2. porod přirozeně po císaři v porodnici Kolín a okolí

petra.mi
3. únor 2009

Hledám maminky, které by měly zkušenost s prvním porodem císařem a s druhým porodem přirozeně ve zmíněných porodnicích.
Já jsem rodila poprvé v Kolíně, porod se ale zkomplikoval a dcerka se musela narodit císařem. Termín druhého porodu mám přesně dva roky po tom prvním a podle mé gynekoložky není žádný důvod, proč bych nemohla porodit přirozeně. Klade ale důraz na to, že hodně záleží na vedení porodu, protože při nesprávném postupu hrozí prasknutí jizvy.
Při prvním porodu jsem na porodním sále strávila čtyři hodiny, tu poslední hodinu už jsme s doktory dělali vše možné i nemožné, abychom dcerku dostali ven, ale nepovedlo se. Až při sekci se ukázalo, že má tak velký porodní nádor a vůbec extrémně oteklou hlavu, že nebyla šance ji dostat ven jiným způsobem.
Na tom porodním sále jsem si užila své, doktor, který mě z porodnice propouštěl se hodně divil, že se vůbec ptám na možnost dalšího porodu přirozeně. Řekl, že po tom, čím jsem si prošla, čekal, že příště budu ráda, když mě rovnou pošlou na dalšího císaře.
Nejsem žádná hazardérka, pokud by se ukázalo, že miminku hrozí nějaké vážné komplikace během přirozeného porodu, operaci se bránit samozřejmě nebudu. Ale tohle řešení zvažuji jen jako opravdu tu nejposlednější možnost.
Pro mě bylo ukončení nádherného pohodového těhotenství sekcí tak nepřirozeným zásahem, že podruhé nechci nic takového už zažít.
Raději se teď budu snažit udělat vše proto, aby se mimčo narodilo přirozeně. A proto hledám porodnici, kde jsou doktoři a asistentky nakloněni snaze o přirozený porod.
Bohužel zatím vím jen o několika maminkách, které rodily po císařáku v Kolíně a tam je z obavy z prasknutí jizvy poslali rovnou na další operaci a nikdo se s nimi o jiné možnosti vůbec nebavil. Jen jedna maminka tam rodila přirozeně dva roky po císaři, porodila normálně, ale pak se ukázalo, že část jizvy jí při porodu praskla.
Na netu jsem ale našla spoustu maminek, které porodily přirozeně do dvou let od prvního porodu císařem (klidně i pětikilové cvalíky), bohužel tyhle maminky rodily buď v hodně vzdálených porodnicích, nebo vůbec neuvedly kde.

Zároveň hledám i maminky, které i na podruhé porodily ve zmíněných porodnicích císařem. Chtěla bych vědět, z jakého důvodu musely další sekci podstoupit a zda se s nimi doktoři o možnosti přirozeného porodu bavili, nebo zda je ze strachu z komplikací souvisejících s jizvou raději pro svůj vlastní klid poslali na sekci ☹

befanna
4. únor 2009

Petro: já teda osobní zkušenost zatím nemám,spíš jenom z doslechu jakožto rodilá kolínačka.. Možná bych se být tebou poptala v Čáslavi,rodí tam Dr.Klumpar,výborná kapacita,býval ještě před časem v Nymburce. Myslím,že by dokázal skutečně dobře ohodnotit,pro jakou bariantu by byl. Nevýhoda ale těchto malých nemocnic proti Kolínu je,že nemají novorozenecké JIP..

melis7
5. únor 2009

Ahoj Petro!Nemá sice zkušenos z uvedenými porodnicemi,ale pracuju v porodnici v Hradci Králové.Musím ti dát za pravdu,že 1 císař neznamená znovu císař a být na tvem místě,tak bych to také zkusila přirozeně.Pokud ovšem nemáš zúženou pánev,ale to by ti tvuj gynekolog určitě řekl.Pokud by bylo mimnko hodně veliké(5kg,jak píšeš)tak bych to také zvážila.Jinak by neměl být problém.U nás maminky po císaři běžně rodí normálně.Jen se s případným dalším císařem,když porod nepostupuje,méně čeká než u maminek bez předchozího císaře.Držím palce,ať ten další porod dopadne podle tvých představ a ať najdeš vhodnou porodnici.Měj se krásně a pokud možno krásný a bezproblémový porod.Drž se a zkus to normálně.Melis

sotonka
5. únor 2009

Ahoj Petro, mohu z vlastní zkušenosti říct, že první císař neznamená následně další. Mám tři děti, první císařem (vůbec jsem se neotevírala) a druhé dvě normálně. Rodila jsem všechny děti v Pardubicích. A váha druhého skoro čtyři kila a třetího čtyři čtyřicet 🙂 Takže žádný drobci...

mkr
5. únor 2009

rodila jsem přirozeně v Pardubicích a doktoři jsou tam bezvadní, ví co dělají, byla jsem tam i v těhu několikrát na ambulanci,takže jsem si mohla udělat obrázek skoro o všech jsou dobrý, nic nezanedbají 🙂

petra.mi
autor
10. únor 2009

Děkuji všem za jejich příspěvky!
Ptala jsem se své gynekoložky a praktické doktorky, jestli by mi daly tip na porodnici. Vysvětlila jsem jim, o co mi jde (a abych je neovlivňovala, neříkala jsem jim nic o tom, jaké tipy jsem dostala tady od Vás). Obě mi nezávisle na sobě doporučily Dr. Klumpara. Gynekoložka mi navíc řekla, že s Kolínem nemá v tomhle ohledu moc dobrých zkušeností, že tam se císařáky dělají všeobecně opravdu častěji než jinde. Naopak do Čáslavi prý posílá maminky, které mají nějaké komplikace, nebo u kterých to vypadá na porod koncem pánevním. Čáslav má s těmihle porody velké zkušenosti a proto může říct, že ve většině případů se i podaří maminkám porodit přirozeně.
S Nymburkem ani jedna zkušenosti neměly, o Pardubicích gynekoložka slyšela taky velmi dobré věci, ale osobní zkušenost s nimi nemá.
Říkala jsem jí, že jsem zvažovala, že v případě, že by porod začal stahy v normálních intervalech, nebo odtokem vody, asi bych jela kvůli té jistotě dětské JIP do Pardubic. Karolínka byla naštěstí naprosto v pořádku a po porodu nepotřebovala vůbec žádnou zvláštní péči, nemůžu ale vědět, jaký bude druhý porod a jak mimču bude (doufám, že to zvládne jako ona, ale myslet musí člověk na všechny varianty.)
Pokud by ale porod začal tak, jako u dcery, mazali bychom do nejbližší porodnice a to je (hned po Kolíně, kam nechci) Čáslav.
Doktorka říkala, že mě chápe, že myslím na všechno a proto myslím i na tu JIP, ale mám taky myslet na to, že porod může začít normálně, my pojedeme do Pardubic a cestou dojde na to, že normální průběh se rychle změní v ten, který už jsem zažila. Už nám nezbude, než tu štreku do Pardubic dojet, ale s tím, že to bude hodně velké riziko. (První porod začal tak, že mě vzbudilo slabé pobolívání bříška, rychle ale přešlo. Byla jsem dva dny po termínu, tak jsem si říkala, že "už je to asi tady", ale zkusím se ještě trošku dospat. Otočila jsem se na bok a najednou mi něco vyšplíchlo na stehna. Myslela jsem, že je to voda, ale byla to krev (vodu mi protrhávali až v porodnici na sále). Fofrem jsme se s manželem oblékli a během necelých patnácti minut už seděli v autě. Krvácela jsem tak, že to vložka nebrala a tak jsem jela s vyhrnutými šaty a seděla na osušce. Malou jsem vůbec necítila, dělala jsem si starosti, jestli to krvácení neznamená nějaký problém s placentou, až v nemocnici se ukázalo, že ta je naštěstí v pořádku. V autě mi začaly první stahy, hned pravidelně po třech minutách. Během čtvrthodiny jsme byli v Kolíně, na příjmu mi řekli, že jsem otevřená na sedm centimetrů a budu ráda, když stihneme monitor a klistýr a honem na sál, protože už rodíme).
Musela jsem dát doktorce za pravdu. Každý porod je sice jiný, ale pokud náš první porod byl v začátku označený za "překotný", tak musím myslet na to, že podruhé se to může opakovat.
Tak to teď vidím tak, že rodit budeme v Čáslavi. Ještě se tam zajedeme podívat a poptat, abych si byla jistá definitivně.
Ještě jednou díky za příspěvky a znovu prosím ty maminky, které i na podruhé porodily ve zmíněných porodnicích císařem. Chtěla bych vědět, z jakého důvodu musely další sekci podstoupit a zda se s nimi doktoři o možnosti přirozeného porodu bavili, nebo zda je ze strachu z komplikací souvisejících s jizvou raději pro svůj vlastní klid poslali na sekci. Jsem rozhodnutá pro Čáslav, ale chci mít "přehled". Díky!

petra.mi
autor
10. únor 2009

Sotonko, napiš mi prosím, kolik let je Tvým dětem. Abych věděla, za jak dlouho po císaři Jsi rodila přirozeně. Díky !

sotonka
11. únor 2009

Děti mám po třech letech...Tedy březen 1995, leden 1998 a leden 2001...

babara
4. únor 2010

petro, jestli se sem jeste nekdy dostanes, dej prosim vedet, jak jsi dopadla. Ja sice asi ani v jedne zminene porodnici rodit nebudu, ale mam ted podobny problem.
Zajimalo by me taky, jestli ti doktori vysvetlili to krvaceni u prvniho porodu.

petra.mi
autor
7. únor 2010

Ahoj babaro,
to krvácení mi na příjmu nevysvětlili. Když jsem se ptala při propuštění z porodnice, dr. říkal, že se domnívá, že pokud byl vyloučen problém s placentou, mohlo jít o krvácení z nějaké praskliny na děložním hrdle, že se to může stát.

No a k druhému porodu: Vyšlo to! Máme nádhernou zdravou pohodovou holčičku Terezku a narodila se přirozeně 🙂

Rodila jsem v červenci v Čáslavi. Dr. Klumpar mě důkladně vyšetřil a řekl, že z mé strany momentálně žádný problém neshledává, ale dle zprávy z UTZ má miminko ve 37tt váhu nejméně 3,5 kg a to bude zřejmě problém. "ideální váha" miminka pro přirozený porod po císaři se udává do 3,5kg a nás čekalo ještě několik týdnů těhotenství, kdy mohlo mimčo ještě dost přibrat. Řekl mi tedy, že souhlasí s přirozeným porodem, ale musím počítat s tím, že jakmile dojde k jakýmkoliv komplikacím z jakéhokoliv důvodu, ihned budu převezena na sekci.
V termínu porodu měl Dr. Klumpar dovolenou a tak mě převzala do péče Dr. Hlasová. Domluvily jsme se, že pokud neporodím do termínu, den před termínem k ní příjdu na klasickou těhulkovskou kontrolu,pošle mě na UTZ a nastoupím do porodnice k vyvolání porodu. Den před termínem měla Terezka dle UTZ 3,6kg, otevřená jsem byla na 2cm (to trvalo už čtrnáct dní, při Karolínce jsem byla otevřená na 1,5 cm tři týdny před porodem). Večer za mnou přišel anesteziolog, abychom se domluvili na vhodné analgezii pro případ, že by se porod zkomplikoval a já musela na sekci. Od půlnoci jsem už nesměla nic jíst ani pít, ráno před sedmou jsem šla na klistýr, to vše také pro případ možné sekce. Po sedmé mě Dr. Hlasová vyšetřila, nález byl stejný jako den předtím a tak jsme se domluvily na protržení vody. Po osmé hodině mi začaly slabé nepravidelné kontrakce. Před devátou jsem si šla zarelaxovat do sprchy, kde jsem si masírovala břicho olejíčkem. Byla jsem v té sprše cca 20 minut a během ní začaly kontrakce po cca 5ti minutách. V půl desáté přijel manžel, zrovna jsem byla připojená na monitor a kontrakce byly po cca třech minutách. Po desáté už byly po dvou minutách, přecházely postupně do minutového intervalu a bolesti už byly hodně silné. Před jedenáctou mě vyšetřila dr. a zjistila, že Terezka už se hrne ven 🙂 Narodila se v 11:25 h, měřila 51 cm a vážila 3,25kg. (Kdybych věděla, že bude mít jen málo přez tři kila, byla bych během porodu daleko klidnější).
PA se mi pak přiznaly, že tak rychlý průběh porodu vyvolaného pouhým protržením vody je hodně překvapil. Že i pro ně to byla zajímavá zkušenost, pozorovat porod, do kterého se nezasahovalo žádnými medikamenty (kvůli riziku prasknutí jizvy jsem nemohla dostat nic pro vyvolání porodu ani pro urychlení nebo jiné upravení jeho průběhu).
Na komplikace během porodu došlo - při stazích po minutě mě dost bolel podbřišek v místě jizvy, ale dr. říkala, že hlavičku už měla Terezka pod její úrovní a tělíčko už na ni takový tlak nevyvine, to mě uklidnilo. No a v úplném závěru došlo na tzv. východové kleště - Terezka už měla hlavu částečně venku, ale přestala postupovat, tak ji Dr. těmi kleštěmi kousek posunula, aby ji mohla za hlavičku pořádně uchopit a vytáhnout. Terka měla kolem krku omotanou pupeční šňůru, proto přestala postupovat.
Dost nepříjemné je, že Dr. musí po porodu sáhnout do dělohy a pohmatem zkontrolovat, zda jizva behem porodu nepraskla. Dělá to rukou politou desinfekcí, takže to dost bolí a pálí a já to absolvovala dvakrát - dr. totiž "zaučovala" mladší kolegyji, tak tam musela ze studijních důvodů sáhnout i ona. Byla jsem hodně nastřižená kvůli těm kleštím, když jsem konečně měla zasebou šití v pochvě ukázalo se, že mám hodně jemnou sliznici a stehy se prořezaly a absolvovala jsem to znovu. Šití zvenčí už naštěstí stačilo jen jednou. ¨Poporodní kontrakce jsem měla cca půl hodiny, byly přibližně po cca 5ti minutách.
Jestli Tě ještě něco zajímá, napiš.
Přeji Ti, aby se Ti také povedlo porodit normálně!

babara
8. únor 2010

Petko jsem rada, ze jsi napsala a jeste vic, ze se ti to tak hezky podarilo! A gratuluju k Terezce, vybrali jste moc hezka jmena 😵
Trosku me teda znepokojuje ta kontrola jizvy zevnitr, ale jasne, ze je to v zajmu pacienta. Jedna holcina psala, ze ji kontrolovali jizvu pred propustenim z porodnice vnitrnim ultrazvukem 😕
Jeste by me zajimalo, kolik vazila Karolinka?
S vahou se seknou casto, je blby, ze jsi se kvuli tomu stresovala, ale zase teda holky psaly, ze porodily prirozene i o kilo vetsi mimci nez cisarem, i nad 4kg, to me trochu uklidnuje.
Ale vypada to, ze teda doktori k tomu v Caslavi pristupuji zodpovedne, dobre sis vybrala porodnici 😉
Mej se moc hezky a at se ti i holkam dari 😵

petra.mi
autor
9. únor 2010

Díky za gratulaci 🙂
Karolínka vážila 3,7kg a měřila 51 cm. Ve váze a velikosti ale problém nebyl, jak už jsem psala, nemohla ven kvůli extrémě oteklé hlavě. (Když mi ji přinesli ukázat na JIP, rovnou raději přišel i doktor, aby mě uklidnil, že ta hlava se jí srovná. Pár hodin po porodu vypadala hrozivě, měla ji celou nateklou a divně hrbolatou. Bála jsem se, aby neměla nějaké nasledky, ale postupem času se ukázalo, že je to naprosto pohodový dítě, ve vývoji zrychlený - přesně na třech měsících se sama otáčela na bříško, na pěti si sedala, na osmi chodila sama kolem ohrádky, na roce běhala,... Má úžasnou fantazii, krásně maluje, pořád něco vypráví, rychle se učí, takže poznamenaná naštěstí není.)
S tou kontrolou jizvy po porodu to vidím tak, že co porodnice, to asi jiný přístup. Někde to stačí UTZ, někde vyšetřují pohmatem, asi co jim víc vyhovuje. Slyšela jsem, že někde vyšetřují jizvu UTZ před porodem a podle její tloušťky se rozhodují, zda k přirozenému porodu svolí. Mě moje gynekoložka řekla, že ze své praxe porodníka ví, že jizva může vypadat tenoulinká a přesto je pružná a není s ní při porodu problém a naopak jizva silná, co vypadá, že vydrží, nemusí být pružná vůbec a praskne. Takže podle ní to taky je jen o tom, na jakého doktora zrovna narazím - jestli se tímhle bude řídit nebo ne.
Klid, ono to napsané možná vypadá horší, než jaké to ve skutečnosti je. Bylo to hodně nepříjemné, ale nebylo to nic, co by se nedalo vydržet!
V Čáslavi mi nikdo tloušťku jizvy neměřil. Chodila jsem tam na těhu cvičení a přípravu k porodu. Když jsem přišla s požadavkem, že chci rodit přirozeně, vyhověla mi dr. Hlasová s tím, že já naopak přistoupím na to, že si pro jistotu nechám udělat předoperační vyšetření pro možnost sekce a pokud neporodím do termínu, porod vyvolá, abych nepřenášela a Terezka tak ještě víc nepřibrala (Dr. na UTZ se totiž dušoval, že má nejméně 3,6kg a ještě se chytal za hlavu, "co chci jako přirozeně zkoušet?" a divil se, "že se do toho Dr. Hlasové se mnou vůbec chce jít".). Zároveň mě upozornila, že porod vyvolá v den, který je zároveň dnem operačním, aby měla jistotu, že operační tým bude na sále a v případě komplikací tak budu operovaná okamžitě. Tým byl ale na sále jen do 12h a tak mě taky upozornila, že pokud se do té doby porod vůbec nerozeběhne nebo bude postupovat pomalu, stejně mě vezme na sekci, aby se předešlo možnosti, že vleklým porodem bychom se Terka nebo já dostaly do potíží a ona pak musela tým svolávat a ztrácela tím možný potřebný čas, kdy by mohlo jít i o minuty. Chápala jsem, že ona je zodpovědná za to, že budu po porodu v pořádku já i maličká, takže jsem souhlasila. Vůbec mi tohle jednání přišlo férové - narovinu jsme si řekly své požadavky a domluvily se.
Budu na Tebe myslet, aby se Ti taky povedlo najít takovou porodnici, kde nebudeš jen "pacoš".

jvzajda
Autor odpověď smazal
Zobraz
luckawm
8. kvě 2022

@petra.mi mám na svém profilu článek jak o prvním tak o druhem porodu. Na YouTube kanále MK je i video jak můj druhy porod probíhal.
Ve zkratce muj první porod začal v 1 ráno kontrakcemi, které byli velmi časté a nechali mě v nich “rodit” až do večerních hodin kdy konečně někoho napadlo udělat UTZ a zjistili, že je malá moc velká a špatně otočená. Oznámili mi, že půjdu na CS a musím říct, že v tu chvíli jsem se malem složila. Po nějakých 18h v bolestech otevřená na 9,5 cm jsem v horeckach odjizdela na sál. Tedy první porod akutní CS. Jizvu mám dost osklivou, ale drzi.
Druhy porod jsem chtěla prirozene, ale dr mi nabízel CS. Nakonec jsem ze strachu z toho šíleného prvního porodu kývla na CS a domluvila si s dr termín. Rodila jsem po dvou letech a mesici. Chodila jsem k PA, abych se na porod a miminko naladila, ale doběhl mě strach a možnost si to usnadnit. Dcera to chtěla ale jinak a par dni před objednanym CS mi začali kontrakce. Jela jsem do porodnice kde jsem řekla, ze první dítě bylo hrozne veliký a mám obedbany CS. Dr mi řekl, ze se na mimi koukne a uvidíme. Malá měla mít 3300g a řekl mi, ze to není žádné velké mimi a zkusíme to prirozene. Mela jsem z toho fakt strach, ale jizvu mi kontrolovali dost často a často jsem byla na monitorech a narodila se spontánně krásná druhá dcera s vahou 3590 a já bez poranění. Když mě na oddělení přišel pak zkontrolovat dr tak byl překvapen, ze jsem po CS rodila prirozene ( v dobrém slova smyslu) a ještě mi řekl ať všem matkám co jsou po CS řeknu, ze lze rodit prirozene a je to lepší. A ano má pravdu je to lepší. Pokud to jizva dovolí což musí dr kontrolovat na prohlídkách a pak to hlídat při porodu-při tlaceni tak nevidím důvod rodit cs. Já jsem chtěla třetí dítě a po dvou CS bych měla ze třetího strach. Třetí teď čekám s ještě menším rozestupem než první dvě a to fakt nevím jak by to jizva vydržela a tři CS mi přijde šílený během 4 let 😳.
Jinak mi přijde, ze vždy záleží na doktorech jaký člověk potká. Já jsem rodila v HK poprvé katastrofa co se personálu tyce a podruhé super lidi. Dr co mě rodila byla skvělá a PA také.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru