1. porod sekcí, jak to probíhá po vytažení miminka?

ala_ala
18. zář 2013

Ahoj holky, jelikož mi z důvodu neotočení miminka hrozí sekce, chtěla bych se prosím zeptat na tyto otázky se sekcí spojené:
1. jaký je rozdíl mezi (zda vůbec nějaký je) sekcí spinální a epidurální?
2. četla jsem již diskuze, ale nikde jsem se pořádně nedočetla, co se děje po samotném porodu sekcí jak u císařského řezu v celkové narkoze, tak i v částečné? Myslím tím, jak dlouho musí žena ležet na JIP a tím pádem za jak dlouho ji převezou na pokoj, jak dlouho se nesmí hýbat a hlavně, kdy dostane k sobě miminko a jak jej může mít u sebe dlouho. Prostě celý ten průběh...
3. často se dočítám, že u epidurální anestezie se vyskytuje zvracení a bolesti hlavy. Mám z toho hrůzu z důvodu toho, že mívám migrény s aurou. Máte prosím některá zkušenosti s tímto druhem migrény a rodila jste císařským řezem?
Moc Vám děkuji za odpovědi. Ala

anetka1701
18. zář 2013

1, nevím
2, je to porodnice od porodnice - každá to má jinak... Já ležela u obou dětí (měla jsem oba druhy narkozy) chvilku (hodinu, dvě) na dospávacím pokoji a pak jsem šla na pooperační pokoj. Ležela jsem do rána - hejbat jsem se mohla jak to šlo, ale nevstávat, ráno vstát, do sprchy a začít chodit. Mimčo jsem dostala u spinálu hned na sále, pak po zašití na chvilku a pak asi po třech hodinách. Přes noc na kojení, ráno když jsem neměla plný ruce práce tak už nafurt na pokoj. Po celkovce jsem ho dostala až na pooperačním - dvě a půl hodiny po porodu.
3, neměla jsem u spinálky jedinej problém.

pokud si můžeš vybrat, doporučuju spinál (zažila jsem obě). Klidně napiš IP, povím víc :o)

ivarei
18. zář 2013

1) myslím, že žádný
2) u celkové anestezie netuším, i přes to, že jsem rodila akutní sekcí, mohla jsem si zvolit částečnou anestezii (většina porodnic to u akutní sekce nedovoluje a volí rovnou celkovou anestezii). Na JIP jsem neležela, měla jsem nadstandard, takže mě přesunuli rovnou tam. Adámka mi dali hned na sále při šití, Anička měla po porodu problémy, ale taky mi ji donesli ukázat na sál. Pak jsem si asi na půl hodiny zdřímla, děti byly v inkubátoru, ale hned po probrání mi je přinesli na přiložení a po každých dvou hodinách znovu. Další den ráno jsem s pomocí sestřiček vstala a došla do sprchy, po sprše jsem šla přes chodbu k dětem. Den po porodu mi je nechávali tak, jak to jejich tělesná teplota dovolila - byli nedonošení, takže pravidelně docházela sestřička a třeba na 2 hodiny je odnášela do inkubátoru.
3) nezvracela jsem, první migrénu jsem měla asi 4 týdny po porodu, neřekla bych, že souvisela s anestezií - migrény se prý častěji vyskutují bezprostředně po celkové anestezii

llluckaaa
18. zář 2013

1. Nerozumím pojdu "sepce". Nemáš na mysli spíš "sekci" (= císařský řez)? Co vím, tak u císařského řezu je na výběr anestezie spinální a celková. Mně dali vybrat a měla jsem dvakrát spinální.
2. Na JIP jsem neležela. Byla jsem na klasickém pokoji, který byl naproti pokoji sester (aby to ke mně neměly daleko). Hýbat jsem se nesměla 12 hodin. Pak jsem naopak musela vstát a postarat se sama o sebe. Máš "nárok" na dvě noci bez mimča. U sebe můžeš mít mimino jak chceš, ale na kojení ti někdo musí ze začátku pomáhat. (samozřejmě v jiných nemocnicích to může být jinak, popisuji praktiky té mé 😉 ).
3. Nevím jak u epidurální, ale u spinální ano. Mě hlava nebolela v obou případech.

llluckaaa
18. zář 2013

Jinak jaký je rozdíl mezi spinální a epidurální anestezie, na to se snažím přijít už několik let 😀 Rozdíl v tom je, protože v mých propouštěcích papírech z nemocnice byly informace o anestezii a byly na výběr 3 možnosti (celková, spinální, epidurální). Sama si myslím, že epidurální se dává při porodu a spinální při císařském řezu. Možná je i rozdíl v látce, kterou píchají, a přesným místem v pichu (ale to jen hádám 😉 ).

ala_ala
autor
18. zář 2013

@anetka1701 děkuji za odpověď. Taky bych si ráda vybrala raději tu spinální, jen jsem se šíleně bála té migrény. Prý musíš po té spinálce ležet několik hodin bez vstávání. Někdo říká 12, někdo 24....

ala_ala
autor
18. zář 2013

@llluckaaa já u císaře právě často slýchám i o té epidurální a s tím spojené právě problémy s bolestmi hlavy a zvracením, tak jsem si chtěla vyjasnit, zda spinální a epidurální je to samé. Podle toho co však píšeš o 3 možnostech to vypadá, že není.

katchi
18. zář 2013

@ala_ala Po anestezii, at uz celkove, nebo lokalni, se musi lezet hlavne kvuli jizve. Jak uz psala, Anet, tak se lezi na dospavacim pokoji na JIP a pak do druheho dne na pooperacnim na porodnici. A hned rano se pak vstava a chodi. On ma clovek taky zavedenou cevku, takze ani neni potreba vstavat. Jinak ja mela dve spinalky a jednu celkovou narkozu a ani po jedne mi nebylo blbe a to obcas migrenu taky mam. Zada nebolela, nic, vsechno ok...
Kazda porodnice to ma trochu jinak, ale vesmes je ten postup podobny. My jsme a Anetkou obe rodily v Havl. Brode a tady ted pri sekci s lokalni anestezii davaji deti k mamkam uz na sale behem siti, coz je naprosto super.
Jinak ja rodila v patek dopoledne, po obede me prevezli z JIPky na pokoj, behem toho patku mi privezli maleho k nakojeni asi 2x, ale moc nechtel, dost spal, pak to zkusili jeste jednou v noci. V sobotu rano jsem vstala, vyndala se cevka, sla jsem do sprchy, prestehovala jsem se na obyc. pokoj a maleho jsem dostala k sobe a mela jsem ho u sebe uz cely den. Na noc sel jeste k sestram, ktere ho 2x donesly na kojeni a od nedele uz ho mam porad u sebe.

anetka1701
18. zář 2013

@ala_ala tak to musíš i po celkovce :oD A upřímně, díky bohu za to, že jsem mohla jenom ležet a nechat se obskakovat!!! ona to pak není žádná sranda a člověk je rád, že je rád... Ale jinak na oba císaře vzpomínám zpětně už jenom v dobrém :o) Neboj, bude to OK...

llluckaaa
18. zář 2013

@ala_ala Zvracení se nemusíš bát, jestli půjdeš na plánovanou sekci, tak budeš na lačno a nic jim tam nepozvracíš 😉 Blbě od žaludku mi bylo poprvé už během operace, podruhé po operaci. Ale byl to jen chvilkový okamžik a proti ostatním trablům se sekcí to bylo zanedbatelné 😉
Já fakt myslím, že to je podobné, ale ne stejné. Mně epidurální nenabízeli...

m_d
18. zář 2013

1) http://www.csarim.cz/Public/csim/kongres-csim/2...
2) já na JIP vůbec neležela, převezli mě ze sálu na pokoj, který byl pro maminky po SC. U mě to bylo taková rychlovka, že mi El jen ukázali a hned hnali dál na vyšetření, byl to akutní SC. Byla jsem pod spinální anestezií, takže jsem musela ležet a vůbec se nehýbat. Po 12 hodinách jsem si vyžebrala polštář pod hlavu, ráno jsem vylezla z postele a začala normálně fungovat. Elinku mi donesl ukázat manžel, který na mě čekal před sály (nestihl porod), byla tam s náma cca půl hodinky a pak ji zase odnesl. Mě to dost bolelo, takže jsem dostala analgetika a manžel šel zapíjet. Večer cca kolem 9 hodiny přišla hodná sestřička, že Elinka je taková nevrlá asi chce maminku, tak mi ji přiložila k prsu a nechala ji cucackovat jak dlouho Elinka chtěla (tímto děkuji sestřičce už jsem byla celkem vynervovaná z toho že ji nemám). Na noc jsem dostala uspávačku, ale stejně semnou tak mlely hormony, že jsem byla pořád vzhůru. Druhý den mi ji nosili na každé kojení, co dvě hodiny. Mohla jsem ji mít u sebe chvíli dýl, ale na noc si ji odnesli. Třetí den ráno jsem ji vyfasovala a matko starej se 😀 šťastná jak blecha 🙂
3) mě nic nebylo, jen se mi 4. den rozjela migréna, nicméně to usuzuji spíš chudokrevnosti. Udělali mi krevní obraz a nasadili želeno a mě se do dvou hodin ulevilo. Každopádně jen na chvíli a pak se to zase rozjelo, až asi 7. den jsem byla úplně fit, moc si z těch dní nepamatuji kvůli té migréně.
SC byl proveden ve středu a v neděli ráno jsme byly propuštěné z porodnice. Mám samovstřebávací steh, takže jsem nemusela jít na vytahování. Když to tak muselo být, tak jsem ráda za to, že je Eli zdravá a zas taková hrůza to nebyla. Bolí to asi jako každá operační rána, záleží na tvém prahu bolesti.

berenika39
18. zář 2013

@ala_ala
Epidural

Epidural je pravděpodobně nejznámějším utišujícím prostředkem při porodu. Jde o lokální anestetikum, které může být kombinované s prostředky na znecitlivění dolní poloviny těla. Může téměř zcela utlumit bolest. Na druhou stranu hrozí riziko zdravotních komplikací pro matku.

Při aplikaci epiduralu vám sestra omyje spodní část zad a injekcí vstříkne utišující látku. Potom s pomocí jehly je zavedená do epidurálního prostoru cévka (epidurální prostor je oblast, která leží vně obalů míchy). Katétr je na místě fixovaný páskou. Cévkou se zavede malá testovací" dávka analgetika. Pokud jej vaše tělo dobře snáší, postupně jsou zaváděny další, které tlumí bolest.

Po provedení epiduralu bude doktor a sestry sledovat váš krevní tlak a srdeční činnost vašeho dítěte, aby měli jistotu, že všechno probíhá bez problémů. Provedení celého zákroku trvá přibližně dvacet minut a dalších dvacet minut je potřeba k tomu, aby se dostavil účinek. Z tohoto důvodu se také epidural obvykle nepodává ženám, které jsou otevřené víc než na tři až pět centimetrů.V ideální případě by měl epidural zcela utlumit vaše porodní bolesti při zachování vnímavosti ke kontrakcím.

Na druhou stranu však existuje několik nežádoucích efektů, které se u matky a dítěte mohou při podání epiduralu objevit. U některých žen ani přes jeho podání k utlumení bolestí nedojde (udává se přibližně 10%, u kterých nezabere). Je možná alergická reakce matky. Můžete se cítit otupělá a trpět závratí. Epidural může nížit krevní tlak matky, což se odrazí i na srdeční činnosti dítěte. Tato situace se obvykle řeší dalšími léky.

Je možné, že se u vás několik dní po podání rozvine bolest hlavy či bolest zad. Epidural může během porodu utlumit i vaše nutkání na močení, takže je nutné zavést cévku. Důsledkem epiduralu může být i horečka. Ačkoli se neví, zda je příčinou samotný epidural nebo následná infekce, budete možná muset vy i vaše dítě užívat antibiotika. Důsledkem může být i tvorba krevních sraženin.

Spinální analgezie

Spinální analgezie je v podstatě variantou epiduralu. Jde o velmi podobnou metodu; hlavní rozdíl spočívá v tom, že spinální analgezie se aplikuje jednorázově injekčně. Aplikuje se do stejné oblasti jako epidural a tlumí bolest přibližně od pasu dolů po dobu zhruba dvou hodin.

Hlavní výhodou spinální analgezie je rychlejší provedení než při epiduralu. Pokud porod postupuje rychleji, nemusí být čas na provedení epiduralu a může se spíše využít spinální analgezie. Navíc účinek nastupuje téměř okamžitě, kdežto v případě epiduralu je přibližně dvacetiminutová prodleva.

Nežádoucí účinky jsou u spinální analgezie stejné jako u epiduralu, ale přistupuje k nim vyšší riziko následné bolesti hlavy. V ojedinělých případech může způsobovat nevolnost, zhoršovat dýchání, nebo být příčinou infekce či poranění nervů.

Kombinace epiduralu a spinální analgezie

Pokud je k tomu důvod, porodník může použít kombinaci epidurální i spinální analgezie. Zjednodušeně řečeno se nejprve podá analgetikum pomocí jehly a potom se tato jehla použije k zavedení katétru, takže je do vašich zad zavedena jen jedna jehla. Pozitivní i negativní dopady této metody jsou stejné jako u epidurální a spinální analgezie.

lenicka07
18. zář 2013

Ahojky, já jsem po dvou sekcích, měla jsem spinál. Na migrény netrpím, ale hlava (a taky krční páteř) mě bolela po obou, cca týden než se to uklidnilo. Horší byla ta krční páteř než hlava, ale celkově nic strašného. Po operaci mě v obou případech převezli hned na pokoj, obě operace kolem osmé, deváté ráno a ve dvě odpoledne už mě hnali z postele a do sprchy, že prý musím co nejdřív chodit. Po první operaci mě sestry musely skoro do té sprchy vléct, ale je pravda že se pak hodně uleví, po druhé už jsem skoro hned byla jak rybička a pomoc jsem odmítala 🙂 Mimčo mi vždycky dali k prsu už na sále a pak mi ho každou chvilku nosili, případně podle přání nechali se mnou, ale po pravdě, měla jsem toho sama dost. Pocit na zvracení se dostavil jen v průběhu první operace, ale při druhé úplně v poho. Asi záleží na anesteziologovi, jak je šikovný. Celkově nic hrozného, spíš nepříjemné byli bolesti cca několik hodin po operaci a pak už se to rychle zlepšovalo. Za sebe radím, pokud budeš mít možnost nadstandart. pokoje tak to ber všemi deseti. Hlavně aby byla polohovací postel. To mi neskutečně pomohlo. Při prvním jsem neměla a to vstávání a lezení na postel bylo hodně nepříjemné. Takže se neboj, to zvládneš. Já to zvládla taky, i s příšerným kašlem, který jsem chytla týden před porodem a myslela jsem že se zblázním. No a vidíš, přežila jsem to 🙂 Mělo to výhodu, sestřičky se ke mně chovaly moc pěkně na rozdíl od prvního pobytu v porodnici, kde jsem myslela že snad uteču na revers 🙂

ala_ala
autor
18. zář 2013

@m_d děkuji moc za odpověď a za odkaz. Jak to tak vypadá, tak záleží na nemocnici, kterou metodu používá, jestli spinální nebo epidurální, takže v tomhle si zřejmě vybrat nemohu 🙂. Já mám zájem o nadstandard, tak by mě tam po té JIPce mohli (jak to tak vypadá) rovnou převézt. Z té migrény jsem měla největší hrůzu, aby mě to nechytlo přímo při porodu či ihned po. Doufám, že se to nestane ☹, to si fakt nedokážu představit. Nikdy jsem na operaci nebyla ani mi nikdy nic nešily, takže si neumím představit operační ránu, ale vzhledem k tomu, že mám 4 tetování a migrénama jsem taky již dost ostřílená, tak ten práh bolesti bude snad vyšší 🙂

ala_ala
autor
18. zář 2013

@anetka1701 děkuji 🙂

ala_ala
autor
18. zář 2013

@berenika39 moc děkuji. Perfektně popsané 😉

berenika39
18. zář 2013

strýček google, první, co mi našlo.

ala_ala
autor
18. zář 2013

@lenicka07 moc děkuji. O nadstandard požádám určitě hned jak to bude možné. S těmi bolestmi hlavy a páteře je to skutečně naprosto individuální a tohle je věc, kterou hold asi neovlivním. Jen mě překvapuje, že tě odpoledne už hnali do sprchy. Většinou čtu, že musely maminy ležet několik hodin - min. 12 hodin než mohly cokoliv dělat. Asi opravdu záleží na porodnici. Nějak to zvládnu to je jasnačka. Nejsem žádná máčka a prďousek hold ven musí. Hlavně, aby byl zdravý a v pořádku 🙂

lenicka07
18. zář 2013

@ala_ala Přeju ať to proběhne v pohodě a mimi je zdravé. Jinak ty bolesti hlavy a páteře přišly tak asi třetí den. Byla tam se mnou taky jedna mamča po císaři a měly jsme v tomhle úplně stejný průběh. Podle sester je to poměrně časté. Na tu páteř mi tam přišla rehabilitační sestra, trochu se mi ulevilo, a dostala jsem límec. Asi je to opravdu závislé na porodnici, u nás na JIPku nedávají, nezáleží jestli máš nadstandart nebo normální pokoj. Celkově u nás mamky dost prohánějí, třetí den po císaři ti dají mimčo nastálo na pokoj, ať je ti jak je ti. Nikoho nezajímá že se sotva plazíš. Samotná operace mi přišla jako naprostá banalita oproti tomu co bylo třetí až pátý den... jizva bolí, mimčo pořád brečí, prsa se nalévají, laktační psychóza jako blázen, mimčo neustále kadí, hlava bolí a nemůžu hýbat krkem, nemůžu slézt z postele, sestry jsou protivné.... no to jsem měla největší krizi ... a doma to pak bylo naprosto v pohodě.... 🙂 Při druhém pobytu už jsem věděla co bude následovat a byla jsem na to psychicky připravená 🙂

ala_ala
autor
18. zář 2013

@lenicka07 Jééééžiši to zní děsně ti povím 🙂. Ale je pravdou, že snad na tohle všechno budu díky vám všem dobře připravená a raději budu počítat s horším stavem, aby mě to mohlo už jen mile překvapit 🙂.

lenicka07
18. zář 2013

@ala_ala Každý je jinak citlivý... mě třeba bolest nevadí, ale když narazím na protivné lidi, tak mě to sejme mnohem víc... takže třeba pan doktor, který mě operoval (pokaždé jiný), ale vždy skvělý, to samé celý operační tým a sestry na šestinedělí. Takže dokud chodily nejvíc ty ze šestinedělí, tak to bylo super a jak se víc začaly trousit ty dětské, tak tam některé prostě byly protivné. .. když mi malá např. brečela, tak mi sestra přišla vynadat, že to je proto že je nervózní ze mě .. ano, dost možná to byla pravda, ale nijak mi to nepomohlo... nebo jak striktně vyžadovaly kojení po třech hodinách... malá mi spala dýl, sestra jí násilím vzbudila, donutila mě za každou cenu kojit a jen odešla, malá se totálně poblinkala ... až když jsem si postavila hlavu, že prostě budu kojit, až dítě bude chtít, tak řekly, ať si to teda dělám podle svého... takže jsem kojila, tak jak dítěti vyhovovalo, a s kojením jsem neměla a nemám ani nejmenší problém. Takže pro mě je lepší vědět, co mě může čekat, lepší se bát třeba o malinko víc a pak si říkat že to bylo v poho, než naopak a být pak nepříjemně překvapená. Každá operace je taky jiná a nikdo ti to dopředu neřekne, jak to bude u tebe. Já na to ve zlém nevzpomínám a kdybych byla mladší tak si to klidně zopakuju ještě potřetí 🙂 Držím palce!

ala_ala
autor
18. zář 2013

@lenicka07 moc díky. Naprosto souhlasím co se týče srovnání bolesti a přístupu lidí. O lidi jde hlavně. Tak uvidíme...budu počítat se vším a něco z toho bude 😀.

hofka1
18. zář 2013

ta bolest hlavy by neměla být, pokud dodržíš klid a nebudeš po operaci zvedat hlavu, aby nějaký bublinky po vpichu či co nešly do hlavy .. pro mě to byl děs, připadala jsem si, že ležím strašně z kopce bez polštáře🙂

ssassi
18. zář 2013

@ala_ala
epidurál je taky spinálně. jde o lokální umrtvení.
no,... srozumitelně je to třeba tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Anestezie
a k bodu tři:
můj porod byl na nic, ale to je na jinou diskuzi. nakonec mi vnutili epidural a po pár hodinách pro nepostupující porod mi ještě "připíchli" větší dávku a vezli mě na sál. migrény s aurou mívám. vlastně před porodem jsem mívala. hlava mě po epiduralu nebolela . byla jsem naštvaná, unavená, za tři dny vyvolávání naprosto vyždímaná, ale hlava ok 😎

ala_ala
autor
18. zář 2013

@hofka1 co konkrétně byl děs?

ala_ala
autor
18. zář 2013

@ssassi už jsem si pročetla rozdíly, tak snad tomu rozumím. Hlavně bude záležet na porodnici, jaký druh lokální anestezie mi nabídnou. Jestli tomu dobře rozumím, tak ty si měla klasický porod s epiduralem je to tak? Snad se u mě ta migréna také neprojeví :-/

anetka1701
18. zář 2013

@ala_ala a víš kde budeš rodit? třeba by ti řekly holky víc třeba u konkrétní porodnice svoje zkušenosti... Jinak pro mně to "děs" nebyl - po porodu jsem byla v pohodě a vysmátá jak lečo :oD horší to bylo pak první noc... Ale po prvním jsem bolesti neměla skoro vůbec, až druhý bylo horší...

ala_ala
autor
18. zář 2013

@anetka1701 tyo to je tak strašně individuální, že se musím připravit snad na vše 🙂. Vím, kde budu rodit, zkusím to nějak pozjišťovat konkrétněji 🙂

ssassi
18. zář 2013

@ala_ala původně jsem chtěla přirozený porod. pak kvůli velikosti plodu a přenášení mi porod chtěli vyvolat. nakonec jsem podlehla a oni vyvolávali. třetí den marné snahy do mě cpali infuze, trhali mi blány, zaváděli epidural. nic. takže když už jsem v zádech tu díru měla, jen zvýšili dávku a řezali. na ARO (teda oni tomu na obilňáku říkají ARO) jsem ležela noc, den a noc. díra do břicha jako taková byla v pohodě, mně bolest nevadí, hojím se rychle. kdyby mě tři dny nemučili, mohla jsem být se svým dítětem mnohem dřív. pátý den po operaci jsem táhla čtyřkilový dítě v autosedačce do druhýho patra a v pohodě :o))) císaře jako takového se bát nemusíš.

ala_ala
autor
18. zář 2013

@ssassi Jéje tak to sis teda užila ☹. Fujtajxl. Děkuji za podporu...

anetka1701
18. zář 2013

@ala_ala no, ale aspoň máš čas se připravit... :oD :oD Já první dceru začla rodit normálně a najednou bum bum a za 15 minut byla na světě :o( A připravit se na druhýho císaře jsem měla čas asi 15 hodin - přijali mně do porodky na běžný kontrole a druhej den hned pod kudlu :o(

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru