Toxicita amalgámových výplní. Ohrožují plomby těhotné a kojící?

Zodpovězené
21. čer 2019

Dobrý den,

protože Vaše znalosti jsou stran toxických látek rozsáhlé, dovolte mně dotaz ohledně amalgámových plomb.

Četla jsem mnoho rozporuplných článků, kde se řešila bezpečnost amalgámových výplní, a to především u těhotných a kojících žen. Některé studie uvádí, že toxicita amalgámu je zanedbatelná, jiné zase, že rtuť a těžké kovy jednoznačně ohrožují plod. U kojících žen prý dokonce přechází do mateřského mléka.

Velice by mě zajímal Váš názor na toto téma.

Děkuji.

S pozdravem a přáním hezkého dne.

B.

Dobrý den,

souhlasím s tím, že tato problematika je velice citlivá a bohužel informace k tématu škodlivosti či bezpečnosti se dost liší.

Jak asi sama víte, také u nás je již v rámci nařízení EU nemožné aplikovat těhotným ženám amalgám. Zubní lékař vám sice k tomu obvykle neřekne nic jiného, než že jde o legislativní opatření a amalgám je bezpečný.

Pro objektivitu musím dodat, že nařízení EU má mít primárně ekologické pozadí, respektive je to ekologická, nikoli zdravotní norma. Nakolik však lze důvěřovat byrokracii již ponechám na uvážení každého z nás, již mnohokrát jsme byli v historii svědky toho, že s vývojem poznatků se měnil názor i legislativa v hodnocení škodlivosti používaných materiálů a postupů.

Nemohu Vám tedy podat jednoznačné stanovisko, protože stále existují dva tábory, zastánci bezpečnosti amalgámu a jeho odpůrci. Je na každém z nás, k čemu se přikloní.

Existují samozřejmě i obavy ze složek bílých-fotokompozitních plomb, jejich složení také není zcela NT, běžně se používají tvrdila na bázi bisfenolu atd. Jednoznačně nejbezpečnější materiál je zatím keramika, nicméně je to také materiál nejdražší.

Osobně mám u amalgámu výhrady hlavně k rizikům u odvrtání, kdy toxické výpary pacient přímo vdechuje. Případně u narušení plomby, protože rtuť se ve stopovém množství uvolňuje i běžným opotřebením, což je patrné na tomto

Nemohu vám v tomto směru radit, pouze se podělím o vlastní názor. V případě, že osoba má amalgámu málo a zuby má jinak zdravé, zbytečně bych do amalgámu nešťourala a nechala to být. Má-li ale vysokou kazivost, kdy už v minulosti musel podstoupit převrtání amalgámu, nebo má chronické potíže, zejména v oblasti hlavy (migrény, záněty), zvážila bych bezpečnou výměnu dle IAOMT protokolu (v ČR provádí yurmax-Praha).

Já sama jsem výměnu amalgámu v Yurmaxu podstoupila, i proto, abych měla osobní zkušenost a samotnou mne překvapilo, že mi ihned po odstranění prvního amalgámu zmizely občasné migrény.

Než se tedy odborná obec ujednotí, nezbývá, než jednat dle vlastního pocitu.
Mně byl amalgám nepříjemný, nedůvěřovala jsem tomu, že jde o zcela bezpečný materiál, který by nepodléhal vlivům opotřebení, jež ovlivní uvolňování rtuti. Dále jsem měla obavy z rizik při běžném odvrtávání, kdy není zajištěno odsávání a ochrana pacienta a okolí. Proto jsem zvolila postup dle IAOMT protokolu.

Více o hladinách rtuti také např v tomto článku : http://www.yurmax.cz/vedci-potvrzuji-skodlivost...

Zde naleznete dokument Mezinárodní akademie orální medicíny a toxikologie (IAOMT)
Stanovisko proti amalgámovým zubním výplním obsahujícím rtuť
pro praktické a zubní lékaře, studenty zubního lékařství,
pacienty zubních lékařů a tvůrce předpisů a nařízení

http://www.yurmax.cz/wp-content/uploads/2018/06...


Přeji Vám krásný den.
Pavla