Streptokok v pochvě před porodem - stihli vám dát ATB?

leny86
27. bře 2013

Holky, stalo se vám některé, že vám byl zjištěn v pochvě streptokok a porod byl tak rychlý, že vám nestihli dát antibiotika? Jak se potom postupuje? Ohrozilo to nějak vaše miminko? Děkuji!

dlabinecka
27. bře 2013

osobně zkušenost nemám, mě to vykapat stihli. Ale pokud se o tom ví a ATB se nestihnou vykapat, tak se okamžitě po narození přelečuje miminko 😉

ivuska22
27. bře 2013

Ahoj, ja dojela do porodnice necelou hodinu pred porodem. Dali mi akorat injekci s antibiotikama,ale pry nestihli ani zafungovat. Malej byl v poradku, o zadnym specialnim vysetreni navic nevim. Hned mi ho dfali na pokoj. Strach jsem mela,ale pry to donosenym detickam tolik nevadi. Horsi ze jsem na ty antibiotika dostala alergii i na penicilin mám,tak nevim co mi daji tedka ☹

pavlinaoo
27. bře 2013

Nestihli, na všechno bylo podle nich haaafo času 😢 No pak se nepostupuje nijak, čeká se, jestli mimi nějaké problémy mít bude nebo ne. Pro mě pocit dost šílený.... Naštěstí malá byla v pořádku. Ve třech týdnech dostala antibiotika do očí. Jestli to ale bylo kvůli streptokokovi mi nikdo neřekl. Jedna paní z porodnice s tím ale měla neskutečné problémy. Naštěstí se z toho její chlapeček dostal...

hav81
27. bře 2013

Mě taky nestihli antibiotika dát a asi bylo pak všechno v pořádku,malého jsem měla za chvilku na pokoji a nikdo nic neříkal.Popravdě jsem na to úplně zapomněla,tak jsem se doktora ani neptala.Zánět v očičkách malej měl taky,ale to asi tím nebude,protože dcera ho měla taky a to mi tehdy stihli antibiotika dát.

monika6e
27. bře 2013

měla jsem překotný porod, nestihli nic. Žádný dopad to nemělo, všechno ok...

olasek
27. bře 2013

Ja rodila 22 hodin a stihli mi dat 5 davek antibiotik presto se muj syn v porodnich cestach nakazil. Byla z toho casna infekce novorozence, v nemocnici stravil 13 dni, 5 prvnich dni na JIP. Nejhorsi dny v mym zivote. Myslim, ze hodne zalezi na typu streptokoka, na jeho agresivite.Kazdopadne antibiotika zabrala a vse je ok. Tim chci rict rychly nebo pomaly porod - vse je individualni a vsem, co jsou GBS pozitivni drzim pesti at jsou mimca v pohode 🙂 Zadny strachy, doktori uz dneska umi vsechno zvladnout!!!!

andelka
28. bře 2013

Mně dokapaly ATB (jedna dávka) necelou hodinu před narozením prcka. Dřív jsme do porodnice fakt dojet nemohli, netušila jsem jak daleko už porod je. Ve zprávě pak bylo napsáno, že profylaxe byla nedostatečná, ale co si pamatuju, tak s malým nic moc nedělali, jen ho první den chodila sestra častěji poslouchat. U druhého porodu jsem už byla GBS negativní. A kdyby ne, tak by mi ATB nestihli ani dát, byli jsme na sále 25minut. Říkala mi pak PA, že by to ani tak nevadilo, protože jsem měla skoro až do konce plodovou vodu, která taky pomáhá zamezit přenosu, protože to propláchne těsně před narozením prcka a vlastně skoro celou dobu ho chrání. U staršího jsem měla vodu až do konce, prorval ji on sám. Takže i to bylo plus, když ATB asi ani nestihly zabrat.
Od jiné PA zas jsem se dozvěděla, že kdo má GBS, neměl by se nechat příliš často vyšetřovat vnitřně, hlavně na počátku porodu. Takže je dobré být co nejdéle doma a dojet si ideálně až rovnou porodit.

kresi
28. bře 2013

Mně teď na kontrole v porodnici doktorka i porodní asistentka říkali, že mám v případě porodu přijet raději dřív, aby mi stihla antibiotika zabrat..

martinka24
28. bře 2013

Můžu se zeptat, kdy se dělají ty stěry v jakém týdnu těhotenství? Mě doktor vůbec neprohlíží, jen mi dělá ultrazvuk a je to.Zajímalo by mě, kdy zkontrolju čípek a vůbec , nevíte?Nebo to každý doktor dělá jinak? před pěti lety se mi narodil první syn a měla jsem jinou gyndařku a ta mě vyšetřovala i normálně skoro pořád .

hofka1
28. bře 2013

ono je to riziko nákazy myslím hodně malé, pár procent. Stěry mi dělali někdy ve 30 týdnu, hned potom mě doktorka odlifrovala na kontroly do porodnice. K porodu jsem kvůli tomu jela dřív, ale překotnej nebyl, tak se všecko stihlo ok.

daniela1983
5. dub 2014

bola som GBS pozitivna a antibiotika som odmietla, pravdepodobnost ze sa dieta nakazi je mala. v skutocnosti nie je preukazana jasna suvislost medzi gbs a novorodeneckou sepsou, ktorou oni radi strasia. dat si preventivne antibiotika mi prislo podobne tomu, akoby som mala anginu a prosila doktora aby dal novorodencovi antibiotika aby tu anginu odomna nechytil. takze napriek hnevu doktora som si infuzku nenechala dat. vedela som tiez dopredu, ze pokial to neurobim tak maleho budu castejsie kontrolovat a keby sa nieco zacalo nasadia mu antibiotika potom. takze som fakt nevidela dovod davat mu ich bezdovodne dopredu. takze ho naozaj chodili prve dva dni castejsie kontrolovat a merat teplotu, to bolo vsetko. ak by som pripadne bola este niekedy tehotna a gbs pozitivna, rozhodnem sa rovnako. samozrejme od doktora boli tlaky a tvaril sa patricne kyslo, ale ja ho chapem, chcel sa istit a robit svoju pracu tak ako je to v predpisoch.

gwendelina
30. říj 2015

Řekněte mi někdo jak se u někoho objeví a u druhého ne. Na čem to závisí?

maudn
30. říj 2015

nestihli,ale to byla jejich vlastní vina, porod tak urychlili,že tam nebyla potřebná prodleva mezi antibiotiky a samotným porodem, dozvedela jsem se o tom, az doma ze zprávy, nikdo mi nic neřekl, takže nikdo nic neresil, dítěti nic nebylo

karlajasmine
30. říj 2015

@gwendelina ten streptokok, o ktery se jedna (Streptoccus agalactiae ) normalne pobyva u muzu a zen ve strevech a v konecniku, nekdo ho tam ma, nekdo ne. Nevim, na cem to zavisi, ale asi je to podobne jako to, ze nekdo ma v tele vir herpes a ve stresu mu vyskoci na rtu opar, a nekdo ne.. Proste jakmile toho streptokoka jednou mate, tak ho proste mate. Zkouseli ho lecit ale jde o to, ze nekolik tydnu po podani antibiotik se objevi znova, proto to nema smysl. Pokud ho mate jenom v travicim ustroji, tak je to pro miminko jedno, ale u asi 20% zen se streptokok v prubehu tehotenstvi presune do pochvy, a tam pak existuje riziko, ze se v prubehu porodu prenese na miminko a zpusobi mu zavazne zdravotni obtize. treba ve velke britanii se test na streptokoka nedela a ty komplikace tam pak rade miminkam opravdu vzniknou, takze si myslim, ze ta prevence u nas je dobra.

freliska
30. říj 2015

Já ho měla a sice mi ATB stihli dát,ale porod byl rychlejší,než stihli zabrat ..
Asi dva dny prcka hlídají.Měří mu teplotu při každém přebalování a poslouchají.
Říkají to mu myslím observace.Ale jinak dobrý.

luczik
30. říj 2015

Také sem byla pozitivní na streptokoka, porod začal prasknutím plod.vody, tak sme vyrazili do porodnice celkem s předstihem, ATB mi byla podána. Po porodu u miminka nebyla prováděna observace, protože mě ATB byla před porodem podána, takže - dostatečná profylaxe. Miminko celý pobyt na šestinedělí probrečelo, nijak nešlo utišit. Sestry to uzavřely tím, že jsem v době těhotenství byla ve stresu - tudíž stresové dítko. Náhodou brali mimískovi krev s podezřením na žloutenku (měl hraniční hodnoty) a tak se náhodou přišlo na to, že mu v těle probíhá obrovský zánět, hned mi ho vzali a dostával ATB - závěr - i přes dostatečnou profylaxi se při porodu streptokok na dítě přenesl. Tak sem byla ráda, že měl náběh na žloutenku, jinak by se na probíhající zánět přišlo kdo ví kdy. Po léčbě ATB jsme byli propuštěni, dítko zdravé bez následků

chelexi
30. říj 2015

Já třeba do včera ani nevěděla, že se ATB dávají i v případě nečisté plodovky. Tak si říkám, že to musejí být pěkný dryáky a doufám, že se nám streptokok (odběr okolo 34t) i zkalená plodovka vyhnou 🙂

andrys35
8. pro 2015

2 porody oba mi praskla voda doma, oba jsem do hodiny jela, a tab dostala a dostávala myslim kazde,? 4? Hodiny 1 porod trval od prasknutí vody 16 hod 2.porod 9hodin

verunelka
25. kvě 2016

Nechávají se streptokokem přenášet ? Děkuji

arilas
25. kvě 2016

Mně nestihli dát a nic se nestalo. Jen jsem pak kontrolovala tuším 2 dny teplotu cca každé 4 hodiny

zlatkavlk
25. kvě 2016

Já jsem ATB dostala jen jednu dávku během přípravy a přesunu na sál, a to jsem neměla žádný rychlý porod, dcerka v pořádku.

hnousetka
25. kvě 2016

Ja se streptokokem přenášela 10 dnů...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru