Bolest zubu v těhotenství. Jaká analgetika mohu brát?

Zodpovězené
10. črc 2019

Dobrý den,

omlouvám se za svůj dotaz, tedy spíš potřebuji alespoň trochu morální podporu.

Všechno je špatně. Ještě než jsem otěhotněla, nechala jsem si pomoct od zubare s bolavým zubem. Ten byl vyvrtaný, kanálky rozšířené a pro rozsáhlost kazu nechaný na pospas s tím, že půjde ven až začne bolet.

Začal bolet tak šíleně, že jediné, co mne drželo nezešílet, byly samozřejmě léky (ibalgin, ibuprofen), do toho všeho se ozval i druhý zub na druhé straně a než jsem došla k zubaři, zjistila jsem, že jsem těhotná.

Jenže léky jsem užívala již v těhotenství a lékař mi odmítl vytrhnout zub, pouze ošetřil ten druhý vyvrtáním, vyčištěním a dal mi tam nějakou vatičku namočenou v desinfekci. Za 3 týdny jsem měla jít na výměnu vatičky a ani tentokrát přes prosby odmítl první zub vytrhnout. Jenže jsem už zoufalá, zub se ozývá častěji a častěji. Téměř denně sním prášek. Jsem z toho nešťastná, protože ubližuju tomu drobečkovi, ale já musím fungovat. Mám ještě dvě děti.

Proč mi zubař nechce vytrhnout zub?

Ví, že ty léky jím a i když jsem mu říkala, že bude pro mě lepší se zbavit zubu a nejíst léky, odpověděl, že si to nevezme na triko. Prý mám přijít až ukončím 3. měsíc :(

Případně poradíte analgetika, která mohu užívat a nejsou invazivní v tomto období těhotenství (8+4)? Paralen mi nezabírá, pouze pokud si včas vezmu ibalgin nebo ibuprofen, tak zachrání. Pokud bolest nechám rozjet do poslední chvíle, již nepomáhá ani to. :(

Moc děkuji za pomoc, radu....

Dobrý den,

v těhotenství se doporučuje opravdu užívat Paralen, jiné léky bych také nedoporučila.

Co se týka obav z trhání - větší riziko vidím v ložisku zánětu, než v aplikaci lokálni anestezie, o kterou se asi jedná. Nevidím důvod nechávat rozvrtané zuby se záněty bez ošetření.


Přeji Vám krásný den.
Magda Kováčová