Těhot. cukrovka, chodíte na diabetologii déle po porodu?

svha
25. zář 2014

maminky, která jste měla v těhotenství diagnostikovánu cukrovku (gestační diabetes), jste už déle po porodu, chodíte stále na diabetologii?
já teď byla po třech letech od porodu znovu na pití sladké vody - zátěžový test na těhotenskou cukrovku (tzv. OGTT), sice nejsem těhotná, ale prý se to musí, budu chodit co 3 roky a každý rok, pokud nebude tento test, musím dojít na odběr, měla jsem horší výsledky dva roky po porodu, ale teď už bylo vše OK, ovšem asi mě už nenechají na pokoji (podotýkám, že máma má "stařeckou cukrovku", babička měla také, ale obě až po 50.tém roce života a když byli ony těhotné, tak se žádné takovéto testy nedělali, nechápu, proč mě musí sledovat, když se teď už žádný problém nepředpokládá, výsledky mám v normě, v pozdějším věku budu stejně absolvovat vyšetření, kterým si prošli máma i babička, ani jedna nedrželi extra diety a inzulín si nepíchali, máma sleduje, že má horší výsledky, pokud je ve stresu)
v těhotenství jsem chvíli jedla podle tabulek a pak jsem si ověřila, že je jedno co sním a stejně mám dobrý výsledek, tak jsem si i říkala, že mě akorát zbytečně buzerují, hodnoty jsem měla na lačno v normě, ale po hodině a po dvou hodinách jsem byla o jednu desetinu mimo limit
prosím napište my své zkušenosti, děkuji

nonnni
25. zář 2014

@svha no dle mych informaci (mam gestacni diabetes ted) mas 40% sanci na to, ze behem 15-20 let po tehotenstvi budes trpet klasickou cukrovkou...ve vyjmecnych pripadech drive. Proto te sleduji.

Po padesatem roce nejde o stareckou cukrovku (to jde opravdu u starych lidi), ale normalni cukrovku a vy mate navic tedy i rodinne zatizeni, takze mas tu sanci jeste vyssi.

Taktez mi bylo sdeleno, ze se mam po tehotenstvi nahlasit s k praktikovi, at dela odbery pravidelne a nic se nezanedba.

Tebe ta kontrolo jednou za rok tolik obtezuje?

nonnni
25. zář 2014

@svha jo a jeste...pokud opravdu mas pocit, ze je to k nicemu, tak ty nemas zadnou povinnost podstupovat zadna vysetreni, ktere doktor doporuci. Nelze te k tomu nijak nutit, takze ve sve podstate na zadne testy chodit nemusis, je to na tobe.

svha
autor
25. zář 2014

@nonnni ja totižnemám ráda doktory, mám asi nějakou averzi, či co a po porodu chodím rovnou ke třem, takže sice toto jednou za rok, ale to tak mám u těch dalších , plus nepočítám běžnou prevenci, já hlavně chtěla vědět názor jiných, takže díky za reakci, vím, že se můžu zařídit po svém, ale zase nechci nic zanedbat, ono jde i o to, že tam nejsou moc příjemné lidé, asi zkusím najít jinou diabetologickou poradnu