Novorozenecká žloutenka, kdy nás pustí domů?

luciestastna20
8. únor 2017

Dobrý den, prosím o radu. Narodili jsme se 5.2. v 1:28hod. Dnes jsme mohli jít domů ale měli jsme hodnotu žloutenky 240 Dnes večer dokonce 254. Má někdo zkušenosti? Pustí už nás zítra domů? V celé nemocnici je zákaz návštěv a už je to na zblázneni :(

majus6
8. únor 2017

A to je hodnota z krve nebo z toho přístroje, co nosí sestřička? Je to vyšší, ale ne na fototerapii. Řekla bych, že pokud to zítra bude stejné, tak tě pustí, ale záleží na konkrétním lékaři. Ono jde o to, že pokud se ti to doma zhorší a zjistí to doktorka na středisku, tak se budeš muset vrátit do nemocnice. Nevím jak u vás, ale většinou novorozence, kteří už byli doma zpátky na novorozenecké neberou, takže musí jít na dětské oddělení na fototerapii a tam ti pak hrozí, že chytne od ostatních pacientů nějakou virózu, průjem... Takže se v porodnici snaží pouštět domů až miminka u kterých to nevypadá na to, že by se žloutenka ještě zhoršila.

luciestastna20
autor
8. únor 2017

Je to z odběrů krve. Přístroj jim ukazoval méně. Těšili jsme se domů ale bojíme se že když se to za ten den tolik zvýšilo že nás nepustí. Už jsem hotová je mi smutno po příbuzných a všech okolo.

majus6
8. únor 2017

To chapu, ale zvyseni z 240 na 254 neni tak moc, to je v podstate stejne. Uvidis jak to bude rano. Je jasny, ze se kazdy tesi domu, ale dulezite je, aby se ta zloutenka pripadne vcas podchytila, příliš vysoká hladina bilirubinu v krvi muze poškodit mozek. Ale neboj, verim, ze to nebude vas pripad ;).

tery_s
8. únor 2017

@luciestastna20 Ahoj, pokud to stoupá, tak nepustí mělo by to mít tendenci klesat,alespoň trochu, jinak s váhou je to ok,kojite ? Se slunenim je to teď v zimě na prd, ale mohli by dát malou alespoň na den na sviceni. Lepší je nespěchat, raději tam zůstaňte o den nebo 2 déle, než se potom vracet od doma k hospitalizaci.

girafka
8. únor 2017

Naprosto te chapu,mela jsem to stejne s druhym synem.Cekaji "na vrchol" te zloutenky a jakmile to slo dolu,pustili nas.Byla jsem tam o jeden den vic.Doporucovali nam co nejvic kojit,ze to odchazi moci 😉Drzim palce at vas co nejdriv pusti..Ja to vlivem hormonu dokonce orvala

majus6
8. únor 2017

Indikace ke sviceni je pri hladine bilirubinu nad 310 v krvi, takze ty hodnoty co ma tvoje miminko k tomu urcite nejsou. Jde o to, aby vam to pak doma nestouplo. Ano, nekteri lekari davaji deti svitit i pri nizsich hodnotach "pro jistotu", aby mohli deti pustit s vetsi jistotou domu, ale to az u vyssich hodnot nez je 250 nebo kdyz to opravdu rychle stoupa. Ono to neni snadne odhadnout jak to bude u ktereho miminka stoupat a davat na svetlo vsechny deti "pro jistotu" taky nejde. Proto zalezi hodne na konkretnim lekari, co prijde zitra na vizitu a na tom jake budou hodnoty. Jinak tech faktoru, ktere ovlivnuji prubeh zloutenky je tam samozrejme vic (donosenost, rozdil v krevni skupine matky a ditete - to se pak posuzuje prisneji). Urcite je dulezite aby dite co nejvic jedlo (vylucuje se to zluci do stolice...) a pak davat co nejvic k oknu na denni svetlo (coz v noci nezachranis 🙂. Klidnou noc preju ;).

lorca
8. únor 2017

Já tohle řešila minulý týden, ve čtvrtek nám řekli, že má zvýšené hodnoty, nevím přesně kolik to bylo, přes 200 (z toho přístroje). Celý den a noc byl v tzv. bilibedu. Je to takový obleček a zespoda to svítí. Do rána mu to kleslo na 173 a šli jsme domů s tím, že ho mám dávat doma k oknu. Ale i teď téměř po týdnu se mi zdá docela dost žlutý, tak mám strach, jestli se to nezhoršilo (potřebovali bychom sluníčko). Zítra jdeme do poradny, tak uvidíme. Držím palce, ať jdete domů, bez těch návštěv je to hrozný, měla jsem to stejné.

popelka1984
8. únor 2017

Přesne si už nepamatuji ale myslím že jsem šla domu když jsem mela pod 200. Byl pod svetylkem.Kvůli žloutence a nepřibírání v souvislosti s ni jsme tam zůstali další tři nebo čtyři dny navíc.

jipe
8. únor 2017

my jsem byli v porodnici o den déle kvůli žloutence, měl hodnoty nějak kolem 220 myslím, kromě toho, že kontrolovali, jestli hodnoty nestoupají, chtěli aby začal přibírat. Na svícení to nebylo. Jinak byl žlutý ještě v 7 týdnech, dětská mu brala krev z hlavičky na testy a klesalo to, ale pomalu. Říkala, že to tak někdy kojené děti mají, něco z mateřského mléka na to má vliv, kdyby ty hodnoty byly hodně špatné, doporučuje se mléko ohřívat na nějakých tuším 80 stupnů a dávat pak vychladlé z flašky, ale tojsme nemuseli, bylo doporučeno jen hodně kojit a slunit. Sice jsem rodilav létě, ale byly zrovna tropická vedra, takže doma celý den zatemněno a větrák, at přežijem a ven jen hodně brzy ráno.

luciestastna20
autor
8. únor 2017

Kojime po 3hodinach 20-30minut. Probraly jsme zatím 7dkg. Někde jsem četla že večer je hodnota vyšší než ráno tak doufám že je to tak a pustí nás 🙂 je to opravdu dlouhé 🙂 také jsem to obrecela. 🙂 Doktorka říkala že nás pustí když to do zítra nestoupne a když nás měřily večer a stouplo to neudržela jsem slzy :/

tery_s
8. únor 2017

@luciestastna20 Teď v noci už to neovlivnís, tak si odpocinte a davej k prsu klidně častěji a když vezme,tak jedno a za chvíli druhé prso, i když vás pustí domů, je prostě důležité miminko cpát a i budit, ta žloutenka je trochu uspává a potom se nebudi k jídlu, tím pádem méně moči a bilirubin se vylučuje ledvinani, takže je to v souvislosti všech faktorů. Zloutenka se malé rozjela kdy nebo v důsledku poporodniho nádorů ?

luciestastna20
autor
8. únor 2017

Teď už s tím nic neudělám to je pravda. Jsme trochu spavé proto ji budím a kojim o to dyl. Žloutenka se nám rozjela den po porodu pokud si pamatuji dobře. Ale že začátku byla jen slabá 🙂

elchacz
9. únor 2017

novorozenecká žloutenka není nemoc, doporučuji přečíst např. toto:
http://www.poradkyneprikojeni.cz/news/novorozen...