Ambulantní porod. Máte zkušenost?

lucie152
4. bře 2022

Zdravim holky, chtela bych se zeptat, jestli ma nektera z vas zkusenost s ambulantnim porodem?

Jak to probihalo,muselo se pak dojizdet na vysetreni miminka na dalsi den?

A ma dalsi otazka🙂 Myslite,ze je nutne, aby detska doktorka chodila k nam domu zkontrolovat miminko, kdyz bude zcela v poradku?
Uz mam jedno dite,tak vim jak ta jeji “prvni kontrola” probihala. Jen se na ni podivala a to bylo snad vsechno. Ze mi to prislo zbytecne. Ze by stacilo jit az na tu prvni preventivku....
Dekuji vsem za kazdou odpoved,radu,postreh😉

mourovatakocka
4. bře 2022

@lucie152 Doporučuju fb skupinku ohledně ambulantních porodů, jsou tam i rady ohledně testu z patičky.

hankaros
4. bře 2022

Ambulantní porod jsem u tretiho ditete chtěla, nicméně naše lekarka ho odmitla v tom pripade vzit do pece. Podle ní příliš velké riziko kvůli změnám, které v těle novorozence po porodu probíhají. Dohodly jsme se na kompromisu, z porodnice jsem odešla po 48 hodinach. Ale dobře zvaz porodnici, někde se to neobejde bez keců.

kosi_cek
4. bře 2022

Ambulantně jsem rodila loni na žádná vyšetření jsem nikam následující dny nejezdila, nicméně dr. k nám domů přišel a tím miminko převzal do péče, určitě to vyloženě nutné není, hodně i záleží, jestli se jedná o spádového dr. v místě bydliště a jistě záleží na domluvě, ale já byla ráda, protože to byla pro mne známka spolupráce a akceptování domácího, či ambulantního porodu. Na odběr z patičky jsem pak zašla do ordinace k dětskému lékaři, dr. dále vypsal žádanky na další vyšetření (očí, sluchu), co se dělají v porodnici a na ta jsem nešla, jen na kyčle.

klokanka31
4. bře 2022

@lucie152 Já měla ambulantní porod a je to fakt super 🙂 V porodnici mi dali papír kde mi napsali kam a kdy se máme s malou dostavit. Den po porodu jsme byli u pediatra, 2.nebo 3.den po porodu (to už si nepamatuju) jsme byli na krev z patičky, a týden po porodu na 1.kyčle+ultrazvuk ledvin. Pediatr k nám nechodil, na každé kontroly jsme dojížděli my za ním.

polakovakl
4. bře 2022

Odcházela jsem po 48h po porodu ale těch řečí jak v nemocnici tak pak od doktorky 😂 ale kdybych nešla, tak bych se tam zcvokla.

aurum4
4. bře 2022

Ja jsem rodila ambulantne 2x. Odber z paticky udelala nase detska dr. u sebe v orsinaci. Na kycle jsem sla podle zadanky z porodnice a na usi a oci az po 6nedeli s zadankou od detske dr. Ja jsem takto byla spokojena. Jenom muj manzel a tchyne s tim meli problem.

myskyva
4. bře 2022

@lucie152 Rodila jsem ambulantne treti dite. Domu jsem sla po 20 hodinach,ale to jen proto,ze jsem rodila v noci,takze odchazet o pulnoci po 12 hodinach se mi nechtelo,jinak by s tim porodnice nemela problem,jinak jen jedna detska sestra mi to davala pristupem trochu "sezrat"
Druhy den jsem sla k pediatrovi,ten udelal odber z paticky. Na ostatni vysetreni nespechal,takze jsem si postupne v klidu obehala kardiologii,ocni a usni.

miky132
4. bře 2022

Rodila som ambulatne 3x ...doktorka vybavila vyšetrenie išli sme na jednu ambulanciu a bolo...ja si to vynachváliť neviem 🙂

anabel321
5. bře 2022

@lucie152 také jsem rodila ambulantně, dcera než jsem odešla z porodnice se začla dusit plodovou vodou, byl potřeba zásah doktorů...v tu chvíli jsem byla ráda že jsem byla ještě v nemocnici, zůstala jsem ještě tři dny, už bych nikdy ambulantně domu nešla.....ale to je na každém jak se rozhodne....

zuza_l
6. bře 2022

@anabel321 a kolik hodin po porodu se dusila plodovou vodou? Kdyz jste odesla po trech dnech, tak to nebyl ambulantni porod..

kochichak84
6. bře 2022

Mě by zajímalo, proč třeba chcete ambulantní porod, je to kvůli třeba dalšímu ditku? Já nad tím taky přemýšlela, ale zvítězila pohodlnost, nechtělo se mi běhat další dny po doktorech.

kris_kubko
6. bře 2022

@kochichak84 právě kvůli pohodlí jsem rodila ambulantně. Po porodu do vlastní postele a vylezli jsme, až když jsme jeli na odběry z patičky. Pořádný jídlo, mazlení, klid, nerušený spánek. A starší brácha byl rád, že jsme doma. 😊

kris_kubko
6. bře 2022

@lucie152 druhý porod byl ambulantní, měla jsem vlastní PA, která většinu pindů ze strany zdravotníků odrazila, koneckonců, u ní nic neobvyklého. Naše pediatra nás převzít nechtěla, snad až čtvrtý den po porodu. Syna vyšetřil pediatr v porodnici, trochu postrašil a když zjistil, že to je druhé, už byl smířlivější. Ještě před odjezdem z porodnice jsme domluvili odběry z patičky, uši, utz ledvin, na vše jsme se dostavili třetí (?) den po porodu. Za mě nejlepší volba, i porod byl bez zásahu, ty první dny po porodu doma byly úžasné. Jsem přesvědčená, že i díky tomuto jsem měla super šestinedělí. Narozdíl od toho prvního.

blondynka400
6. bře 2022

@kris_kubko když ono toto jde i v porodnici. Měla jsem nadstandart, bylo domluveno, že dokuť nebudu něco chtít, nikdo za mnou chodit nebude (krom předen daných věcí jako odběr z patičky a pod), jídlo jsem si nechala vozit. V provozu běžné porodnice bych to nedala, takto mi to přišlo fajn a přeci jenom kdyby něco....

kris_kubko
6. bře 2022

@blondynka400 jojo, jde. Ale u nás je snad jeden nadstandardní pokoj na patro a při covidu to bylo bez šance, byla z něj izolace. I před tím byl pořád plný.

blondynka400
6. bře 2022

@kris_kubko tak já proto taky jela do porodnice cca 120 km daleko, kde to bylo podle mého. Být na běžném pokoji a za "normálních" podmínek, co v porodnicích bývají bývají, mne po 2 hodinách po porodu už nikdo neviděl.

ellyem
7. bře 2022

A můžu se zeptat, k čemu je ambulantní porod dobrý? Nerýpu, jen mě to zajímá. Já si v porodnici zaplatila kvůli pohodlí nastandard a 5 dní jsem zvládla úplně v pohodě. Nedovedu si představit, že jdu celá rozbolavělá pár hodin po porodu domů.

te_reza
7. bře 2022

@ellyem já taky. Když jsme měli jít domů, dostala holka žloutenku a když byla ok, rozpadala jsem se já. Byla jsem tam skoro 14 dní. Nedovedu si představit být v tom stavu doma s novorozencem.

klokanka31
7. bře 2022

@ellyem Každý nemusí být rozbolavělý, třeba já neměla vůbec pocit že jsem rodila...byla jsem hned čilá a v pohodě. A když nesnášíš nemocnice, pak ambulantní porod je super. Jsi doma ve svém pohodlí, nikdo tě nekontroluje, nebuzeruje...když si vzpomenu jak mě chtěli v porodnici buzerovat jako prvorodičku...ale měli smůlu když jsme šly domů 😊

ellyem
7. bře 2022

@klokanka31 Já taky neměla pocit, že jsem rodila, nebyla jsem ani šitá, naopak jsem měla strašně krásný porod, ale i tak si to nedovedu představit 😅. Už kvůli dítěte… může nastat kdykoliv komplikace. Příště je možná lepší zvolit jinou porodnici. Ke mně se jako k prvorodičce chovali moc hezky. Žádná buzerace, nic 🙂.

klokanka31
7. bře 2022

@ellyem Tobě neříkali že přijdou aby tě naučili koupat mimčo, aby tě všechno naučili jako prvorodičku,atd.?😮 bohužel komplikace mohou nastat i když se zůstane v porodnici, a i tam to může dopadnout špatně.

ellyem
7. bře 2022

@klokanka31 Ukázka koupání dítěte mi nepřijde jako buzerace 😃. Jinak mě nic nenutili. Když jsem řekla, že vím co a jak, respektovali to a přišli jen v případě, když jsem je požádala 🙂.

klokanka31
7. bře 2022

@ellyem Tak pro mě jo. Jako možná to je i tím jak to podali...ale jako kdyby prvorodička byla úplný nemehlo co neví která bije 😄

anabel321
8. bře 2022

@zuza_l chtěla jsem ambulantní porod a pak si to rozmyslela a malá se do pár hodin dusila....takže jsem byla ráda že jsem nezvolila tak hloupý nápad jako je jít po dvou hodinách domu

klokanka31
8. bře 2022

@anabel321 Během ambulantního porodu nemusíš jít domů po dvou hodinách ale třeba po 20...

chrystyanna
8. bře 2022

Mě se zda, že se tu z ambulantního porodu dělá občas zas démon, stejně jako třeba z domácích porodů.
Pokud se něco děje s ženou či dítětem, přijmou se zase zpět (u dítěte i matka jako zákony zástupce).
Komplikace můžou být den i týden po porodu, většina žen, co volí AP má domluvené soukromé pa,duly, pediatra. Na ten čas po porodu.
Za mě první porod šestinedělí psychicky des běs, byla jsem tam zbytečně skoro 4 dny. S kojením mi nepomohlo jen to jejich video, buzerace s vahou dítěte, časování kojení atd.
U druhého pokud budu v pořadku, já taky jdu dřív. Třeba druhý den ale ne držet těch 72 hodin jako nějaký plán, co se musí splnit.
Pokud nechce pediatra přijmou dítě po AP do péče, chtěl to chtít písemně (většinou to najednou zas jde.)

klokanka31
8. bře 2022

@chrystyanna Ono je blbý že z porodnice někdy volají k pediatrovi a nadávají ať to dítě nepřebírá...tak pak možná i kvůli tomu s tím nechce pediatr mít nic společného...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru