Ambulantní porod. Podařilo se vám odejít dříve?

xsipm04
20. led 2007

Ahoj holky, chtěla jsem se jen zeptat, jestli máte někdo zkušenost s ambulantním porodem, tj. když se mimi narodilo, byla maminka i mimi zdravé a rozhodli se odejít domů z porodnice dříve než je běžné. Dočetla jsem se, že nechtějí pouštět z porodnic ani při podepsání reverzu dříve jak 72 hodin po porodu. V případě, že vše probíhalo bez komplikací, podařilo se vám někomu odejít dříve? D
Děkuju za odpovědi 🙂

gedren
21. led 2007

Ahoj,

jako u mnoha jinych temat - taky nevim, ale taky by me to zajimalo 🙂 Hodne jsem hledala na netu a vypada to, ze v Praze s tim nedelaji problemy na Bulovce, jinde Te spis nepustej, a porodnice po zbytku republiky o tom (az na Vrchlabi 🙂) taky vetsinou nechteji ani slyset.

Ja o tom uvazuju hlavne kvuli tomu, ze pokud bude Helca jeste malinka, tak abych ji neopustila na moc dlouho. Na druhou stranu je to pak dost behani kolem tech ruznych vysetreni a tak, takze jestli to je Tvoje prvni dite, zustala bych v porodnici ve vlastnim zajmu i v zajmu ditete (lepsi, kdyz bude 4 dny na jednom miste v teple, nez kdyz s nim pak z domova pobezite jeden den na kycle, druhej den na tuberu, mozna jeste na odber kvuli zloutence apod.) Kdybych znova rodila prvni dite 🙂, taky zustanu v porodnici, nic mi tam nechybelo, akorat mi trochu vadil stres kolem vazeni a kojeni (mela jsem pozdejsi nastup mlika a spavy miminko, takze nepribiralo dost).

Jinak tech 72 hodin je kvuli jakymsi odberum a vysetrenim, pokud budes mit zajisteno, ze Ti je udela Tvoje doktorka budes to mit od ni na papire, tak by snad mohli byt vstricnejsi. Ono taky predcasny pousteni pro ne znamena spoustu papirovani, nestandardni postup, tak se jim do toho nechce, i kdyz maji plno 🙂

Sama jeste nejsem uplne rozhodnuta, jestli do toho pujdu, ale budu to asi resit, az to bude aktualni 🙂

dareen
23. led 2007

Ahoj!
Těch min.72 hodin je hlavně kvůli provedení vakcinace proti TBC, kontole pupeční šňůry(infekce,krvácení apod),provedení screeningových vyšetření a také kvůli projevům novor.žloutenky-zda je fyziologická nebo už jde do patologie.A taky přibírání na váze.Uvědomte si,že Vás chtějí v porodnici nechat hlavně kvůli Vašim dětem(většinou je rodička vpořádku)!Není to žádná "zlovůle" lékařů.

ladunka
23. led 2007

Ahoj,
taky jsem zvědavá na případné odpovědi maminek, které z porodnice odcházely dříve. Po právní stránce to problém není, pokud je novopečená maminka svéprávná, což většinou bývá, je zodpovědná za sebe a spolu s otcem za své narozené dítě, jde o to, zda člověk skutečně chce a stojí mu za to podstoupit lítý boj s institucí a to, co standardně zařizuje a zajišťuje porodnice, zařídit na vlastní triko.
Že se v průběhu těch několika dní v porodnici provádějí různá vyšetření, a většina se týká nově narozeného miminka, je asi všem jasné, ale zodpovědnost za dítě je opravdu na rodičích dítěte. Vyšetření se dají provést nejen v porodnici, očkování odsunout (nemusí se očkovat hned pár dní po porodu), prostě netřeba do jedné škatulky napěchovat všechny rodiče a všechny děti.
Pro úplnost, pro mne byl skoro čtyřdenní pobyt v porodnici super, ale to neznamená, že bude pro všechny 🙂

xsipm04
autor
27. led 2007

Ahoj holky, moc děkuju za reakce. Gedren a Ladunko, už vás obě dlouho sleduju na diskuzích jako takové přiřozené maminky a oceňuje vaše typy 🙂

Pokud by porod probíhal bez komplikací (samozřejmě že v opačném případě ne), chtěla bych jít domů co nejdříve hlavně kvůli manželovi. Bojím se, že se na nás nadstandartní pokoj nedostane a připadá mi divné, že když jsme zvyklí být pořád spolu, tak zrovna když se nám má narodit první miminko, tak by manžel měl po 2 hodinách odjet domů a já bych tam zůstala sama. Vždyť on bude přeci jeho tatínek a chce být od začátku s námi a já ho tam chci taky. Nějak jsem si myslela, že by taková věc neměla být problém, proto jsem se registrovala do Podolí a říkala jsem si, že když budou komplikace, bude o nás postaráno, když ne, budeme moct odjet (což jsem zjistila, že asi ne) a budeme to mít kousek, abychom se mohli vrátit na všechna potřebná vyšetření atd. Připadá mi to trochu jako diskriminace tatínků, ale chápu, že v nemocnicích nemohou mít kapacitu ubytovat oba, tak proč když se nic neděje, nemůže člověk běžně odejít? Vždyť když někdo porodí doma, tak taky doktorka a porodní asistentka docházík němu a nikdo ho nenutí, aby po porodu odjel na 3 dny do porodnice.

Dareen, také moc děkuji za reakci. Já samozřejmě chápu, že to je kvůli zdraví mimika, kdyby bylo něco špatně, tak bych si ho domu hned brát nechtěla a radši bych tam byla s ním. Ale myslím si, že mu v opačném případě bude určitě líp a bude šťastnější, když bude hned po porodu s oběma svými rodiči, kteří se v péči o něj mohou střídat. Takhle mi s ním v porodnici bude pomáhat leda nějaká cizí sestřička. A na kontroly ho přeci můžu vozit nebo k nám může přijít doktorka přímo domů, vždyť přeci v porodnici ho také nezkoumají 24 hodin denně, jednou ho prohlídnou a pak mu snad dají zbytek dne pokoj, pokud se nezačne dít něco neobvyklého. A to, že je něco divně, si myslím, že bych poznala doma i já.

Samozřejmě ale chápu, že spousta maminek nemá manžela, který s nimi může zůstat po porodu 24 hodin denně doma i kdyby chtěl, to je pak lepší zůstat v porodnici. Když tady ta možnost ale je,nechápu, proč tomu brání.

Na druhou stranu, já se tady rozčiluju 🙂 přitom jsem si do Podolí ještě ani nezavolala, abych se na to zeptala. Informaci mám jen z webových stránek. Takže třeba budu nakonec mile překvapená 😀

elly
27. led 2007

No vidis to xsipm, v Holandsku, kdyz zenske nerodi doma, tak rodi ambulantne v nemocnici a pokud je vse O.K., tak za 4 hodiny jdete vsichni domu.

orace
5. únor 2007

ahoj holky. Můj termín porodu se taky blíží.I já již od začátku těhu studuju možnost ambulantního porodu.Bude to mé třetí dítko, takže nejsem začátečník.Navíc, v porodnici jsem se nikdy pořádně nevyspala, a ani jídlo nebylo nic moc.Neměla jsem klid.Nadstandard bude určitě plný, protože okolo mého termínu prý bude hodně dětí.
Na netu jsem si taky zjistila, že snad jediná Vrchlabská porodnice tohle umožňuje, tam je to však nyní stále uzavřené a termín otevření se stále oddaluje...Takže hledáme jiné řešení.
A jestli se ještě bude od dubna i za pobyt v porodnici platit, tak to už bude vrchol, platit za něco, co nechci, když mě domů nepustí..
Bavila jsem se o tom s doktorem, který má soukr.porodnici - ale dnes už se tam nerodí...Říkal, že za samotný porod mají doktoři velmi málo, snad jen 600 Kč, takže tím, že tam matku s miminkem drží těch pár dní po porodu, tím se oni vlastně zahojí.... 🙄 To je docela šok co? Takže doktoři nás nedrží v porodnici kvůli miminku, ale kvůli sobě, aby si nahrabali 🙄
Nevíte holky, kde ještě jinde, než ve Vrchlabí by se dalo po porodu odjet domů? Samozřejmě , pokud by jsme byli v pořádku. Kamarádka bydlí v Německu, říkala že po porodu je 8 hodin v porodnici na pokoji s miminkem a pak může v pohodě odjet domů. Ostatní vyšetření bychom si samozřejmě zařídili.Ale mám doma dvě děti, 5 a 8 let, a přála bych si, abychom všichni společně spolu mohli být od narození miminka...

xsipm04
autor
17. únor 2007

Ahoj Orace, ty mi mluvíš z duše 🙂 Když jsem si zvážila všechna pro a proti, nevidím jediný důvod, proč bych měla zůstávat v porodnici a neodjet několik hodin po porodu domů, v případě, že by porod proběhl bez komplikací. Zvlášť když bydlím relativně v centru Prahy a jsem schopná se dostavit během několika minut na jakékoliv případné potřebné vyšetření.

Nicméně ještě jsem věci nezačala pořádně zjišťovat ale chystám se vyzjistit si právní závaznost některých předpisů, proč bych vlastně NEMOHLA odejít a až budu připravená, tak se začnu slušně po porodnicích ptát a snad zjistím (alespoň v to doufám) že nějaké řešení je.

Ve vrchalbí už ani já nedoufám ( a to mám termín až koncem května), pořád se tam neděje nic, co by směřovalo k otevření.

Kdybych zjistila, jesti porodit ambulatně někde jde, dám určitě vědět 🙂

kyri
17. únor 2007

xspim: těch 72hodin prý není v žádném obecně závazném předpise, je to jen doporučení min. zdravotnictví, takže tě k tomu nemůže nikdo nutit. ale porodnice často tvrdí opak, slyšela jsem o případu, kdy rodiče zavolali policii, protože jim nechtěli vydat dítě při odchodu asi 1 den po porodu, tak pčr přijela, poučila pracovníky porodnice, že na to nemaj právo a jelo se dom.

já jsem si taky říkala, jak budu chtít hned domů, ale čím víc se to blíží, tím víc mám pocit, že si tam ty 3 dny klidně dám. hlavně kvůli té žloutence, která se může objevit až klidně ten 2.-3.den po porodu. (očkování mě štve, prý je to proti nějakému už dávno vyhynulému kmeni tbc, takže to stejně nemá smysl... 😝 )

xsipm04
autor
17. únor 2007

kyri: Díky za informaci, s tou policií je to fakt zajímavý 😀 takovou pomoc bych od nich ani nečekala, spíš bych si myslela, že budou na straně zdravotníků.

O tý žloutence jsem si četla, při ambulatním porodu bych si ale domluvila návštěvy porodní asistentky doma a ta pak kontroluje, jestli dítě žloutenku nedostává. Četla jsem (Ingeborg Stadelman), že žloutenka, kteráse projeví až od třetího dne po porodu ve většině případů nevyžaduje terapii, stejně tak (jiný zroj 🙂 - I. Konigsmarková) píše, že pokud hodnoty žloutenky bilirubinu v krvi nepřekročí určité hodnoty, není třeba dítě nechat ozařovat a je mnohe lepší, nechat ho u mamči, aby ho dlouho kojila, prý čím častěji se pak dítě vyprázdňuje, tím rychleji se zbavuje bilirubinu nahromaděného v organizmu. Nejhorší je, že když budu v porodnici u nějakýho doktora, kterého vidím poprvý v životě, tak nebudu vědět, jestli mu mám věřit. Podle mě ti u nás každý doktor bez ohledu na závažnost žloutenky dítě hned začně nějak léčit nebo ozařovat a já se bojím, že nijak nepoznám, jestli je to skutečně potřeba nebo ne. Když by ke mě chodila porodní asistentka ke které mám důvěru, budu vědět, že nedělá nic zbytečně 🙂

zenny
18. únor 2007

Když mrknete na stránky www.aperio.cz, tak tam najdete i právní otázky kolem ambulantního porodu. To samé i na www.tehulka.cz - autorka těchto stránek ambulantně rodila. Co se týče očkování, jsou zde stránky www.rozalio.cz. kde se dozvíte i to, že očkování miminek v porodnici není dobré a nikdy ve světě se neprovádí.

xsipm04
autor
19. čer 2007

Ahoj holky, protože jsem tohle téma založila, když jsem scháněla informace a v sekci Zkušenosti s porodnicí v Podolí, kde jsem popsala svůj porod, na tohle téma padlo několik dotazů, zdá se mi vhodnější napsat to sem 🙂

V Podolí jsem rodila ambulantně a odešli jsme 3 hodiny po Nellinčině narození. Odchod byl kupodivu docela hladký, podepsali jsme reverzi a odkázali se na to, že máme domluvenou porodní asistentku, která za námi ještě ten den přijde domů a poradí nám, jak se o miminko starat, plus jsem měla lísteček od dětské paní doktorky, že novorozence převezme do své péče.

O ambulantní porodu jsem se nejvíc dozvěděla, když jsem chodila cvičit do A-centra (www.materstvi.cz) plus na přípravných kurzech s Ivanou Konigsmarkovou (www.materstvi.cz, www.aperio.cz). Ta za námi také po porodu chodila. Ještě vím, že soukromé porodní asistentky, které před a poporodní péči nabízejí jsou v porodním domě U čápa. Já chodila k Ivaně do poradny už před porodem, ačkoliv jsem rodila a byla registrovaná v Podolí, nakonec jsem k nim do poradny 3 týdny před porodem přestala chodit. Nelíbilo se mi, že mi paní doktorko poskytovala jednostranné informace - vždycky mi řekla jen pozitiva toho, co chtěla abych udělala a negativa, když to neudělám, chyběla ale negativa toho, když to udělám, takže už mě to pěkně štvalo a krom čekání v čekárně mi to tam nic nedávalo (konkrétně předporodní monitory se mi zdály naprosto zbytečné - viz názory Světové zdravotnické organizace - a ona mi je neustále vnucovala).

To, že jsem k nim do poradny přestala chodit při příjmu nikomu nevadilo, přijeli už jsme tam s rozběhnutým porodem, takže myslím, že v té fázi už by nás nikdo ani vyhodit a poslat jinam nemohl.

Dál si myslím, že nás domů pustili tak hladce, protože viděli, že jsem docela dobře informovaní a není to jen nějaký náš rozmar. Musím říct, že předporodní kurzy s Ivanou nás oba s manželem opravdu dobře připravili (já toho načetla samozřejmě ještě mnohem víc 🙂. Sice to sama nemůžu posoudit, ale slyšela jsem, že pokud navštěvujete kurzy pořádané konrétní porodnicí, poskytované informace nejsou úplně objektivní, ale vycházejí z praktik, které daná porodnice realizuje, což mi připadá logický, a tak je lepší navštěvovat předporodní kurz, který realizuje nějaká nestranná instituce, aby si mohl člověk vytvořit vlastní názor, co vlastně chce. Mimo to např. Podolí mělo kurz jen dvě dvouhodinovky (my byly na 6ti dvouhodinovkách), takže je jasný, že tam se člověk dozví méně.

Na dětskou paní doktorku jsem se nejdřív zeptala Ivany, jestli už s nějako u porodu doma nebo u ambulantního porodu nespolupracovala. A pak jsem šla rovnou za ní, řekla jsem jí, že chceme odejít hned po porodu domů a požádala jsem jí, jestli by mi mohla napsat papírek, že převezme novorozence do své péče a ona to udělala. Pokud by mi odmítla vyhovět, šla bych zkusit jinou paní doktorku 🙂

No a tak to bylo 😀 Ale dneska jsem se bavila s někým, kdo odcházel ambulantně z Motola a tam to prý tak hladké nebylo. Prý byli asi jejich první ambulantní porod, protože něco jako standardní reverz neměli a 3 hodiny jim ho jejich právníci sepisovali (prý si na ten odchod domů raději přizvali ještě vlastní právničku). Ale v Podolí už si asi zvykají.

Ještě jsem zapomněla dodat, že u porodu jsem neměla žádné léky, rodila jsem přirozeně v poloze na čtyřech a neměla jsem žádná poporodní zranění (nechtěla jsem být nastřižená a ani jsem se nijak díky dobře vedenému porodu nepotrhala), takže jsem byla docela dost fresh 😀 což je asi taky předpoklad, aby vás nechali jít hladce domů 😉

syrael
11. črc 2007

Ahoj, souhlasim s dareen - jde o mimco a ne o nas - taky me to tam nebavilo, ale sichr je sichr . pro mimco....

xsipm04
autor
26. lis 2007

Ahoj holky, protože se pořád ve svém okolí setkávám s tím, že některé maminky, i když by rády odešly z porodnice hned, ani nevědí že takováhle možnost existuje, rozhodla jsem se trochu osvěžit si tohle téma. Nové informace, které se týkají ambulantních porodů jsou i na www.iham.cz, kde je je k tomu i právní stanovisko (právníko O.Dostála). Tak to jen pro ty, kteří by rádi šli z porodnice co nejdřív domů 🙂

zuzik03
27. lis 2007

No, soudě podle poslední kauzy, co na matku rodící v Hořovicích, která odešla domů dřív, zavolali sociálku, tak se mi jeví asi lepší to těch 72 hodin vydržet...

s.arik
22. čer 2008

vkládám sem z jiné diskuze svůj příspěvek k ambu porodu...byl fajn a příště jdu do něj znova 😉

(Ostrava-Vítkovice)

V porodním plánu jsem měla uvedeno: "Ráda bych byla propuštěna cca 4 hodiny po zcela normálním vaginálním porodu, pokud to zdravotní stav můj a miminka dovolí. Mám zajištěnou porodní asistentku na poporodní návštěvy domů i pediatra na provedení odběru krve z patičky 72 až 96 hodin po narození dítěte."
Malá měla po porodu Apgara 10,10,10, veškeré vyšetření v pohodě, já jsem se cítila dobře - jít domů jsem chtěla. Gynekolog-porodník, že na reverz mě pustí, ale cukali se pediatři. Opakovaně jsem si vyslechla, jakou blbost dělám, jakým rizikům své dítě vystavuji atd, atd. a že chtějí papír od mnou domluvené pediatričky, že malou přebírá do péče. Telefon nestačí, chtějí lejstro. Protože byl manžel ten den zrovna pryč a mohl přijet až večer, chtě-nechtě jsem se domluvila na odchodu další den v 11h, manžel papír donesl a pustili nás.

Pokud do ambulantního porodu taky chcete jít, je fajn vědět všechny administrativní blbinky kolem a vůbec mít seznam a v poporodní euforii na nic nezapomenout:

lístek od pediatra, že dítě přebírá do péče

72-96h po porodu povinný odběr krve z patičky dítěte - kartičky na to dostanete v porodnici, buď odběr provede váš pediatr, nebo na něj sjedete na skok do porodnice (jako my - trvá to asi dvě minuty..)

do 3 dnů nahlásit dítě na matrice podle místa NAROZENÍ, nikoliv BYDLIŠTĚ (to jsem já spletla 😀 )

do 8 dnů nahlásit s rodným listem dítě k zdravotní pojišťovně

chodit pravidelně na domluvené kontroly k pediatrovi (my první 3 dny denně, pak méně) a dle domluvy s ním a lejstry od něj pak do 2 týdnů nechat zkontrolovat dítě ortopedem (kyčle), udělat UTZ urotraktu (=sono ledvin) a do 6 týdnů naočkovat proti TBC

nahlásit dítě na obecním úřadu a začít za něj platit popelnice 😝

dle vlastního stavu dorazit po pár dnech ke svému gynekologovi a nechat si zkontrolovat zavinování dělohy, hojení poranění ap. nebo klidně až po šestinedělí (ehmmm, já u něj nebyla od porodu vůbec 😔 )

nějak časem požádat o porodné a pokud nedostáváte mateřskou, tak rovnou i o rodičovský příspěvek

myslím, že zdravá mamina a mimino patří do rodiny, ne do nemocnice....
jinak ale doporučuju prvorodičkám mít někoho znalého na drátě, porodní asistentku nebo známého doktora - je fajn se poradit o drobnostech s někým bližším a nedělat ze sebe pitomce před oficiálními MUDry, kteří si o vás i tak vesměs budou myslet, jací jste hazardéři....

vikvik
22. čer 2008

ahoj holky
ja teda neziju v CR ani sem tam nerodila, takze v podstate do toho nemam co kecat, ale chci jen prispet tim, jak je bajecne byt za "chvili" po porodu doma. Ja nejdriv chtela rodit doma, pak sem si to prece jen rozmyslela (prvorodicka nevedouc do ceho jde...) a sla rodit do porodky s tim, ze kdyz bude vsechno ok, do 6ti hodin ji opustime (tady naprosto normalni vec). Porod byl nestandardni, trval 33hodin, nakonec sla Erin ven klestema, no silenost, ja posleze ztratila hodne krve, ale i tak jsme sli domu druhy den odpoledne a dik za to! ja jsem tu noc po porodu vubec nespala, protoze maminka vedle hlasite chrapala a neslysela ani vlastni dite plakat (zato ja jo), maminka naproti mela extremne urvane dite, ktere prestalo kricet na cca 10minut. Soukromi zadne. Jedina vyhoda tady v UK je, ze by nikoho nenapadlo vyhodit tatinka (to bych neprezila!), protoze je bran jako nedilnou soucasti cele te akce zvane porod a rodicovstvi. strasne moc jsem se tesila domu, na vlastni postel, na to, ze budeme jen a jen spolu, ze nam bude krasne, nikdo nas nebude rusit, ze si pojedeme vlastnim tempem (zadna snidane v 7, obed v 11:30 atd.)
tady v UK je to ovsem na brzky odchod z porodnice delane (nikoho tu nedrzi v nemocnici na rekreaci a na to, aby se naucil koupat dite), takze prvnich 10dni dochazi k vam domu PA, pak health visitor. PA vas ale neotravuje, pokud je vsechno v poradku (nam se Erin nechtela prisat, tak u nas byla kazdy den). V nemocnici na nic neockuji, jen zkontroluje mimco pediatr, otestuje kycliky a testuje se sluch. Test z paticky dela PA doma. My jsme meli i zloutenku ale ta nikoho moc nedesi pokud do 14dni zmizi. Mi PA doma kontrolovala zavinovani delohy (btw dovnitr vam nikdo neleze ani na 6ti nedelni prohlidce).

souhlasim s holkama, ze zdrave miminko a maminka patri domu, kde je jim nejlip, ale zaroven musi mit zajistenou peci... prala bych maminkam rodicim v CR, aby se tam zavedl podobny system jako tady v UK a nemusely slozite zjistovat, co udelat pro to, aby mohly byt svym prckem doma.

zdina
22. čer 2008

ahoj holky
stejne jako vikvik neziju v CR ale rodila 3 starsi deti v cechach a vloni Martinka v nemecku. Moc porovnavat nemuzu, protoze nejstarsi syn ma jiz 22, myslim si ze se mnohe zmenilo i v ceskych porodnicich. Prwsto vsechno jsem byla prekvapena pristupem lekaru tady v nemecku. Po zjisteni tehotenstvi, ktere jsme si oba prali, jsem volala do ceska (jeste jsem nemela vyrizene zdravotni pojisteni tady) a sestra me skoro vynadala jak si dovoluji byt v mem veku tehotna a ze to Pan doktor urcite neschvali a ze stejne pujdu na prerureni. Po tomhle telefonatu jsem byla naprosto v soku. Kdyz jsem to rikala priteli, okamzite me objednal k lekari zde. To byla ta nejstastnejsi volba. Pomohl mi vyridit zdravotni pojisteni, kontroly u nej byly super pohoda. Nabidl nam moznost ambulatniho porodu u PA v jeji praxi. Proste nic nebyl problem. Ja se sice rozhodla pro nemocnici a byla jsem rada ze tech par dnu volna, bez nutnosti varit, prat starat se o statek a pod. cinnosti.
Planujeme jeste jedno miminko a pokud se zadari a vse bude v poradku nyni se asi rozhodnu pro ambulatni porod, abych tentokrat bya naopak hned doma.
K tomu zavinovani delohy - od porodu mi dovnitr nikdo nesahal, PA v nemocnici se jen pta zda krvacite jaka je krev , zda mate bolesti a pod. to same i PA ktera chodila domu vazit miminko.
Asi mesic pred porodem jsem se ptala lekare kdy musim jit do porodnice sepsat pairy. Koukal na me, ze nic takoveho neni potreba. Zde se muzu jeste poceste rozhodnou kde budu rodit. Zadne prihlasovani se predem a sepisovani namne a pod.

vikvik
22. čer 2008

zdino vim, ze je neslusne se ptat, ale kolik ti prosimte je, ze ta sestra reagovala tak "sympaticky"???

kyri
22. čer 2008

sariku, díky moc, to je super, že má někdo takovýhle praktický zkušenosti a informace 🙂
a zdina + vikvik, taky díky 🙂

lena13
22. čer 2008

vikvik a kde v uk zijete?my jsme v manchesteru a me od porodu manzela vyhodily.Pak se vymenila smena a PA mi ho okamzite volala zpatky.Porod silenej,taky ani nechci slyset o druhym nakonec cisar,ale ve st jsem odrodila a v pa si nas manzel vezl domu.A bylo to fakt super,PA k nam chodila pak domu takze bylo super.

zdina
22. čer 2008

letos 42

vikvik
22. čer 2008

leno my v Edinburghu. tvuj popis porodu jsem cetla... docela sem se divila, ze se manza vyhodit nechal. ja chci deti minimalne dve a na ten porod rada vzpominam, i kdyz byl husty. proste ten zaver smaze vsechno bolestive predtim a ja tam jeste s nohama od sebe rikala, ze do toho jdu znovu... ale ja jsem od prirody tvor splachovaci a mam selektivni pamet jen na to dobre 🙂

zdino 42? covece dyt v tom veku ma spousta zenskych prvni a nikdo nad tim ani nemrkne! sestra faaakt hodne divna.... btw maly je krasne dite 🙂

lena13
23. čer 2008

vikvik manzel se vyhodit nechat nechtel,ale ona pohrozila,ze zavola ochranku...a potom ta druha rekla,ze to mame napadnout...,ale to uz je davno jedno...

nelinkav
7. led 2009

Ahojte,
ráda bych se zeptala těch, co ambuporod absolvovaly nebo nad ním vážně uvažují:

1. - říkaly jste o plánu odejít dřív než po 72h po porodu předem nebo je dle vás lepší to říct až pak, až uvidíte, jak se cítíte vy a taky aby záměrně nestanovili nižší apgarskore?
2. - měly jste u porodu svoji domluvenou PA? V mém okolí je těch, co k porodu chodí minimum, s jednou jsem si asi v půlce těhu doprovod a následnou péči domluvila, se časem ukázalo, že máme na dost věcí odlišný názor, tak bych tam byla radši asi jen s MM a ji jen při poporodních návštěvách...
3. - musela jste se některá vracet do nemocnice kvůli silné novor.žloutence?
4. - neměly jste jako prvorodičky strach, že péči nezvládnete 😅 ? Já to nikdy nedělala, tak mám bobany, že nepoznám, jestli pláče bolestí nebo z jinýho důvodu... Ale zůstat v nemocnici, podřizovat se režimu, který mi nevyhovuje, nemít klid a soukromí a hlavně být bez manžela mi přijde taky dost děsný, zvlášť v tak citlivé době...

Otázky příp. i pro ostatní - znáte případ, kdy by bylo dítě po porodu shledáno v pořádku a během pobytu v porodnici (příp. prvních dnů doma) by se zdravotní stav natolik zhoršil, že by potřebovalo bezodkladnou péči lékaře? Já jsem se s tím v okolí nikdy nesetkala (nemluvím o dětech, u kterých se nějaký problém ukázal hned po porodu, nebo dokonce před), přesto mě tím všichni straší...

Děkuji za příp. odpovědi 😉

xsipm04
autor
9. led 2009

Nelinkov: tady jsou odpovědi z mé zkušenosti 😉
1. řekla jsem to až pak, PA nám nedoporučovala zmiňovat to dříve a i mě přišlo zbytečné dohadovat se a rozrušovat se v průběhu porodu něčím o čem ani s jistotou nevím, jestli nastane. Přišlo mi lepší počkat po porodu, vidět, že je dítě zdravé a že já se na odchod cítím a pak odchod oznámit.
2. U porodu jsem domluvenou PA neměla, tady v Praze se to většinou ani nedá, ale s PA, která ke mě chodila v šestinedělí jsem byla v kontatku už těsně před porodem (ale ona ambuporody podporuje).
3. Ne (co jsem slyšela o té žloutence jsem psala do AP diskuze 😉 )
4. Nějak jsem se nebála, před porodem jsem byla na několika kurzech, dost jsem tomo přečetla, tak jsem se na to spíš těšíla. Kdykoliv jsem pak měla nějakou pochybnost, tak jsem volala PA a ta mě vždycky uklidnila. Přijela k nám na návštěvu asi hodinu po našem návratu z porodnice a tam nám ukázala, jak přebalit, jak dítě omýt v umyvadle, při další návštěvě jsem se pak u ní ještě ujistila s kojením, nechala jsem si ukázat polohy na kojení, na odříhnutí, pak jsme s ní poprvé koupali (to jediný jsem se bála sama 🙂 )atd. Co jsem slyšela o porodnicích, tak mi PA doma individuálně ukázala asi víc, než ukazují v porodkách.

Tak držím palce, jestli už jsi neporodila, ať to dopadne podle tvých představ 😉

datelenka
10. bře 2009

ahoj xsipm,
zajimalo by me, jestli jsi mela sebou porodni plan a jestli te v pohode nechali rodit na ctyrech, nebo si o to musela "bojovat"? a kdyz pises, ze si nemela zadne leky, jestli ti nepichli injekci ani pak po porodu?
ja jsem rodila podruhe v Krci a taky jsme odchazeli par hodin po porodu domu, ale pani detskou doktorku jsme tam trochu vyvedli z miry, kdyz jsme chteli odejit... takze to pak resil primar a ten uz byl vice v pohode... ted premyslim, kde rodit priste... coz, jestli vsechno bude v poradku, bude nekdy zacatkem zari... (v Krci je zrovna na muj termin planovana uzavera porodnich salu, ale to jenom ulehcilo moje rozhodnuti, ze tam jsem se neregistrovala)...
no a jeste mne napadla otazka na tebe, ze kdyz budes rodit priste, udelas to s ambu porodem stejne, nebo udelas neco jinak?

lucy.l
10. bře 2009

ahojky holky, tohle téma mě docela zaujalo, protože i já mám hrůzu z nemocnice, nemocničního režimu atd.

Na druhou stranu si ale netroufnu odejít úplně brzy, po pár hodinách.
Proto bych se chtěla zeptat, je odchod po 48h pořád braný jako "Ambulantní porod" ? A lze do těch 48h udělat miminku ta nejdůležitější vyštření ?
Taky bych se chtěla zeptat, co je pravdy na tom, že z porodnice Vás nepustí o víkendu - že o víkendu se nepropouští ? Díky za vaše odpovědi 🙂

datelenka
10. bře 2009

ahoj lucy, nevim, jestli je ambulantni porod nekde nejak definovany, ale jestli chces odejit driv nez po 72 hodinach, tak to tady neni standardni zalezitost... treba po 72 hodinach se dela tzv. screening, coz je odber krve z paty ditete, z ktereho pak vysetruji metabolicke vady a onemocneni stitne zlazy... ale to muze udelat i detska doktorka... nebo nevim presene, kdy nejdriv se muze udelat ockovani proti TBC, ale to taky delaji tesne pred standardnim propustenim... no taky je na to cas udelat to snad do 3 mesicu po narozeni a delaji to specializovane pracoviste, na ktere se necha objednat... takze je to taky o tom, co si predstavujes pod pojmem nejdulezitejsi vysetreni? co se tyce vikendu, tak standardne nevim jak to je... ale jinak te tam nemuzou drzet proti tve vuli... takze nevidim duvod pro to, ze kdyz pozadas o negativni revers o vikendu, ze by te nemeli pustit... a pokud dite neni v ohrozeni zivota tak pro neho plati to same... a to ze se narodi jeste neznamena, ze je v ohrozeni zivota...

simi.w
10. bře 2009

Nás propouštěli v sobotu 🙂 ale asi každá porodnice to má jinak

lucy.l
10. bře 2009

díky za vaše odpovědi holky, prozkoumám, jak je to tady u nás ..díky

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru