Stomatitida (afty) u nenaočkovaného miminka

lenka1493
9. říj 2015

Dobrý den, malá (9tydnu) dostala afty. Ma jich plnou pusinku, dásně,jazyk,celé horní patro. Doktorka nám udělala vyter z krku. Výsledek byl špatný. Řekla nám ze malá chytla virus který se ockuje v hexa vakcine ale my naockovani ještě nejsme. Řekla mi ze je to průšvih a napsala nám antibiotika. Natirane fialkou a aloclair gel.Chci se zeptat jestli má někdo podobnou zkušenost. Jsem z toho docela nešťastná ☹

dankakotrbova
12. říj 2015

Co to teda má? Musí to být jedno z tohoto proti čemu se očkuje:
záškrtu, tetanu, dávivému kašli, žloutence typu B, dětské obrně a haemophilu influenzae.
Dle mě asi to poslední... když už se léčíte, tak bych věřila lékařce.

nataly007
12. říj 2015

Pokud chytila virus, tak proč dávala lékařka ATB? Ty jsou přeci pouze proti bakteriální infekci a předepisování na virové nákazy akorát vede ke vzniku rezistencí bakterií.

nonnni
12. říj 2015

@lenka1493 antibiotika na virus? Na to se davaji prece antivirotika. ATB maximalne, jako podpurnou preventivni lecbu pri podezreni ze zanetu... a jinak tedy chude male...

nataly007
12. říj 2015

@nonnni tak tak, i když je možné, že se jen autorka přepsala, přeci jen i ve svém okolí vím, že lidi znají jen ATB a o antivirotikách neslyšeli, tak většinou to při popisu zamění, jak to začíná obojí stejně. Každopádně pokud jsou nasazená ATB jako prevence, tak by to asi chtělo i nějaká probiotika, ať to malé nevybije komplet střevní mikrofloru, to je pak o malér.

radka8888
12. říj 2015

Spíš bych to tipla na herpetickou gingivostomatitis. Má.teplotu? Na to by se daly atb kvůli super infekci. Nemá nekdonv okolí opar kdo se s miminem setkal?

lenka1493
autor
12. říj 2015

Jsme bez teplot, nikdo v okolí není nemocný a ani nebyl,opar ani nic podobneho. Ma toho stále plnou pusu... atb bereme od pátku ve středu jdeme na kontrolu ale nezdá se mi ze by se to nějak lepsilo. Doktorka řekla ze i kvůli těmto nemocem se hexa ockuje.

nonnni
12. říj 2015

@lenka1493 atb ji ani pomoct nemohou. Ty max chrani proti dalsi infekci

daasenka85
12. říj 2015

@lenka1493 A co to je tedy za bakterii, že je v hexe? Záškrt, tetanus, černý kašel, obrna ani žloutenka ne. Hemofyl?? Ten dělá ale rotiku v hrtanu, ne? Nekecá doktorka tak malinko??

daasenka85
12. říj 2015

Jinak přeji, ať je malinká brzy fit, ale měsíc po doléčení antibiotiky bych určitě neočkovala.. Naše Anet byla poprvé očkovaná v 16 měsících (před tím měla zánět ledvin, tak jsem jí dopřála taky víc jak měsíc po dobrání ATB), pro někoho asi hazard, ale díky Bohu se nic nestalo a já jsem za to ráda.

daasenka85
12. říj 2015

Píšu Ti to proto, že mám z doktorky dojem, že bude neprodleně tlačit do očkování a to se mi nelíbí u takhle malého miminka po prodělání infekce a dobrání antibiotik

dankakotrbova
13. říj 2015

@daasenka85 taky mám ten dojem, proto jsem se ptala, co ji vlastně diagnostikovala.

lenka1493
autor
14. říj 2015

tak dnes kontrola u lekaře a diagnostika podle výtěru z krku : hemophilus parainfluenza. Poslala nás na vyšetřená ORL tam vše v pořádku a v pondělí jdeme na imunologické vyšetření jelikož to trvá již 14 dní a ani při užívání antibiotik se to nelepší. Doktorka si myslí že je problém s imunitou. Dál máme užívat atb(do soboty) dál natírat fialkou. Nevíte co by obnášelo kdyby malá měla špatnou imunitu?

daasenka85
14. říj 2015

@lenka1493 tak ať jste brzy v pořádku :-* Jak je na tom malá teď? Tak to se omlouvám, o hemofylu, co by způsobil toto jsem neslyšela.. Ale pokud je "parainfluenza", tak by stejně nepůsobila ochrana, když se očkuje proti influenza, nebo se pletu? Navíc dcerka přeci nemohla být dříve očkovaná, když teprve nyní má 9 týdnů. Je to samozřejmě na vás, vše má svá rizika, ale můj osobní dojem je ten, že očkováním se ta celková imunita (aspoň dočasně) ještě více oslabí. Tak bych stejně chvilku počkala, ale jestli máte strach, tak to chápu, on ten Hemofyl influenza (nevím jak "para..") zas taková sranda není. Ať se rozhodnete jakkoliv, držím pěsti, ať vše dobře dopadne a malá je co nejvíce zdravá

romantika
14. říj 2015

@lenka1493 no je to divne, ze by hemofilus delal afty to nevim. Reakci jako vy jsme měli po infekci, ruce nohy usta. Pokud je to lecitelne atb tak v tom zadny pruser není. púroste se preleci a je hotovo. s tim neockovanim fakt plasi. OCkovani je aby byl prubeh mensi ci zadny, pripadne cas odhalit nemoc a spravne ji lecit. Taky by mne zajímalo co jako ma, když v hexe netusim co by způsobovalo afty.
Jinak u dítěte do 2 let se o zadne imunite prakticky nemluvi, teprve se buduje. Maximalne ze by mela imunodeficit, ale u tak malého je to nejspis dost vzacne. Spis by se to projevilo casem. Trochu mi to prijde jako spatnea diagnoza. Ma ještě nejake jiné příznaky? U nas ta infekce ruce nohy usta byla desive silena, skoncili jsme na kapackach v nemocnici, ani taky nevedeli co presne to je, byl cely olezly ekzémem, cely opuchl, po infuzi splaskl a pak se 2 mesice loupala kuze na rukách a opadavali nehty. Od narozeni do cca 2 let jsme prakticky byli jen nemocni, cili imunita se budovala opravdu ztezka. Ve vasem pripade bych si teda s takovym prubehem teda sakra dala bacha ted ockovat, když nevi o co jde, aby ji ockovani teprve něco nerozjelo, budte opatrna, na ockovani je casu vždycky dost. My zacala az ve 2 letech, kvůli taky ruznym problemum a nic nam neuteklo.

lenka1493
autor
14. říj 2015

U nás je proble ten,ze atb nezabírají. Zítra to bude týden co je bereme a zlepšení je opravdu minimální. Malá je sice v lepší náladě a lépe pije ale bolaky v puse jsou furt stejne. Není ani tak problém to ze jsme to někde chytli ale spíš to ze atb nefungují a nelepsi se to. Proto nás poslala na imunologii.

radka8888
15. říj 2015

Na afty antibiotika zabírat nebudou. To ke kvůli super infekci. Musíte to přežít dokud se to nezahoji...je to.na prd.

lenka1493
autor
15. říj 2015

to ja vím ale trvá to už 14 dní a žádna změna, to mě znervozňuje.

lenka1493
autor
19. říj 2015

takže naše problémy přetrvávají již 3.týden. Dnes na imunologii - paní doktorka nevypadala že by věděla co malé vlastně je, odeslání zpět na ORL - výtěr v pořádku, žádná plíseň. Rentgen plic taky v pořádku. Takže budeme další týden čekat na výsledky krve :( jsem zoufala. Mala ma stále plnou pusu boláku.

kachnicky
19. říj 2015

@lenka1493 Ahoj, sice ti neporadím, ale spíše vyděsím.. I když se tato nemoc tyka ve většině případu malých dětí, tak ja jsem ji prodělala ve 12ti letech :( bylo to z oslabené imunity, afty jsem měla po celých mandlích, častečně v krku a na jazyku. Bylo to natolik hrozné že jsem nemohla cokoli polknout, dostat do sebe čaj bylo až nemožné :( Tahle fáze trvala cca 4 dny :( a nepřala bych to nikomu :( držím palečky at je to co nejdříve za vama 😒

daasenka85
19. říj 2015

@lenka1493 a co na to doktorka? Doufám, že malou nechce v tomto stavu očkovat, schválně se poraď i s imunologem, třeba sám doporučí odklad, když vidí, že je oslabená.. Držím pěsti, ať se netrápíte dlouho.. Toto měla moje malá sestřenka (tehdy dva a půl asi) po dvou zánětech plic. Takže asi oslabená. proto bych raději nějakou dobu (klidně i pár měsíců) neočkovala, měla bych strach.. Navíc se ani nemusí tvořit protilátky, když imunita funguje hůř

nonnni
19. říj 2015

@lenka1493 antibiotika ani nemuzou fungovat, protoze antibiotika ze zve podstaty leci bakterialni infekce a ne virova onemocneni! Na virova onemocneni by ji musela doktorka dat antivirotika!

Kazdopadne, jak tady jiz padlo, ABSOLUTNE V TOMTO STAVU NEOCKOVAT (a to jsem pro ockovaci matka) a neockovala bych do doby, nez by bylo kompletovane celkove imuno vysetreni.

romantika
19. říj 2015

@lenka1493 a nemůže to byt nejaka silna moučnivka? Po atb jsme ji dostali tak strasnou, ze mu téměř lezla plisen koutky, a mel to v celem telicku, vylezlo i zadečkem a na zadecku se mu delali taky takove prapodivne bolaky. V cesku na to není zadny poradny lek jen z nemecka dovazi nektere maminky spec. gel, který je obvykle za cca 300-400 na 4 dny ale zabere. Nemuze to byt něco takove. To je silene. Potirate si i bradavky proti candide?

elu
19. říj 2015

tak je to stejný typ viru jako neštovice,to doktorka trochu popletla, nemyslela hexu,ale priorix zrejmě, antibiotika se na to nedávájí, ted to má kamoška, na pohotovosti rekli angina, doktorka pak zjistila stomatitidu a naopak řekla, že ty antibiotika to mohou ještě zhoršovat, tak je rychle vysadili...zkusila bych na to něco na ustní dutinu,treba tantum verde nebo redene betadine

elu
19. říj 2015

a ještě dodám, že i když jsi očkovana tím priorixem, tak to dostaneš, takže doktorka je nějaka trochu mimonka 🙂

daasenka85
19. říj 2015

@elu ale jim vyšel prý Haemophilus, ptala jsem se mámy doktorky a prý toto dělat může, víc jsem to s ní nerozebírala.. Ale taky mě to překvapilo, vždycky jsem ho měla spojený s hrtanovou příklopkou..

melodygirl
19. říj 2015

@lenka1493 napadá mě obrátit se na dobrého homeopata. Afty jsou tedy virového původu, hemofila měla zřejmě jen přidruženého, vlivem oslabení jen premnoženého na sliznici. Momentálně lítají hodně virové infekce, já sama jsem chytla takovou, jak dlouho ne. První homeo lék, který mě napadá je oscillococinum, které se může dávát už kojeneckého věku. Napiš si o dotaz na portál světhomeopatie a tam je výborná pediatrička, která radí. Jinak pokud kojíš, tak sama vysaď sladké a mléčné výrobky, podporují rozvoj infekce. Když um, tak zkus zvážit hypoalergenní i oslabená imunita může být jeden z příznaků alergie na mléčnou bílkovinu. Jinak do očkování se určitě nenechej uvrtat teď, počkej, až bude malá 100 % zdravá.

daasenka85
19. říj 2015

@melodygirl Naprostý souhlas, naše malá byla v kuse na antibiotikách kvůli opakovaným zánětům ledvin, pak se rozjel i ekzém (kvasinka), k homeopatce chodíme od září loňského roku a krom homeopatik nám (oběma, já mám zas akné) pomohlo vysadit mléčné a sladké