Předčasný porod v malé porodnici?

25. led 2022

Je tu někdo kdo má zkušenost s narozením předčasně, ale v malé porodnici bez perinatologie? Zda vás pak převezli, průběh, jak to dopadlo. Pro jistotu se ujišťuji, pomalu se začíná něco dít, lékař je sice optimistický, ale i tak, takové věci se dějí většinou rychle a my máme první velkou porodnici tak hodinu a půl. 🥺

emamaira
25. led 2022

Mě s hrozícím předčasným porodem převezli rychlou jinam, ale taky mě vždycky zajímalo co by se dělo, kdyby se převoz nestihl.

j.a.n.i
25. led 2022

@emamaira Převezli by jen dítě a tebe by tam po porodu nechali...

pipi_puncocha
25. led 2022

Bohužel hrozí, že miminko převezou do specializovaného centra a maminka zůstane do propuštění (3 dny) tam, kde rodila. Takže pokud to je aspoň trošku možné, jela bych rovnou na vyšší pracoviště, ať jste pohromadě. Ale samozřejmě záleží, o jaký týden se jedná.

j.a.n.i
25. led 2022

@pipi_puncocha No, pochybuju, že bude někdo držet samotnou matku v porodnici 3 dny, když bude ok, tak ji vykopnou klidně druhý den. Ale jinak souhlas s tím, že je lepší rodit rovnou v té "zkušené" porodnici, i kvůli tomu, že není nutný žádný převoz mimina.

pipi_puncocha
25. led 2022

@j.a.n.i jasně, hlavně záleží, jak to bude komplikované, často ty předčasné jdou sekcí, autorka nepíše o jakém týdnu se bavíme.

autor
25. led 2022

Děkuji za poznatky, jde o 33tt.

emamaira
25. led 2022

@j.a.n.i to vím, ale co když tam nemají vybavení pro tak malé miminko? Nebo ho mají všude? U nás se např. rodí až po 36tt, nemají ani dětskou JIP, co kdyby se tam narodilo miminko třeba ve 26tt?

gbp
25. led 2022

ja rodila 35+0 v Hradci Kralove a i tak z prijmu volali doktorovi a domlouvali se, jestli nepojedu do Prahy 🤦🏼‍♀️ nastesti sem nejela, ale presne tak to bylo, ze hned po porodu mimco do inkubatoru a ja druhy den rano po 24 hodinach domu.

emamaira
25. led 2022

Najdi si, od kterého týdne se u vás rodí, 33tt není až tak málo, to i některé okresní nemocnice zvládají. Já rodila v 33tt právě v okresní nemocnici a kdyby syn neměl vrozenou vadou srdce, tak bylo vše ok.

j.a.n.i
25. led 2022

@emamaira No, tak bud bude pred vchodem cekat sanita s inkubatorem nebo si nechaji poslat vrtulnik a dite okamžitě odexpeduji.
Jinak souhlas, ze 33tt s možností podat kortikoidy uz neni takova traga, ale i tak bych radeji porodnici, kde z toho nebudou vysilovat.

teryem
25. led 2022

Mně hrozil předčasný porod, a dr říkal při každé kontrole, že kdybych začala rodit do 35. tt myslím, tak do jedné specializované, a kdyby po tom tydnu, tak normálně do mnou vybrané.. Jak říkají ostatní, kdyby něco teď, tak jet rovnou do té, kde jsou na to specializovaní. A kdyby ne, tak pokud je maminka ok po porodu, tak podepíše klidně revers a jede tam, kam převezli miminko. Přeji hodně štěstí a ať vydržíte co nejdéle 🍀

littlebee124
25. led 2022

Já sem rodila 36+3 v nemocnici, kde též není žádná neonatologie ani JiP a teda bohužel malý měl hodně krusny začátek, ze se z Pribrami par hodin po porodu překládal do Motola. Rodila sem ve středu akutním císařem a malého sem viděla potom až v sobotu, jelikož sem do patku sama byla v nemocnici.

fifinka2020
25. led 2022

@littlebee124 A vše v pořádku?🙏

vendes
25. led 2022

Když jsem rodila v Příbrami (bere od ukončeného
35. TT), přišlo tam na svět nouzově miminko kolem 30. týdne. Hned ho převáželi do Prahy, jak to dopadlo, nevím.

littlebee124
25. led 2022

@fifinka2020 Ano, dneska se malej překládal zpět do Pribrami a teď už jen aby nabral a muzeme domu. 🙏🏻

aktakd
26. led 2022

Zkusila bych se na to poptat primo v dane porodnici, urcite ti reknou co delat. Kdyby se nahodou stalo, ze zacnes rodit, jela bych do te mensi nemocnice a oni by to sami vyhodnotili (jak moc je to rozjete, jestli te prevezou rodit jinam, jestli to zvladnou sami a pak prip.odvezou dite apod.) Lepsi nez jet do daleke nemocnice a resit rozjety predcasny porod nekde v aute na ceste.

ivcer
26. led 2022

Já jsem rodila ve 33.týdnu (hrozil mi předčasný porod už delsi dobu) a ve městě, kde žiju, nemají vybavení na tak malá miminka, takže mě převáželi do jiného města, kde se na to specializují, cca 45min cesty, hrůza. Měla jsem oxytocin na oddálení porodu (aby mě stihli převézt), povedlo se, ale bolesti už šílené. Nakonec všechno ok🙂 ale ptala jsem se doktora na gyndě jak by to probíhalo, když bych přijela už pozdě a nestihli mě převézt. Řekl, že odrodit mě zvládnou i ve 25.týdnu, ale poté na tu péči nemají potřebné vybavení. Řekl, že by mě sanitkou převezli společně s dítětem do nemocnice, kde se na ty předčasně narozené dětičky specializují. Určitě by mě 3 dny nenechali někde jen tak a dítě převezli jinam

tahejhula
26. led 2022

Naprosto běžně transportují jen dítě. Naprosto běžně pak matka zůstává i pár dní v zařízení, kde rodila. Spousta žen to pak řeší odchodem na revers. Pak se taky třeba čeká, než se pro ni uvolní místo tam, kam se transportoval novorozenec. Jednoznačně je lepší volbou snažit se dostat rovnou někam, kde mají IMP - v tomto týdnu by měl intermediár stačit.

tahejhula
26. led 2022

@ivcer gynipral. 🙂

j.a.n.i
26. led 2022

@ivcer No, tím, že by tě určitě nenechali v jedné nemocnici a nepřevezli jen dítě, bych si nebyla tak jistá, pokud jde opravdu o čas a dítěti o život, což ve 25 týdnu jde, tak se nikdo nebude zdržovat čekáním na matku.

agneska7
26. led 2022

Hrozil mi předčasný porod a řekly že když po porodu miminko nebude samo dýchat převezou ho jinam a já zůstávám tam . ...... Jejich typy byly že ještě dnes porodim 😁😁 nakonec jsem šla na druhý den dom a malý se narodil normálně v termínu držím palce i tobě .

littlebee124
26. led 2022

@ivcer Kdepak, me nikdo nikam s malým nevezl, pouze jeho do Motola, já sem v porodnici byla tri dny po sekci. Rodila sem ve středu, malého viděla poprvé v sobotu a mohla sem si ho jen chvíli pochovat to samé v neděli a v utery se pak překládal zpět k nám do porodnice a až teď s nim muzu být na 100% 🙏🏻

autor
27. led 2022

@littlebee124 držím palce ať je vše OK 🙏 36+ už přitom není tak málo 😳

littlebee124
28. led 2022

To není, jen měl fakt hodně pomalý začátek Apgar byl 3-6-8 museli se rozdychavat a tak nějak s tím dechem bojoval. Ono to pak bylo hezky vidět, ze se dechové podpory zbavil v době, kdy měl být 37+0, ze to je fakt pro ne ten tak akorát. Ale samosebou to neplati u všech, jsou miminka, která jdou také dříve a nepotřebuji pomoct s dechem. 🙏🏻

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru