Podle čeho poznám, že v 2. době porodní mohu už tlačit?

Zodpovězené
11. pro 2018

Dobrý den, Aničko,

čeká mě druhý porod, první byl naprosto přirozený, pro mě překrásný zážitek 🙂 . Jediné, co mě doteď mate, je nástup 2. doby porodní. Jak se uvádí, že má žena cítit tlak na konečník, mít potřebu tlačit, já si tuto potřebu uvědomují až v okamžiku, kdy byla snad už hlavička venku a PA mě brzdila, když jsem měla (poprvé asi) fakt potřebu vytlačit zbytek tělíčka. To jsem opravdu pociťovala intenzivní tlak, který šel už mimo mou vůli. Rodila jsem nakonec vkleče na žíněnce, nejprve pokus do bazénu. 2. doba porodní trvala opravdu dlouho, až ke 2 hodinám, ale mám ten závěr dost v mlze, byla jsem "sjetá" svými vlastními hormony 🙂. 1.doba porodní bez problému, ani jsem nevěřila, že fakt rodím 🙂.

Teď mám trochu obavy před 2. porodem z té 2. doby zase, že vlastně to nepoznám, kdy už můžu "tlačit". Někdo to tedy udává jako vlastně mimovolní děj, kdy není třeba aktivně nic dělat, ale to přišlo až fakt během úplného porodu hlavičky, aspoň myslím. Jaké jsou vaše zkušenosti, poznatky, prosím?

Dobrý den,

porod je natolik individuální proces, že každá žena má zcela jiné pocity. Jak sama píšete, jsou ženy, které mají nutnání na tlačení dřív, jiné později, některé, až když hlavička korunuje. Někdy se dostaví jen refexivní pocit, tlak na konci kontrakce. Role ženy je otevřít se a role dítěte je aktivními pohyby prostoupit pánví. Proto ženy spíše vyzývám, ať netlačí, pokud se neobjeví samotný reflex a spíš se uvolní a nechávají dítě rodit svým vlastním tempem tak, že jej spíš vydýchávají s otevřenými ústy.

Proto zkuste své obavy rozpustit, vaše tělo umí rodit a vaše dítě ví, jak pánví projít.
Držím vám pěsti a přeji krásný porod.


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová