Kaz u 2 letého dítěte. Jak to řešit, když nechce u zubaře otevřít pusu?

Zodpovězené
18. srp 2019

Dobrý den,

synovi, nyní skoro 2,5 r, se udělal kaz na stoličce. Hned jak jsem to zjistila, šli jsme k zubaři, syn ale nechtěl pořádně otevřít pusu. Takže se zubař nemohl pořádně podívat a akorát jsem dostala přednášku, sladký pití, špatný čištění atd, s tím , že to necháme zatím být a kdyby se to zhoršilo, tak nás odešle na jiné pracoviště pod narkózu za 9 tisíc.

Už jsou to asi tři měsíce. Kaz sleduju, udělali se další dva menší, jestli to je jen zubní kámen, nevím. Chci se hlavně zeptat, jestli je takový postup normální, jestli se nedá dát dítěti jen nějaký oblbovák a něco, aby nechalo pusu otevřenou. A kolik takový zákrok pod narkózou stojí?

Slyšela jsem i o nějakém oblbovacím pití a násadě na prst, aby dítě nezavřelo pusu.

Děkuji!

Dobrý den,

vyčkáváním dojdete akorát k tomu, že se kaz zvětší a jak píšete, vytvoří se i na jiných zubech.

Záleží, jakou máte představu o ošetření svého malého dítěte. Onen "oblbovák" je látka, kterou nepodává každý lékař, nese si svá rizika a dopředu se neví, jak na ně dítě zareaguje. Ošetření s kovovým prstem na sílu co nejrychleji asi není ideální z hlediska ošetření (kvalitni výplň, která vydrží se takto opravdu nedá zhotovit), Nemluvě o tom, jak bude dítě po takovém zákroku reagovat na další, byť jen preventivní prohlídku.

Pokud chcete, aby Vaše dítě netrpělo záněty po neošetřených kazech, bylo by vhodné najít řešení, které bude dobré pro dítě i ošetřujícího. A nejdůležitější je prevence-kvalitní hygiena, strava a vyvarovat se sladkého pití.


Přeji Vám krásný den.
Magda Kováčová