Rodičovský příspěvek - kam zajít a s čím?

marcelka311
3. říj 2017

Maminky, potřebovala bych poradit. Asi v polovině listopadu mi bude končit PPM, takže si chci začít zařizovat všechno, co je potřeba ohledně rodičovského příspěvku. Ale na internetu je tolik informací, že mi z toho jde hlava kolem. A tady jsou informace buď starší nebo jsem nenašla to, co jsem potřebovala. Takže kam zajít nejdřív? Zřejmě na OSSZ, ale s jakým konkrétním papírem? A musím mít i něco doloženého od zaměstnavatele? Pak už je mi to jasné, že se vším na Úřad práce, ale co tomu předchází? Moc vám děkuji za rady.

aneritka
3. říj 2017

Ahoj, zrovna taky začínám řešit RD. MD mi bude končit v říjnu, pak budu vybírat dovolenou a pak nástup na RD. Takže toto jsem zatím zjistila nebo zařídila:
Přes email na OSSZ jsem si vyřídila potvrzení o tom, že jsem pobírala mateřskou a poslali mi to poštou. Což bylo strašně fajn, že jsem se nemusela nikam trmácet 🙂 To potvrzení je nutné pro možnost nastavení výše a délky rodičovského příspěvku. S tím pak půjdu na úřad práce, kde si zažádám o RD.

blahova_andrea
3. říj 2017

@aneritka jen tě opravím, že na úp si nebudeš vyřizovat RD, ale RP 😉 RD je omluvené volno v práci. na základě potvrzení příjmů z ossz si budeš volit délku pobírání RP 🙂

aneritka
3. říj 2017

@blahova_andrea nojo, překlep. Dík za opravu 😎

marcelka311
autor
3. říj 2017

@aneritka Děkuju, tak konečně je mi to pořádně jasný. Myslela jsem, že to je mnohem složitější 🙂 To je fajn, že ti to poslali emailem, když máš doma malý mimčo, tak aspoň nikam nemusíš. Zkusím se taky tak domluvit.

blahova_andrea
3. říj 2017

@marcelka311 taky jsem komunikovala mailem a došlo mi to domů poštou. děsně to pomohlo 🙂 přeci jen jsem bydlela jinde a dvě děti na krku...

marcelka311
autor
3. říj 2017

@blahova_andrea Je fajn, že je taková možnost 🙂

aneritka
4. říj 2017

Přidám ještě své nejnovější zkušenosti z úřadu práce. K žádosti je potřeba rodný list dítěte a manželova/partnerova občanka + jeho podpis na žádosti (pokud je uveden v rodném listě). Také je dobré vědět, jak dlouho budete chtít RP pobírat (ale dá se to změnit). Také mi bylo řečeno, že stačí přijít až ten měsíc, kdy už nemám nárok na mateřskou - mě končí teď v říjnu, takže stačí přijít v listopadu.

kika266
4. říj 2017

@marcelka311 Ja jsem sla prvni na urad prace, tam mi dala pani vsechny papiry i ten na ossz, tam zajit potvrdit papiry a pak zase vse odnest na urad prace. Ze zamestnani neni treba nic dokladat. Jen nezaponem si zazadat o vyplaceni prebytecne dovolene, pokud ti nejaka zbyla, pri prechodu z materske na rodicak. Jo a rodny list ditete, a podpis partnera nebo manzela na zadosti, pokud je v rodnem liste. A kdyztak si muzes zazadat i o porodne, pokud mas teda narok.

marcelka311
autor
4. říj 2017

@kika266 Děkuju, na tu dovolenou taky myslím, mám tam docela dost dní, tak se o to nenechám připravit.

blahova_andrea
4. říj 2017

@marcelka311 napiš si žádost do práce, že žádáš o čerpání řádné dovolené navazují na mateřskou dovolenou a poté žádáš o navazující rodičovskou dovolenou do xy, to je na tobě 😉 max. do třetích narozek dítěte

kika266
19. říj 2017

@marcelka311 No prave byla by to skoda se o ne nechat pripravit, protoze nevim jestli to jde vyplatit i pozdeji 😲, nekde to jedna maminka resila, ale uz nevim jak to dopadlo 🙂 nemas zac.

luj89
27. říj 2017

Holky, na jake oddeleni ČSSZ jste psaly mail? Dekuji 🙂
@aneritka