Test na cukrovku: je nutné ho podstoupit?

zdenka7777
27. dub 2014

Dobrý den,
chěla bych se zeptat maminek, které mají nějakou zkušenost s testem na Orální glukozový toleranční test ve 24. týdnu až 28. týdnu těhotenství. Zda je nutné ho podstoupit. Již 2x jsem na tomto testu byla a vždy je to pro mě dost stresující. Nevím, zda tento test mohu i odmítnout 😒
Děkuji za případné odpovědi 🙂
Zdeňka

speedygon
27. dub 2014

Test odmítnout lze, ale podle mě to není nic, co by nešlo vydržet a pro klid na dušičce a pro to miminečko to stojí za to absolvovat. Navíc už se většinou dává pít poloviční množství oproti tomu, co bylo dřív(až na výjimky).

gepe
27. dub 2014

Odmitnout samozrejme muzes, nikdo Te donutit nemuze. Avsak, nechapu, co je na tom tak stresujici - vypiti, cekani, odber krve? Vse je to jen v hlave. Osobne jsem si jim taky prosla a i kdyz nejsem na sladky, stresar jsem velky, tak jsem to rozdychala, prepnula si v hlave, kdy nakonec byla jsem rada, ze jsem ho absolvovala a vedela jsem, nezavisle na vysledku, ze jsem udelala dobre. Nejen dobre pro sebe, ale i pro dite, ktere jsem cekala. Jelikoz nepodchycena tehotenska cukrovka muze nadelat spoustu skody a kolikrat i smutku, uplne zbytecne.
Tot muj nazor.

abalajda
27. dub 2014

Odmítnout to samozřejmě lze,ale nevidím na tom nic stresujiciho. Mě by spíš stresovalo kdybych tam nesla a zbytek těhotenství trnula,jestli nemám cukrovku.... Ale to je můj pocit...

kacikaci
27. dub 2014

Odmítnout můžeš. Pokud odmítneš, a budeš mít těhu cukrovku, můžeš moc uškodit miminku.
myslím, že trocha stresu stojí za to, vědět, že je vše v pořádku a pokud nebude, podnikneš další opatření..
Mě bylo špatně jenom z toho, že jsem se nemohla ráno najíst a jít ven nalačno, jsem zvyklá snídat vždy..ten glukózový nápoj není taky nic moc, sladké tolik nemusím, ale zvládla jsem ho vypít a čekání si může člověk zpříjemnit nějakým dobrým čtením, apod.

xdany
27. dub 2014

Já ho odmítla, přišlo mi to jako ztracený den 😅 Těhotenská cukrovka se vyskytuje u 1%, nepatřím mezi rizikovou skupinu a celkově mi přišlo, že se z toho dělá větší strašák než to je. Ale je fakt, že jsme byli s "midwife" domluvený, že kdyby se jí něco nezdálo na odběrech krve/moči, nebo by dítě začalo rychle přibírat, tak že ho podstoupím.

anetka1701
27. dub 2014

U první dcery mně na něj doktor neposlal. U druhé jsem odmítla - nedokázala jsem ho absolvovat kvůli nevolnostem... Dcera se narodila skoro čtyřkilová 3 týdny před termínem a doteďka toho lituju, že jsem to nezvládla...asi tam cukrovka možná lehká být mohla :o)

lvicek2000
27. dub 2014

Odmitnout můžeš, ale se svými zkušenostmi z prvního těhotenství bych to neriskovala. Nepatrila jsem mezi rizikové, naopak, mimi bylo spíš menší a cukrovku jsem měla. Takže dle mého je to zbytečný hazard. Ono to vypadá jako banalita, ale neléčená cukrovka může být nebezpečná.

terkaz
27. dub 2014

V zadnem pripade bych test neodmitla. Rizikova skupina v tomto pripade nehraje vubec zadnou roli.

slavicky
27. dub 2014

já teda nesnáším braní krve a bylo pro mě "utrpení" dvakrát odběr z jedné ruky 😀 😀 😀 ale asi bych neriskla vyšetření odmítnout... za ten klid to stálo 😉 😉

werumka
27. dub 2014

O odmítnutí či neodmítnutí už tu psaly jiné. Jaký je ten test a jeho průběh víš sama dobře. Když kouknu do Tvého profilu - kolik Ti je let a po jakém odstupu jsi těhotná - asi bych ten test podstoupila. Ve Tvé situaci je to riziko neporovnatelně vyšší. Stejně tak případný průběh těhotenské cukrovky - rychlejší nástup, komplikace. Rozumím tomu, že máš spoustu zkušeností a nemáš náladu si nechat diktovat. Ale zrovna tomuhle bych asi ten jeden půlden věnovala.

naomi6
28. dub 2014

Ahoj, souhlasím tady s holkama. Určitě test lze odmítnout, ale nedělala bych to. Je to náhoda a pak by sis to mohla vyčítat. Navíc doktoři to nemají rádi, dělají to přece pro naše dobro. Není to nic tak hrozného a dá se to v pohodě zvládnout. Držím palce 😉

consti
28. dub 2014

Já na tom byla dvakrát taky, poprvé výsledek ok, podruhé se to doktorovi nezdálo, že je malý o dva týdny větší a šla jsem na ten test ještě asi v 30 tt. Ten už mi vyšel pozitivně, měla jsem jít do dia poradny a tam mi dr. řekla, že mi ten test dělali blbě, že se má dělat v nemocnici (mně ho dělali na gyndě) a má se krev brát ze žíly (mně brali z prstu) a že na to mám jít potřetí. Jenže to jsem už byla asi 32 tt a odmítla jsem to znovu absolvovat a držela jsem raději preventivně cukrovkářskou dietu. Mně prostě připadalo pitomé malého opět zatěžovat, už potřetí 😝 . Nelituji toho, že jsem potřetí nešla, malý se nakonec narodil o měsíc dřív, ale s cukrovkou to nesouviselo... 😉

nikollita
28. dub 2014

Já jsem šla a vůbec mě nenapadlo to odmítnout. Mám vyšší váhu a i mimčo bylo větší (genetika). To vyšetření jsem brala jako hotovou věc 🙂 Prostě jdu a hotovo, i když to nebylo nic moc.

jankadudova
28. dub 2014

Rozhodne ano. Necele tri hodiny a vypiti relativne maleho mnozstvi "hnusne tekutiny" je uplne zanedbatelne oproti moznym komplikacim. A ty se rozhodne netykaji jen velkeho ditete.

lusiesss
28. dub 2014

Za mě určitě ano!

adrianka1712
28. dub 2014

Urcite ano!! Ja som mala problemy s poistenim v CR, tak mi ten test na cukrovku robili az neskor, okolo 32 tyzdna, cukrovka sa potvrdila aj ked doktorka v to vobec nedufala, kedze som mala, stihla, a sladkeho moc nejem.Mala som dietu, ale malo sa zacat ovela skor. Miminko mam chvalabohu zdrave, ale cukrovka mi ostala ☹

llluckaaa
28. dub 2014

Test samozřejmě odmítnou můžeš, nikdo tě nutit nebude. Ale mně to nepřijde jako dobrý nápad, protože neléčená cukrovka může mít hodně nepříjemné zdravotní důsledky jak pro tebe tak pro miminko. Nepřítomnost rizikových faktorů neznamená, že cukrovku mít nebudeš. Já taky žádný rizikový faktor neměla (jen věk nad 30), při prvním těhotenství jsem měla test negativní a stejně mi pak při dalším těhotenství vyšel test pozitivně 😖
Musím říct, že já bych si teda hodně vyčítala, kdybych test odmítla, a mimčo pak mělo nějaké zdravotní komplikace, takže za mě test raději ano.

aideen
28. dub 2014

Nebyla jsem ani v jednom těhotenství, nepatřila jsem do rizikové skupiny. Při posledním těhu mi toto vyšetření doktor nabídl, ale po debatě s ním jsem odmítla. Sám má s tímto vyšetřením negativní zkušenosti - jeho manželce vyšel pozitivní, podstoupila vše možné, stresy neskutečné a ukàzalo se, že byl test falešně pozitivní. Pokud bych měla špatné hodnoty z moči, šla bych také. Ale takhle nebyl dúvod.

terikus
28. dub 2014

Nepatřím mezi rizikové, nemám ani jeden rizikový faktor, Dr.mě tam neposlal. Změnila jsem Dr., který mě tam poslal a jsem ráda, protože tu cukrovku mám i přesto, že ostatní testy co se týkají cukru vyšly a vychází negativně. Jedinej test, kterej na to přijde je právě to pití sladkého roztoku. Myslím, že se to dá přežít a přece jen nejde jen o vás. Jde o miminko a to by mělo být na prvním místě.

hojda
28. dub 2014

Doporučuju brčko s sebou, není tolik sladko v puse a jde to rovnou do krku 😉 .

antarres
28. dub 2014

Určitě bych test podstoupila. Já jsme se toho taky bála a divila jsem se, že pro některé je problém tak sladkou tekutinu vypít.Jsou mnohem horší věci, než je test na cukrovku. 🙂

glimmer
28. dub 2014

Podle mě to povinné není, ale zase si myslím, že jsou horší vyšetření než je toto. Chápu, že někomu může vadit vypít tak sladké, já to taky nemusím. Ale zacpu si nos a dám to na ex ... co jsem se tak bavila s ostatníma, tak tento postup nepraktikuji sama :o)

jarkalada
28. dub 2014

Taky jsem neměla být údajně riziková a měla jsem jí. Naštěstí jen tu těhu. A ještě že na to přišli. A i tak se malej se narodil hrozně oteklej, šel ven na poslední chvíli...

me79
28. dub 2014

Ja ziji v zahranici, kde kazdy mesic podstupuji testy na toxo plus kazdy trimestr dukladne testy krve a moce. Kazdou návštěvu gyn. mi lékařka děla UTZ. Ale ohledně tehu cukrovky jsou zde uplne v klidu. Testy nedělají, pokud nepatřís do rizikové skupiny. Ja jsem navíc hodne štíhla, tak proto se lékařka i divila, ze se na to ptám. Tak nevím, zda jsem te uklidnila či ne.

spimy
28. dub 2014

Není! Je to zbytečný stres, dost holek u toho kolabuje. V těhotenství je nejdůležitější být v pohodě 🙂

bobulinka74
28. dub 2014

Taky jsem odmítla, četla jsem, že to je i dosti velký šok pro slinivku mimča...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru