Jako cizinka ho prý nemůže zapsat do rodného listu dítěte

jitkacb
18. říj 2015

Dobrý den
Chtěla bych se zeptat na takovou informaci.Můj bratr má přítelkyni,která je vdaná za cizice.Dlouho spolu nežijí,nestýkají se.Ted se jim narodilo miminko a přítelkyně od bratra říká že jako cizinka nemůže bratra zapsat do rodného listu jako otce.Prý to nejde když je vdaná,tak by mně zajímalo jestli má pravdu nebo nebo nám lže.Nepobírá žádné dávky(porodné,příspěvky atd),řekla nám že byla na sociálce a tam ji řekly že pokud je cizinka nemá na nic nárok.Zdá se mi to malinko divné,tak by mně zajímalo jak to opravdu je.

somalicats
18. říj 2015

@jitkacb Je úplně jedno, jestli přítelkyně je cizinka nebo není, ale pokud je vdaná, bude v rodném listě automaticky zapsán její manžel jako otec dítěte.

tria002
18. říj 2015

Jj.. Automaticky se pise manzel, i kdyby byla pul roku po rozvodu..

j.a.n.i
18. říj 2015

@tria002 Přesně tak, do 300 dnů od nabytí právní moci rozvodu se stále píše bývalý manžel, stejně jako po dobu trvání manželství.

jitkacb
autor
18. říj 2015

Takže pokud je vdaná tak tam bude jmeno manžela jo? Ikdyž není otec dítěte?? Také už jsem to někde četla,ale přišlo mi to divné.To bude její manžel(cizinec)platit alimenty za dítě které není jeho?? Nebo alimenty platit nemusí?

somalicats
18. říj 2015

@jitkacb Její manžel má vyživovací povinnost vůči tomu dítěti i vůči své ženě. Je možnost, jak to zvrátit, museli by ale všichni 3 k soudu. Což v případě cizinců nevím, jak by bylo v ČR řešeno.

jitkacb
autor
18. říj 2015

Takže by měl platit alimenty.což neplatí protože jak ona tvrdí policie ho nemůže najít.I tak díky za info.

somalicats
18. říj 2015

@jitkacb Jo, a Tvůj bratr sice v tuhle chvíli nemá vůči své přítelkyni žádné povinnosti (tedy přispívat na dítě a podobně nemusí), ale vůči tomu dítěti nemá ani žádná práva. Takže když se milá přítelkyně rozhodne sebrat se a odejít i s dítětem, tak má Tvůj bratr smůlu.

jitkacb
autor
18. říj 2015

To je jasný,a i logický.A co kdyby jsi chtěl nechat udělat test otcovství.To by mohl ne? Potřeboval by i souhlas matky nebo ne?

somalicats
18. říj 2015

@jitkacb To sice může, ale na výsledek to nebude mít žádný vliv. Rodičovských práv může manžela zbavit a Tvému bratrovi je přidělit jedině soud.

jitkacb
autor
18. říj 2015

Tak ted už jsem malinko chytřejší.Díky moc za rady.Hezký den 🙂