozy. Domácí nechemicky ošetřené ovoce bych nevylučovala, případně ovoce v bio kvalitě, v omezenějším množství. Stejně tak bych nevylučovala mléčné fermentované produkty v bio kvalitě (kefír,ovčí/kozí jogurt) pokud dítě prokazatelně nereaguje na BKM. Potřebujete probiotika, kromě Hylaku je vhodné tedy zařadit pravidelně přirozená probiotika, můžete zkusit tibi vodní kefír, kokosový jogurt, ovčí/kozí jogurt, domácí kefír z tibetské kefírové houby. Vyhýbejte se přemíře bílé mouky, pečivo bych zalternovala za doma pečené.Dítě nemusí reagovat přímo na lepek, ale jen na některé druhy obilovin, v tomto by měl pomoci food detective test. Kupované pečivo často obsahuje řadu nežádoucích látek, které také přispívá nesnášenlivosti, kypřidla, éčka, často i cukr. Pokud se u dítěte neprokáže reakce na lepek, pak bych pekla doma, použít lze alternativy jako špaldová, pohanková, cizrnová mouka, můžete zkusit kváskový chléb z pravého kvásku, který lze běžně sehnat na internetu od dárců, více najdete např. na www.pecempecen.cz. Pokud se vám podaří dobře sestavit dietu a problémy se zlepší, pak je vhodné zase začít vyloučené kvalitní potraviny zavádět, z počátku velmi zlehka, nechat rotovat, zkusit každý 4. den malé množství. Zde ještě zasílám užitečné odkazy, info k food detective a komplexní infa k protikvasinkové dietě, ať máte přehled také o chybách, kterým je dobré se vyvarovat.

https://food-detective.cz/kojene-miminko-batole...
https://www.thecandidadiet.com/anti-candida-diet/


Přeji Vám krásný den.
Pavla