Císař. Je opravdu nevyhnutelný?

wafina
13. zář 2019

Ahojte damy, po delsi dobe me napadl dotaz,
Mam doporuceny cisar od ortopeda a neurologa. Od ortopeda by se to dalo povazovat za bezpredmetnejsi ale od neurologa je to skrz mou prodelanou mrtvici a nasledne zjisteni PFO. Coz v praxi zkracene znamena: preventivne beru leky na redeni krve, pfo=skrz je to male, ale pri vetsi zatezi (coz porod je) se mi řadne neokyslicuje krev ktera jde do hlavy, takze zvracim ci omdlivam. Ted mi jde o to, ze cim vic jsem tehotna, tim vic mi prijde prirozenejsi porod normalni cestou. "Lajznou" si to doktori v porodnici? Co by se stalo kdyz bych pri tlaceni omdlela? Ale treba zas bude vse ok. Nevim no.

malenka3
13. zář 2019

Tyjo, jako nejsem zastánce vybírat si císař jen tak z plezíru, ale nejsi úplně zdravá, pokud máš takový nález, nechala bych si maximálně ještě jeden odborný posudek od jiného lékaře, ale dala bych radši na jejich doporučení a neriskovala. Předpokládám, že vyhodnotili rizika přirozeného porodu jako vyšší než rizika císaře.

michalkamisa
13. zář 2019

Tak já bych určitě neriskovala. Myslím, že máš docela vážný důvod podstoupit císaře. Rodit přirozeně je sice lepší, ale jak by to mělo ohrozit maminku nebo miminko........

denca033
13. zář 2019

@wafina jak píšou holky v tvém případě bych neriskovala přirozený porod a šla bych na císaře. Mám za sebou dva v listopadu mě čeká další. Neboj není to nic co by se nedalo vydržet.

nazka
13. zář 2019

@wafina já bych asi taky neriskovala. Můžeš mít porod během 2 hodin hotový, ale taky tam můžeš být 50 hodin a to by byl asi problém. Já měla císaře a taková hrůza to nebyla. Kdybys chtěla cokoliv o něm vědět, klidně napiš.

merope
14. zář 2019

Já císaře rozhodně nechtěla, věděla jsem, že to je víc komplikací než přirozený porod (a taky bylo), chtěla jsem dost rodit přirozeně - ale když mi doktorka předhodila pro a proti, tak jsem rezignovala a i zpětně hodnotím, že to bylo správně. A to i přes hromadu komplikací, pitomé oddělení, kde jsem skončila a vůbec vše kolem. Protože chceš dítě nejenom porodit, ale taky to přežít a vychovat ho. U mě to teda bylo i o tom, že by přirozený porod nemuselo přežít ani to dítě teda, takže to jsem neriskovala rozhodně. Případně zkonzultuj v porodnici, kde bys měla rodit, ale obávám se, že to je fakt nepřiměřený risk.

ariadna12
14. zář 2019

@wafina tipuju, ze si to nelajznou. Ale samozrejme nejsem odbornik.

fandysek_1
14. zář 2019

@wafina tak do toho bych nešla. Mám obě děti císařem. Nepřipadám si podřadně. Neriskovala bych svůj ani život malého při tak rizikovém porodu. Co tě k tomu vede, že uvažuješ o přirozeném porodu i přes nedoporučení?

tulikiss
14. zář 2019

Jako jestli doktor i pres nekolik doporuceni k cisari riskne zivot pacientky, ditete a pak pripadne zalobu. No to by musel byt dobry blazen.

drep
14. zář 2019

Já budu asi hnidopich, ale jaký má být mechanismus té bezpečnosti sekce konkrétně při té tvé dg. To má obava z toho, že přo tlačení se ti natolik zvýší tlak v pravé komoře, že bude vyšší než v levé a proto zembolizuješ? Pokud máš maličké pfo, tak to minimální mísení krve moc tvé příznaky nevysvětluje. Já jsem poměrně striktně trvala na spontánním porodu (mně ale sekce hrozila z indikace kp polohy maličkého mimona), takže já bych na tvém místě zkonzultovala někoho fakt dobrého, já asi prof. Školoudíka. Trochu mi přijde, že obory, které s porody nemají nic do činění, vnímají strašně zveličeně rizika spontánního porodu a bagatelizují rizika sekce a anestezie k ní, což já třeba vnímám úplně opačně.

lery92
14. zář 2019

@wafina Mě by zajímalo názor anesteziologa ... Nakolik je ,,rizikovější " mě uspat a pak bych to zkonzultovala s neurologem ...Já si totiž myslím že sice se sejme riziko z gynekologa , ale zase se hodí na anesteziologa ... Já se omlouvám , konkrétně anestezii nerozumím , ale srandinda to není , záleží na tom jak zhodnotí ASA ...

loylii
14. zář 2019

@wafina dva doktoři řeknou ze jsou pro CS. Asi to neříkaj jen tak.. maj k tomu důvody, rozumí tvému tělu vic než my tady. Mají na to vzdělání a zkušenosti z oboru. Proč teda nad jejich nazorama polemizovat. Určitě asi kdybys trvala na přirozeném, tak ti ho povolí, ale na svoje rizika. Ale mě to přijde jako naprostá silenost........ jinak CS mám za sebou a píchala si celých 9 měsíců taky lék na ředění krve. Kvůli krevní mutaci a vyšší šanci krevních sraženin, nebezpečných pro život. Lékařům jsem plne duverovala, měla jsem krásný prožitek díky spinalni anestézii, deti na hrudi hned. Po 2 dnech jsem nevěděla, ze mám 10cm rez na břiše, pouze 2 stehy. Brala jsem to jako výhodu, ze tam dole je vše ok a nemusí se nic hojit😉) ale hlavně zdravý DÍTĚ, které se narodilo bez újmy. Jinak jizva nebolela vůbec, ty dva stehy vypadly samy. Břicho mě bolelo asi týden jako když trochu namozeny z posilovny. Při pohybu. V klidu nebolelo nic. A kdybych brala doporučených každých 6h čípek proti bolesti, tak nebolí vůbec nic. Ani hned po porodu.

merope
14. zář 2019

@loylii Tak to, že jizva nebolela vůbec a po 2 dnech jsi nevěděla, že máš řez na břiše, to je asi jako když holky po přirozeném porodu večer pomalu neví, že ráno rodily. Já běhala víc jak měsíc po porodu na převazy jizvy a pořád mě to zlobilo. Takže problémy být můžou (tam i tam, u císaře jich bývá víc).

Souhlasit se dá s @drep - proč je přirozený porod nebezpečnější než sekce? Na druhou stranu u mě třeba skrze vysoký tlak doktoři říkali, že neví, zda to půjde přirozeně či nikoli a netvářili se na to tolik jako na spinální anestezii (no, nakonec to bylo i KP a bylo vyřešeno).

lennus
25. říj 2019

@wafina Zkus oslovit i primáře porodnic, kde se specializují na rizikové případy, třeba Podolí, Apolinář - tam jsem psala Kouckému. Já byla taky riziková, z jiných důvodů, primář se sice přikláněl k sekci, ale podpořila mě jedna skvělá lékařka. Chtěla jsem to zkusit a ona mi řekla, že říznout mě můžou vždycky. Povedlo se. Držím palce!

journals
25. říj 2019

Fakt se na takovou vec nekdo pta na internetu? Myslis, ze zenske online ti toho reknou vic nez lekar-odbornik co te videl nazivo? 🙈🤦🏻‍♀️

fandysek_1
25. říj 2019

@wafina jak to dopadlo?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru