Nošení dítětě a motání hlavy. Máte s tím zkušenost?

Zodpovězené
1. únor 2019

Dobrý den.

Mám ročního synka, od narození je zvyklý na nošení, nejdříve v šátku pak v nosítku. Samozřejmě jsem ho nosila a stále nosím dost často v ruce, v mém případě v pravé. Cca od léta se mi ale motá hlava, po vyšetřeních mi bylo zjištěno, že je to nejspíše od páteře. Začala jsem pravidelně cvičit, nosítko používám nyní spíše jen doma. Je možné, že se mi díky nošení zase vrátí problémy s motáním hlavy? Dle lékaře je motání způsobeno tím, že jsem při nošení v ruce preferovala hlavně pravou stranu i podle RTG snímků vše odpovídá. Co myslíte? Nošení jako takové chybí jak mě, tak synkovi. :(

Dobrý den,

nošení v šátku a v ergonomickém nosítku je koncipováno tak, aby váha dítěte byla na vašem těle co nejvíce rozložena do několika "opěrných" bodů. Tedy ramena, hrudník a bedra, díky tomuto rozložení váhy by nemělo docházet k jednostrannému přetěžování páteře váhou nošeného dítěte (výjimku samozřejmě tvoří boční úvazy). Těžiště máte velmi blízko u sebe a Vaše páteř tak nemusí vyrovnávat náhlé výkyvy váhy při nečekaných pohybech dítěte (což se může dít například v nosících krosničkách atp.) - to je pro Vaši páteř opravdu zátěž.

Pokud ale tedy nosíte svého chlapce na rukou převážně na jedné straně, tak páteř uhýbá váze, hlava se snaží toto uhnutí vyvážit a postupem času může dojít nejčastěji k zablokování krční páteře (nepíšete o jakou část páteře se konkrétně u Vás jedná, ale dle obtíží usuzuji na krční...). Nošením v šátku a ergonomickém nosítku této jednostranné zátěži spíše předcházíte.

Zablokovaná krční páteř pak umí velmi potrápit, od bolestí očí, hučení v uších, závratě, pocity na zvracení. Zde je opravdu nutná odborná pomoc, po dobu akutních potíží omezit takovouto jednostrannou zátěž páteře a skutečně se řídit radou lékaře či fyzioterapeuta.

Rehabilitovat, cvičit a posílit svaly, které jsou podpůrné pro páteř, naučit se i svaly správně uvolnit (na to je výborná fyzioterapie) a hlavně střídat strany nošení Vašeho chlapce. Pokud už akutní obtíže ustoupily, tak můžete zkoušet opětovně nosit v šátku či nosítku s tím, že budete čas nošení postupně navyšovat a mezi nošením poskytnete páteři dostatečný čas k uvolnění svalů (zde třeba odkaz, jak si páteř uvolnit: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/bol...).

My Vám zde v poradně bohužel nemůžeme nahradit odbornou lékařskou pomoc a taky bohužel nemůžeme odhadnout, zda se Vám při nošení potíže opět vrátí, vycházím z vlastních zkušeností. Pevně však věřím, že u Vás už bude vše v pořádku a užijete si se synem ještě mnoho pronošených dní. 🙂

Krásný den,
Isabela