Jak překonat strach z předčasného porodu u dalšího těhu?

kvetinka84
25. črc 2013

Ahoj maminky, potřebovala bych radu, případně vaše zkušenosti. Jak mám překonat strach z předčasného porodu. Před rokem jsem porodila syna předčasně v 35. tt. Měl 2,5 kg, byl v pořádku, týden v inkubátoru, v porodnici jsme byli 2 týdny, malý je absolutně bez následků. Ale na mě to nechalo následky a značné. Vím, že některým z vás, které porodily ještě o několik týdnů dřív a váš boj za zdravým dítětem byl mnohem horší, možná bude připadat můj strach přehnaný, ale já jsem to velmi špatně psychicky nesla, moc jsem si to vyčítala. Začínáme uvažovat o druhém miminku, ale já mám při vyslovení slova "těhotenství" úplný záchvat paniky, šíleně se bojím, že by se předčasný porod mohl opakovat. Vůbec nevím, jestli to zvládnu psychicky. Jak mám ten strach odbourat? Děkuji za rady

hamma
25. črc 2013

Ahoj Květinko, radila bych ti najít si dobrou psychoterapeutku, která se specializuje na trauma po porodu. To, co prožíváš je v tvé situaci normální, ale je potřeba to řešit a určitě se to vyřešit dá tak, aby sis mohla užít i druhé těhotenství.

sarkad2856
26. črc 2013

@kvetinka84 Ahoj,obavy tady budou asi vždycky,ale já si říkám co se stalo jednou se přeci už opakovat nemusí.Pokud je opravdu srach tak velký možná to asi budeš muset probrat s někým odbornějším

helcenka
26. črc 2013

@kvetinka84 - určitě to chce řešit s odborníkem, psychoterapeutem. Poradila bych ti zajít do nějaké poradny, kde dělají meridiánovou terapii - založenou na energetické psychologii - pomáhá odbourávat strachy, fobie, stresy, úzkosti, deprese, nespavost, závislosti a spoustu dalších problémů. Chce to ale opravdu někoho, kdo se tím zabývá a má zkušenosti.
Jinak já zkušenost s tímto nemám, ale mám kamarádku, které se první holčička narodila ve 31. týdnu a měla také hrozný strach z druhého těhotenství, nakonec to s druhou holčičkou dotáhla do konce 36. týdne, takže všechno bylo v pořádku.
Držím palce.

jenny.kay
26. črc 2013

Je to asi hloupá rada, ale chce to věřit sobě a svému tělu. Já jsem měla první těhotenství dost divoké, málem jsem rodila ve 29 tt (kdy se naštěstí podařily kontrakce zastavit) a z druhého těhotenství jsem měla taky obavy. Ale prostě jsme druhé chtěli a já jsem rozhodnutá, že tentokrát už bude vše v pořádku a snažím se moc nestresovat. Je pravdou, že jak nejsem v práci celý den, je to jednodušší, i když s tou starší opicou se občas musím taky pěkně vztekat. Držím palce, abys zvládla všechno v pořádku. Pokud je strach opravdu velký, pak bych poslechla rady holek a pořešila to s odborníkem.