Porod koncem pánevním. Je automaticky indikována císařský řez?

hani_na
16. čer 2022

Omlouvám se, asi tu bude více debat na dané téma. Jaké máte zkušenosti - když se malé neotočí, je indikován automaticky císařský řez? Tak nějak vnitřně mám pocit, že je to psychosomatika. První porod byl ukončen VEXem, když jsem ztratila vědomí, malý po vybavení dlouho nedýchal, takže kolečko vyšetření, ale vše je nakonec ok.

gruyerre
16. čer 2022

@hani_na určitě tě nebudou nutit do přirozeného porodu. Buď ti dají vybrat, nebo tě budou přesvědčovat k sekci.

levandule_k
16. čer 2022

V některých nemocnicích nechtějí porody koncem pánevním, někde se dá rodit koncem pánevním.

Mně se třeba líbí tenhle článek o porodu koncem pánevním. https://jemnezrozeni.cz/2017/09/22/pri-porodu-k...

eressiel1020
16. čer 2022

@hani_na Já jsem v prosinci rodila koncem pánevním. Mám krásnou a zdravou holčičku. Ono záleží na hmotnosti miminka a jestli je matka prvorodička nebo ne.

jaja01k
16. čer 2022

@hani_na To může být v každé porodnici jinak. Někde nechtějí o přirozeném porodu ani slyšet, jinde ti dají vybrat. Mně třeba řekli, že pro sekci nevidí důvod, ale rozhodnutí je na mně.

pampeliska1313
16. čer 2022

Záleží asi jak kde. Známá si vybrala menší soukromou porodnici, chtěla rodit přirozeně a rodila. Takhle prý naposledy.:D ale myslím, že by Vám měli dát vybrat, pokud je jinak všechno v pořádku.🙂

hasara33
16. čer 2022

@hani_na řekla bych, že dneska už máš ve většině porodnic na výběr 😉 každopádně já mít mimčo otočené koncem pánevním, tak jdu rodit císařem, protože já to vnímám jako zbytečné riziko, které nehodlám podstupovat 🙂

petramana
16. čer 2022

u prvniho mi dali na vyber, ale muj gyn me varoval, ze jsem prvorodicka, je to chlapec a mohl by se mu tam nekde zaseknout pytlik...pry by to neriskoval, takze jsem sla cisarem

bohumilakupkova
16. čer 2022

@hani_na Není. Mohla jsem si dokonce vybrat, jestli chci celkovou anestezii nebo spinální. Pokud je nízký váhový odhad, dítě nemá zkřížené nohy a pánev je dost široká, prý to jde i přirozeně. Může se stát, že se dítěti zasekne hlava a klukovi poškodí kouličky. To byla pro mě dostatečně děsivá představa, abych se hned rozhodla. 😉Rizika u císaře samozřejmě taky jsou a není to nic příjemného. Byla jsem zaskočená pooperační bolestí (problém se otočit, vstávat k miminku). Je třeba počítat s delším odloučením od miminka kvůli pobytu na JIP. Dvě známé měly pozitivní zkušenost s přirozeným porodem - prý úplně v pohodě. Záleží, jak si kdo věří. Osobně bych byla úplně vydeptaná, kdybych musela rodit KP přirozeně, když si vzpomenu na předchozí porody, kde původně žádné riziko nebylo.

apacheee
AMBASADORKA
16. čer 2022
blondynka400
16. čer 2022

@hani_na u KP je na CS nárok a není to problém. Jak nejsem zastáncem tohoto řešení, pořád je to přirozená poloha. Ale u tebe jestli byl už u prvního porodu problém bych do přirozeného porodu určitě nešla a určitě se rozhodla pro CS. A myslím si, že to udělá i každý porodník, co má všech pět pohromadě.

elfka21
17. čer 2022

@hani_na měla jsem mimi KP a byl mi sc nabídnut a doporučen. Mimi bylo velké, já malá prvorodička. Kdyby se u porodu mojí holčičce něco stalo, nikdy bych si to neodpustila, takže jsem nechtěla riskovat a šla na císaře a nelitovala ani minutu. Teda při prvním vstávání ano, ale pak už nikdy. 😆

levandule_k
17. čer 2022

@hani_na Pokud byl první porod náročný a asi traumatický (ztratit vědomí a vytahovat miminko vexem není nic příjemného), tak bych se zaměřila i na zpracování prvního porodu, abys byla vnitřně klidnější. Pak se rozhodneš, co ti bude víc vyhovovat.

hani_na
autor
17. čer 2022

@levandule_k Pro mě to bylo opravdu náročné na začátku, syn pořád brečel a byla velká nejistota, jestli nebude mít následky, celkem brzy se ukázalo, že ne a tím se mi to líp odžilo. Samozřejmě, když potkám postižené dítě, řeknu si, jak málo stačí. Teoreticky je to asi dobře, pokud se domluvíme na císaři, je tam menší riziko pro dítě a aspoň mně o to primárně jde.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru