Zásoby jídla před porodem

monie2
26. dub 2016

Ahoj holky,
už několikrát jsem narazila na radu, že je fajn si před porodem udělat zásoby uvařeného jídla do mrazáku, že se to pak po návratu z porodnice hodí. Přijde mi to celkem užitečné, ale abych se přiznala, tak s mražením uvařeného jídla nemám vůbec zkušenost (jednak nevařím ve velkém a taky jsme dřív měli pouze pidi mrazáček, takže to nebylo kam nacpat). Chci se zeptat, jaké druhy jídel jste takto mrazily....Chápu třeba polévky, ale nedokážu si představit třeba maso s bramborama. Je to po rozmražení ještě chutné? Máte nějaké rady co uvařit a zamrazit??

domca89
26. dub 2016

@monie2 nejideálnější jsou omáčky. Těstoviny si pak uvaříš za 10minut, nebo koupíš knedlík. Vařené brambory nemrazit.

baysha
26. dub 2016

Silné vývary jsou bezva, mrazí se skvěle a po porodu se hodí.
Brambory jsou po rozmrazení hodně hnusné. Ani ostatní přílohy nejsou nic moc.
Nejlíp se zmrazuje maso ve šťávě (guláš a podobná dušená jídla). Já to plánuju zhruba tak, že si dopředu navařím velký kotel dušeného masa s přírodní šťávou, rozdělím na porce a ty pak po rozmrazení dokořením podle chuti (takže může být každá porce ochucená jinak), doplním mraženou zeleninou z pytlíku (případně syrovou), někdy si omáčku obměním třeba trochou zakysané smetany, rajským protlakem... Přílohu buď vynechám (jsem hodně zvyklá jíst maso bez příloh, jen se zeleninou), nebo si ji uvařím čerstvou.

malinkaelinka
26. dub 2016

Ja tedy ještě nerodila, ale jako nouzovku doma mam vzdycky dostatek mrazene zeleniny, rajcata v konzerve, pohanku, bulgur, mrazeny spenat...z toho se da uplacat mraky jidel hotovych za 10 minut a bez prace..idealni, kdyz treba omarodim nebo nestiham kvuli skole, stavbe ci praci nakoupit atd...pokud jis omacky, ty se zamrazit daji, nebo treba gulas a tak...pokud to normalne nejis, nema cenu si to navarovat...spis bych se zasobila surovinami, ze kterych si lze jidlo snadno udelat...nebo treba domaci masove konzervy? ruzne kulicky ze suseneho ovoce a orisku, aby byla rychla energie pri ruce...

sunnurse
26. dub 2016

Zatím mám v plánu takhle zamrazit guláš, rajskou, hrachovku, vývar, karbanátky, rozhodně tam budu mít filé, uzený...

pincola
26. dub 2016

Holky taky budu vařit na mrazák. Dejte pozor na nadýmavé potraviny, opatrně i s cibulí-co nejméně. Do všeho kmín. V lednici budu mít brambory, ty se uvaří snadno, těstoviny taky. Zamrazím si omáčky (s troškou cibule, bez česneku) a polévky-vývar, zeleninová z kořenové zeleniny. vynechat květákovou a tak. Možná si dám na mrazák maso, které pak upeču a k němu rozmrazím špenát, nebo udělám bramborovou kaši.

zlatkavlk
26. dub 2016

Jak píšou holky, nejvíc bych řešila ty polévky a omáčky, jinak třeba doporučuju maso před mražení naplátkovat nebo naporcovat na menší kousky, zkrátka nenechávat v kuse... a přílohy typu kuskus, bulgur, nebo gnocchi ideální 😉 já už mám větší dítko, ale vařím si jídlo vždy den předem večer, když malá usne, sice se mi x krát nechce, ale vím, že druhý den toho moc nepořídím a když malá spí venku, jsem ráda že nemusím lítat kolem plotny... přeju pohodový zbytek těhu i poté 😉

baysha
26. dub 2016

@sunnurse Tu hrachovku moc nedoporučuju, po porodu by se nemělo nic nadýmavého. A zvlášť pokud budeš kojit, protože ty nadýmavé látky přechází do mléka a mimino by pak mohlo bolet bříško.

sunnurse
26. dub 2016

@baysha to mas pravdu. Ale tak ji sni manzel az budu v porodnici 🙂

monie2
autor
27. dub 2016

Holky, super! Moc díky všem za inspiraci, kromě guláše, který nejím, to vyzkouším a nacpu mrazák! 😎

vanilkacka
27. dub 2016

Poslední dobou jsem si oblibila mít v mrazáku balíček už očištěné zeleniny a masa na přípravu cerstveho vývaru,jen to hodím do hrnce a za 2 hodiny je polévka na stole. Mezi nejoblíbenější omáčky patří bolonska,která je po rozmrazeni vyborna a špagety doma vždycky najdu.jednou jsem dala do mrazáku i spizy,které jsem už nestihla ugrilovat a byly taky moc dobre.

pratensis
27. dub 2016

V příspěvcích přede mnou už v podstatě bylo vše řečeno. Jen bych se připojila k @baysha a opravdu důrazně doporučila zvážit tu nadýmavost. A třeba i eliminovat nadýmavé složky z jídel, kde se normálně používají, pokud to jen trochu jde. Já jsem to před narozením staršího syna dost nevychytala a spousta z předpřipravených jídel pro mě vzhledem ke kojení byla potom k nepotřebě (snědl manžel, ale musela jsem řešit, co budu jíst já, takže úspora času minimální). Záleží i na dítku, některé na koliky téměř netrpí, ale u nás to bylo na denním pořádku a v silné míře. Nesměla jsem nic s cibulí (která je téměř všude), česnekem atd. atd. Třeba česnek jde většinou vynechat poměrně snadno. Ta chuť pak sice není úplně "ono", ale jídlo je poživatelné a dítko spokojené.

monie2
autor
28. dub 2016

@pratensis hmmm to musím tedy pořádně nastudovat, co je všechno nadýmavé a trochu asi i opustit od koření. Jsme dost naučení na kořeněná jídla. Díky za upozornění 😉

pratensis
28. dub 2016

@monie2 jj, koření jsem zapomněla zmínit, ale taky dělá paseku. Poměrně dost to omezuje repertoár jídel a chce to vynalézavost při vaření, dobře si to ještě pamatuju. 🙂 Ale zase je to jen na poměrně krátkou dobu a pak už je zas pohoda... 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru