Z rodičáku na další rodičák, co k tomu za papíry?

mandella
15. čer 2017

Ahojte. Jsem třetí rok doma se synem na rodičáku, končí mi v červenci. Na konci června rodím druhé dítě, mateřskou mít nebudu, protože mým nástupem na první mateřskou mi místo zaniklo bez náhrady. Co potřebuju k vyřízení druhého rodičáku, aby mi od srpna chodily peníze? A nebudu muset být doma povinně čtyři roky, když se nemám kam vrátit?
Děkuju za odpovědi a rady.

j.a.n.i
15. čer 2017

@mandella Jak zaniklo bez náhrady - měla si smlouvu na dobu určitou? A jinak potřebuješ RL dítěte a vyplněnou žádost + svoji OP. A jinak můžeš volit do 7600,- z titulu toho, že ti rodičáky navazují a u prvního si mateřskou měla, je na to přímo kolonka v žádosti.

vilibalda
15. čer 2017

@mandella Pokud rodíš už v červnu, rodičák na další dítě budeš mít už od června a ten na starší dítě musíš po porodu ukončit.

j.a.n.i
15. čer 2017

@vilibalda Jelikož půjde z rodičáku na rodičák, tak tohle všechno se vyřeší při žádosti o nový.

vilibalda
15. čer 2017

@j.a.n.i ono to ale vypadá, že si chce o nový žádat až od srpna, protože do července má ten starý. Aby pak nebyla překvapená, že bude ten starý vracet a čerpat už nový.

mandella
autor
15. čer 2017

@vilibalda
@j.a.n.i
Děkuju za rady, požádám o nový rodičák klidně v červnu, těch pár tisíc, co jim tam nechám, už mě nezabije 😀 každopádně díky, upřesnily jste mi mé mlhavé představy (úřadů se děsím a chodím tam, jen když je to opravdu nezbytné)

monaluza
15. čer 2017

Ja bych si jeste overila tu materskou, myslim, ze pokud jste mela predtim smlouvu na dobu neurcitou, narok byste mit mela. Minimalne je skoda to nezkusit... A nenechala bych jim ani korunu, nastavila bych si co nejdelsi cerpani z prvniho baliku RP. Ja sama jsem desne nastvana, ze diky tomu, ze jsem si dovolila otehotnet o cca tri mesice driv, prijdem asi o padesat tisic...

gnozka
15. čer 2017

Ja bych si taky overila tu mateřskou . I kdyz místo zaniklo tak jste před tim neco dopracovala a z toho se to počítá i pri druhem dítěti pokud materska navazuje !!! Rozhodne se poptejte! Za to nic nedáte .

j.a.n.i
15. čer 2017

@gnozka Na další mateřskou je nárok jen v případě, že pracovní poměr stále trvá, pokud skončil, tak už nárok není.

kaja2016
15. čer 2017

@j.a.n.i když prechazis z rodicaku na rodicak, tak můžeš volit tříletou variantu?

j.a.n.i
15. čer 2017

@kaja2016 Pokud si před tím prvním rodičákem měla nárok na mateřskou, tak jo.

kaja2016
15. čer 2017

@j.a.n.i Jee, no tak to je super a ja se stresuju, jak to financne zvladneme z druhym ditetem. Dekuju za potesujici informaci🙂Jeste me napadlo, kdyz bychom pak prechazeli na treti, plati to taky? I kdyz do te doby budou asi uplne jina pravidla...ale jen hypoteticky...

j.a.n.i
15. čer 2017

@kaja2016 Jo, čistě hypoteticky to platí taky 🙂

kaja2016
15. čer 2017

@j.a.n.i hm, no tak to je fajn, tak to je lidsky postavene, me to prislo divne, jak jsem si myslela, ze to bylo nastavene puvodne, ze se na druhy rodicak musi jit na ctyrlety Diky🙂

gnozka
15. čer 2017

@j.a.n.i aha :( tak to je skoda