Zánět středního ucha u ročního syna - co s tim?

leki
17. bře 2017

Zdravim vsechny. Muj malej (1 rok) ted prodelal zanet stredniho ucha. Jsem z toho dost nestastna, protoze je to pry dedicne. Ja mela ucho pichane naposled v 19ti letech a mam docela traumata. Syn je ockovany, ale vim, ze to nemusi vzdy pomoci.
Tady na konikovi jsem uz driv cetla tip na nejakou bylinku, co by mohla pomoct (uz si to nepamatuju, dava se do ucha?) ve fazi prvnich projevu. Nevite, o co se jedna? Pripadne nemate nekdo tip, jak tomu (krom smrkani-to asi rocni dite nenaucim) prodchazet?
Doktor na orl rikal, ze to muze byt nahoda a ze uz se neuvidine, ale kdyby bylo neco, cim muzu tu sanci jeste o neco snizit.. Budu. Vam vdecna

annasmyckova
17. bře 2017

nám naši dávali aloe -má takové tlusté listy, tak se trochu vymačkalo a kapátkem...sousedka zase dává vymačkaný netřesk...jinak já mám z orl otobacid, někdy, když se to rozjíždí, tak to pomůže, důležité je kapat a odsávat z nosu..prostě je to propojené s nosem, někdo je náchylnější. Jedna naše dcerka to má pokaždé z bazénu, když se zapomene a nateče ji do uší..

jenhel
17. bře 2017

Ja mam bohužel zkušenost s ouškem u obou dětí, dcerka (za dva týdny 2 roky) dobírá antibiotika, byli jsme na pohotovosti v sobotu, na ouško upozornila cca 3x ráno s tím, že si jakoby pohladila hlavičku a to ouško a zaknourala, jinak neřekla, že ji ouško bolí a to už mluví docela dost, takže nevím, kdy je ještě čas "to zachránit" bez píchání ouška, každopádně jsem slyšela taky o netřesku a taky o stroučku česneku... já teď budu trnout při každé rýmě, aby to zase neodneslo i to ouško.. ☹

jbzirafa
17. bře 2017

Při začátku pomohly nějaká homeopatika, ale název nevím. Mela jsem jako dítě. Ucho mi pichali dvakrát a podruhé jsem se naopak těšila až mi konecne pomůžou. Ale ja jsem asi extrém u tak malého dítěte to musí byt hodne narocne.

majkoz
18. bře 2017

Česnek se doporučuje, ale nějak mi přijde k malým dětem moc agresivní, taky třeba slivovice na vatičku. My dávali ovčí vlnu, která vytahuje zánět. Je dobré ji doma mít, i na opruzeniny funguje.

ulmanka0
18. bře 2017

Česnek obsahuje velice dráždivé silice a může poškodit kůži zevního zvukovodu s velmi nepříjemným následkem-zánětem zvukovodu. Stejně tak jako cokoli, co do citlivého dětského ucha neodborně zavedete (aloe, vata???). Jediné, čím můžete preventivně zapůsobit, je důsledná léčba již vzniklé rýmy - čistit a prokapávat nos dětskými kapkami (Nasivin, Olynth). A řídit se radami lékařů.

sonamik
18. bře 2017

Ahoj, jakmile dcera nastoupila do skolky, od te doby zacaly zanety str. ucha. Pravidelne kazdy mesic i s propichovanim bubinku na orl, nekdy i dvakrat mesicne se ouska stridaly. Ouska mela pichane minimalne osmkrát. Byly sme nestastny. Taky nam bylo receno ze to je dedicne. Zkousela jsem vsechno mozne, nakonec nam ale pomohlo vytrzeni nosni mandle, i kdyz jsem se tomu strasne branila. Od te doby problemy nebyly, je to vic nez rok. A pokud zacne bolet ousko mladsi dceru, dam ji prouzek gaze namoceny do slivovice do ouska tak na 2 hodinky, zatim to vzdy ousko zklidnilo.

leki
autor
18. bře 2017

Dik moc za rady. Myslim, ze to byl netresk. Ten cesnek znam, ale me nikdy nepomohl. Muj malej mel 2 dny horecku a az pak jsme sly na usni s tim, ze jedno pichli a druhy ze budou stacit antibiotika,tak myslim, ze kdybych neco udelala hned na zacatku..

leki
autor
18. bře 2017

@sonamik s tou mandli a slivovici, ja mam nosni mandle venku a slivovici jsme tez zkouseli a nepomahalo mi to. Ale asi je kazdy jiny. Kdyby to mel mit spatny a opakovamy, branit se trhani nebudu. Dik.

alcar
18. bře 2017

My jsme si obe s dcerou prosly zanetem asi pred mesicem. Ja ho mela poprve v zivote. Dcera se s tim popasovala dobre, bez pichani, jen s atb. Mne museli pichat a nakonec taky atb na 14 dnu. Myslela jsem, ze umru, co to bylo za bolest. A ted v tehu jsem si nemohla vzit ani nic poradneho na bolest. No hruza... Z tech prirodnich veci jsem cetla, ze jsou super Audiron kapky od Energy. Tak jsem je hned koupila a po dvou dnech kapani se to zlepsilo o 50%. A doporucujou se kapat i preventivne. Tak jsem rada, ze uz je mam pro sichr doma. Jinak uz budu pri kazde ryme nasazovat kazdopadne Sinupret.

ellinka16
18. bře 2017

Na záněty středního ucha jsou perfektní ušní svíce, našla jsem zde, velký výběr https://www.vcelarstvi-labaj.cz/e/vceli-lekarna...

kackakastanka
18. bře 2017

@leki ano, je to netresk, a za sebe doporucuji Audiron kapicky, hned pri zacatku rymy treba dvakrat denne, kapicku, plus tyto prcky odsavat, smrkat vetsinou dobre neumi, a naopak si to tam natahuji zpatky, misto, aby to slo ven, klidne ucit az kolem tri let...

lenka_strelenka
18. bře 2017

- prevencí zánětů středního ucha je prevence nachlazení, resp. když už ta rýma je, tak důsledně pečovat o nos - smrkat/z nosu odsávat + dětské nosní kapky (Olynth, Nasivin apod. 3x denně, k tomu možno nějaké nosní solné roztoky - Vincentka, mořská voda v nespočetně různých podobách - neomezeně často; samotné solné roztoky jsou dobré spíše v prevenci rýmy jako takové - ve chvíli, kdy už je nos ucpaný, moc nepomůžou - chce to ten Olynth a spol.)
- když už rozbolí ucho - dát něco NA BOLEST!! - tj. podat Nurofen/Panadol - kapky typu Otobacid/Otipax, máte-li doma, sice obsahují lokální anestetikum, ale důležitější a účinnější je analgetizace celková (divily byste se, kolik rodičů ani nenapadne dítěti něco na bolest dát... 😒 )
- od bolesti ani od zánětu nahříváním/česnekem/ušními bylinkovými kapičkami atd. nepomůžete - naopak, nahřívání způsobí jen další otok sliznice, česnek a cokoliv jiného, co strkáte do ucha, tam zaprvé může zůstat, že už to bez pomoci lékaře ven nedostanete, za druhé může poškodit zvukovod, nedej bože přímo bubínek
- hlavně prosím zapomeňte na ušní svíce!!!!! je to podvod, nefungují ani na ušní maz, jak je jim často přisuzováno, natož na zánět; navíc si/dítěti můžete popálit zvukovod nebo propálit bubínek - to vede k velmi často k nevratným změnám. Kdo zvládá anglicky, počtěte si: http://www.audiology.org/news/ear-candles-and-c...
- proč na zánět nefungují ušní kapky: mezi zvukovodem a středním uchem je bubínek - to je pevná vazivová blána, která, když je celistvá, nepropustí nic dovnitř ani ven - to je taky hlavní důvod, proč to tak bolí - výpotek a tlak na bubínek jsou to hlavní, co způsobuje bolest; z toho důvodu se bubínek v indikovaných případech píchá a tím pádem to prakticky hned pomůže. Je-li tedy bubínek celistvý, ušní kapky samotné zánět neřeší, protože se prostě a jednoduše přes bubínek do středouší nedostanou. Výše zmiňovaný Otobacid, resp. Otipax obsahuje lokální anestetikum, tedy umrtví bubínek, ale zánět ve středouší neléčí (a do píchnutého/praknutého ucha nesmí!!). I tak jsou ale na bolest, opakuji, daleko účinnější celková analgetika.
- jsou-li záněty středniho ucha opakované, pak u většiny dětí poměrně spolehlivě pomáhá odstranění tzv. nosní mandle, jak už někdo zmiňoval
To jen tak v krátkosti... dětská ORL je celý samostatný obor a záněty středního ucha tak zhruba polovina její problematiky ;)

jenhel
18. bře 2017

Teda ja moc děkuji za výklad @lenka_strelenka, jen se zeptám, pokud můžu, pokud tedy začne dítě pobolivat ousko, ma rýmu, do te doby odsavame a kapeme kapky do nosu, dát tedy něco na bolest (nurofen nebo neco podobneho) a čekat, nebo raději hned jet na orl??? Syn už jednou má zkušenost s pichanim ouska a jednou stačily jen kapky do ouska, se kterými jsme to zvladli a naposled to nebylo nic, jen občasné pichnuti a napětí pri ryme, coz je pry normální. Už bych ho pokud možno nechtěla tomuto zážitku vystavovat, proto jsme vždy jeli okamžitě jakmile se jednou zmínil o bolesti ucha....

leki
autor
18. bře 2017

@lenka_strelenka. Dekuju za podrobnou odpoved.
Kapky na rymu davam, zatim jsme to vetsinou zvladli s morskou vodou. Na bolest jsem mu samozrejme neco dala, to mi prijde logicke, i kdyz ja jako decko/dospivajici vzdycky dostala jen max neco do ucha (ale u me to vzdy bylo dost rychly).
Dik za info ohledne tech usnich kapek, to jsem nevedela, ja myslela, ze muzou i lecit, nejsem ale doktor tak tomu ord rozumim
Ta nosni mandle me konkretne bohuzel nepomohla vubec.

fandysek_1
18. bře 2017

@leki trpím od dětství záněty středního ucha (nosní mandle byla odstraněna, ale blbě) a i v dospělosti jsem byla na vyndání zbytků tkáně po nosní mandli, špatně mi jí v dětství vyndali a měla jsem peklo, až do třiceti. Za mě rozhodně nevkládat nic do ucha. Případně kapat otobacid a tlumit analgetiky. Před operací jsem brala tabletky aerius (pro děti je vhodný sirup), abych neměla oteklé sliznice a neměla záněty a to mi pomáhalo. Pokud se u vaší malé zjistí nosní madle je dobré ji nechat vyndat. Bude to velká úleva.

lenka_strelenka
18. bře 2017

@jenhel Počkat. Má-li se to proběhnout bez píchání/atb, tak to zvládnete i doma za pomoci nosních kapek a Nurofenu - pokud to nepomůže anebo má k tomu dítě ještě nějaké další závažné příznaky (vysoká horečka, zchvácenost...), pak jet; případně při výtoku z ucha - to je už zánět, který si "pomohl" sám, tj. praskl bubínek, což se projeví tím, že to přestane bolet a poklesne teplota - v tomto případě neplašit, bubínek se v absolutní většině případů do pár dnů bez následků při adekvátní terapii zacelí - to jen co se týče častého argumentu rodičů "co kdyby to prasklo samo" - většinou nepraskne a určitě ne půl hodiny poté, co dítko pípne, že bolí ucho, a pokud teda už praskne, tak se svět nezbořil. Taky ale samozřejmě platí čím menší dítě, tím většinou rychlejší průběh.
Kapky do ucha jsou upřímně řečeno takové naše oblíbené šidítko pro rodiče, kteří "hned jeli", nejlépe ve 3 ráno; to opravdu nemám sílu něco vysvětlovat - pochopím, když se to stane poprvé, často je to řev, jak kdyby to mrně na nože brali, ale smutné je, když pak v počítači třeba vidím, že jsou takhle s děckem na pohotovosti už třeba potřetí a ani jednou nedali nic na bolest... když není zánět rozjetý (což u těchto případů velmi často nebývá), prostě doporučíme sprej do nosu, léky na bolest a na recept Otipax - aby s něčím v ruce odešli a nebrblali, že jezdili zbytečně - protože pacient bez receptu je nespokojený pacient, že 😉
Ještě jedna taková poznámečka k tomu "hned jet" - ze zkušenosti, má-li dítko již s ORL a třeba i pícháním uší zkušenost, tak ho většinou bude extrémně stresovat a zatěžovat jenom samotné vyšetření, byť nebolestivé, i kdyby na samotné píchání vůbec nedošlo.

@leki Olynthu se nebojte, pokud nebudete kapat dýl než 5-7 dní, tak se nic nestane (navíc ten dětský, resp. kojenecký je fakt v nizoučké koncentraci), naopak můžete zánětu stř. ucha předejít. Mořská voda sliznice omyje, to je sice fajn, ale důvod vzniku středoušního zánětu při rýmě je otok sliznice v nose a nosohltanu - uzavře se Eustachova trubice - hromadí se výpotek ve středouší - sednou na to bakterie atd. Takže je nejlépe kapat něco, co sliznice "stáhne".
Jinak odstranění "nosní" mandle se už dneska dělá úplně jinak než dříve - krváky zaživa na křesle jsou opravdu minulostí, navíc se to škrábalo naslepo, takže tam toho mohla půlka klidně zůstat a pak to nepomohlo. Netvrdím, že tím při dnešní technice, kdy se mandle odstraní opravdu celá, vyléčíme bez výjimky všechny děti, ale kdyby to nepomáhalo, tak to dělat nebudem 🙂
Ježiš to jsem se zas rozepsala 😀 a to se mám učit na atestaci...

dubnacek
18. bře 2017

Je tam asi 14 dni co synkovi 14m.pichali ousko.4 dny horecky ta jsem s nim sla k Mudr.prt.drive by mu CRP neudelala a mel 18 a prvni co bylo,ze ma asi zanet st.ucha ja ji na to rikam,ale on si na ousko nesaha,sice v noci place je neklidny,ale nesaha a ono ejhle.druhy den jsme jeli a uz to bylo.Vyfasl ATB,propichnuti a jeste ten den bez horecek.Jo a ty 4 dny jsem cistila nos Pamyconem i klasik kapkama a dostaval Nurofen a Paralen takze po odezneni leku horecka opet skoro 39.Ted uz je na tom dobre.Jen to ousko co bylo pichane mame pri kontrole A a druhe zdrave C- takze tak.Uvdime pristi tyden.

kackakastanka
18. bře 2017

@lenka_strelenka moc diky za cenne informace, mam doplnujici otazku, ten zanet vznika jeste ale z neceho jineho ne, nejen s rymou a otokem sliznic..., malinkej syn mel jednou virozu s horeckama, lecila jsem nurofenem, po ctyrech dnech klid, za dalsi tri dny z niceho nic plakal vzdy po probuzeni, po pul hodine to preslo, to trvalo asi tri dny, nez mi doslo, ze bych s nim mela jit na orl, a jeste doplnuji ze vubec nemel rymu...
na orl pani doktorka rekla, ze na pichani to neni, dala otobacid a kontrolu dalsi den, dalsi den rekla, ze to nepomohlo a dala atb., potom uz vse ok..., tenkrat jsem tedy ani nekapala muj oblibeny audiron 🙂

lenka_strelenka
18. bře 2017

@kackakastanka prakticky vždy nějaká, byť mírná rýma je - třeba jen "zadní", tzn. chycený nosohltan, což při viróze bývá typicky - dítko nemusí vyloženě soplit, stačí trochu zahlenění, lehký otok sliznice a ejhle, podtlak ve středouší a už to jede... navíc čím menší dítě, tím kratší a horizontálněji uložená Eustachova trubice, tím pádem je cesta bacilů do středouší rychlejší... pak jsou samozřejmě vzácnější případy akutního zánětu středouší bez rýmy - třeba při perforaci bubínku, když se do ucha dostane něco zvenčí, což ale předpokládám, že váš syn nemá

zaludova
18. bře 2017

Diskuzi jsem necetla, tak nevim zda to tu nepadlo. Ja trpela na zanety stredniho ucha. Prvni ve trech mesicich a pak jeste nescetnekrat, ale zastavilo se mi to asi v 10 letech. Do te doby jsem ho mela nekolikrat rocne. No a prave kdyz uz jsem byla vetsi, tak doktorka poradila kapicky otobacit a opravdu to ten zanet vzdy vylecilo. Ale musela jsem si rict, ze me boli ousko...takhle u maleho nevim, ale az zacne mluvit, tak urcite toto;)

mialagia
18. bře 2017

@lenka_strelenka super info😀 taky jsem jako dítě na to trpěla, takže mám fobii a u malé vždy odsáváme jako divý při rýmě..naštěstí zánět ještě neměla..jestli jsem to správně pochopila, není tak zásadní odsávat jako spíš kapat kapky do nosu proti otoku sliznice?jak to je?mě jen přijde divný, že některé mudry vůbec odsávání prý nedoporučují co slyším třeba od kamarádek..

pav_la
19. bře 2017

@lenka_strelenka ja také moc děkuji za cenné informace. Zrovna ve čtvrtek byl syn, 4 roky, poprvé na pichani ucha. Ráda bych se zeptala - syn den před tím, než si začal stěžovat na ucho, 1x zvracel, mysleli jsme, ze mu něco nesedlo. Druhý den, když jsme jeli na orl s bolesti ucha, se během cesty 3x pozvracel. Po pichnuti ucha už bylo vše v pořádku a ani si na nevolnost nestěžoval. Mohlo zvracení s uchem souviset? Nebo se to zrovna sešlo a nějakou virózou? Na orl byl se synem manžel a zapomněl se zeptat. Děkuji za odpověď.

alcar
19. bře 2017

@pav_la ja nejsem odbornik pres usi, ale ted kdyz jsem mela ten zanet ja, tak jsem prozvracela cely den. Jednak z te bolesti a pak jestli se nemylim, tak ve strednim uchu je centrum rovnovahy, zalehnuti ucha taky muze zpusobit motani hlavy. Mne osobne bylo spatne ale asi nejvic z te bolesti a tehotenstvi na tom taky asi nepridalo.

lenka_strelenka
19. bře 2017

@mialagia kapat i odsávat 🙂 Teda aspoň tak to doporučujeme u nás. Taky jsem už od některých rodičů slyšela, že jim jejich pediatr odsávat nedoporučil, ale upřímně řečeno mě moc nenapadá žádný logický důvod, proč bych to rodičům měla zakazovat.. leda že při moc razantním odsávání může docházet k traumatizaci sliznice...? nevím... za mě odsávat.
@pav_la spíš bych to připsala celkovému stavu při infektu (i virovém), malé děti často i při nachlazení, zvlášť pokud jsou horečky, zvrací, aniž by to byla nějaká "střevní" chřipka nebo něco podobného.
Je pravda, že v uchu je i rovnovážné ústrojí, jak píše @alcar (nenazvala bych to tedy centrem rovnováhy - systémů podílejících se na udržování rovnováhy je hned několik, tedy s několika různými centry) - ale ne ve středním uchu, nýbrž ve vnitřním, které je od středního anatomicky oddělené. Při zánětu středního ucha může dojít k přestupu toxinů produkovaných bakteriemi i na vnitřní ucho (anebo může dojít i k virovému zánětu vnitřního ucha), ale to je většinou dost dramatický stav, kdy se pacient prakticky nemůže postavit na nohy a zvrací při každém sebemenším pohybu. Lehčí motání hlavy bych tedy spíše přisuzovala zase celkovému stavu při infektu.

ladyhacek
19. bře 2017

sestře píchali 2x a pak mamce poradili nastoruhat syrovou bramboru a přiložit na ucho (ovázat staoru utěrkou) a od té doby již nepíchali a vždy když nás bolelo se strouhalo.

pav_la
19. bře 2017

@lenka_strelenka Děkuji za vysvětlení. Nám právě bylo divné, že rýmu měl pouze mírnou, horečky žádné (tu měl až po píchnutí) a jen ta bolest ucha a zvracení. Naštěstí je už v pohodě.

radus90
20. bře 2017

My jsme byli vcera s malym na pohotovosti (21m) ,stezoval si na bolest ouska...na pohotovosti strasne protivny a arogantni doktor,rekl,ze to jedno ousko ma trochu zarudle,druhe mene a pak sup,sup ...nez jsem se vzpamatovala co se deje je mel obe pichle ☹ ...chudak z toho trauma do ted,uz tak se silene bal doktoru,ja to obrecela vecer doma ☹ ...reknete mi,je to normalni,ze se to hned picha?? Nebo to slo resit i jinak?