Bonding po císařském řezu - Pardubice, Hradec Králové. Je možný?

nina004
15. srp 2022

Dobrý deň, neviete mi niekto poradiť či je možné pri plánovanej sekcii požiadať počas šitia o bonding s novorodencom? Rodila som syna pred rokom a pol v Hradci ,ale mal po narodení problém ,tak mi ho hneď vzali na dva dni. Teraz keby to šlo ,tak by som chcela dieťatko po pôrode pri sebe aspoň chvíľku.

cherie24
15. srp 2022

@nina004 HK to nedělá. Já se jich na to ptala letos v lednu několikrát a pokaždé mi bylo řečeno, že samozřejmě podporují bonding a dělají i bonding s tatínkem po císaři. To je prý naprosto automatické. V den D nám bylo oznámeno, že tohle prostě nedělají, že na bonding s otcem nemají prostory a na sále to nejde. Když jsem se jim tam rozbrečela, že tohle jsem si fakt nepředstavovala, odpověděl mi primář, že se mám prostě smířit s tím, že všechno není růžové a neprobíhá tak, jak jsme si to vysnili. Pro ně bonding znamená, že si otec pochová dítě v zavinovačce, než vás zašijí, pak vám dítě na chvíli ukáží a odvezou vás na JIP, kde miminko může jen v určité hodiny. To má do bondingu velice daleko... Jestli chcete laskavý přístup a brát to jako porod, nikoli operaci, vyhněte se Hradci hodně velkým obloukem.

nina004
autor
15. srp 2022

@cherie24 Ďakujem. Ja som to mala rovnako pri synovi. Len som myslela ,že to takto robia,lebo maličký musel ísť do inkubátora. Práve som dnes čítala na stránke ,že podporujú bonding a zo Slovenska mám skúsenosť,že počas šitia bolo maličké položené na tele a ešte aj po dokončení šitia, bola možnosť byť s malým na pooperačnej izbe, asi nie až dve hodiny ,ale celkom dlho,aby mal možnosť sa prisať. Takto nejako som si to predstavovala aj v Hradci. Toto ma teda veľmi sklamalo :/

merope
15. srp 2022

@nina004 Pokud dítě musí do inkubátoru, bonding není. Taky mi syna jenom ukázali a už s ním utíkali do inkubátoru (měl cca 1,5 kila). Ale slíbit bonding a pak ho nenabídnout a ještě říkat, jak vše není, jak si to člověk vysní, jak popisuje @cherie24, to teda považuji za hnus.

nina004
autor
15. srp 2022

@merope To je mi jasné ,že v mojom prípade to nešlo. Len teraz ma čaká druhý pôrod a keby to šlo, tak by som bonding chcela. Len musím nájsť pôrodnicu ,kde ho robia aj pri sekcii.

cherie24
15. srp 2022

@nina004 já měla první dceru akutním císařem ve Šternberku a ač jsem si o možnosti císaře nic nezjistila, tak na malou čekal otec ve vedlejší místnosti bez trička a nesli jí rovnou ze sálu k němu. Bondoval celou dobu. Pak nás nechali na porodním boxe všechny spolu a na JIPu jsem vůbec nebyla. Vezli mě rovnou na šestinedělí s malou v náručí. Sestry mi ji pak vozili ihned, jak se vzbudila. Myslela jsem, že je to takový normální přístup a to co jsem zažila v Hradci mě psychicky odrovnalo tak, že jsem musela i vyhledat pomoc. Malá měla apgar skóre 10,10,10, já spinální anestezii a přesto jsem jí viděla jen 10 minut na chodbě a pak až za 5,5 hodiny! Poté za 6 hodin a pak až za 4 hodiny a to už jsem normálně fungovala a doprošovala se sester opakovaně, že už chci své dítě u sebe. Bylo mi vždy odpovězeno - ano, my o vás víme. Totéž zažily 2 moje kamarádky, které rodily císařem. Nemůžu pochopit, že toto se vůbec někde ještě děje a neodpustila jsem si, že jsem tohle dopustila u své dcery 😥Vození dětí na čas, příkrmy na sesterně, dlouhé separace, to jsem považovala za přežitek z dob našich babiček, v ale HK stále realita... Jestli se někdy dočkám třetího dítěte jsem ochotná jet i přes 100 km pro hezký porod po tomto zážitku.

nina004
autor
15. srp 2022

@cherie24 Ja som mala prvý pôrod a o bondingu som vtedy toho veľa nevedela. No vadilo mi ,že mi syna na jisku vôbec nedoniesli ,lebo bol v inkubátore kôli dýchaniu. Pritom som sa neskôr dozvedela ,že tam bol len prvé dve hodiny a potom bol už v poriadku,takže ho kľudne nosiť mohli. Pozisťujem si iné pôrodnice a keďže to bude plánovaná sekcia ,tak môžem dôjsť kamkoľvek. Taký prístup ako ste mala v Šternberku by sa mi páčil. Skúsim pozrieť aj tú pôrodnicu. Ďakujem.

merope
15. srp 2022

@nina004 Tak pokud už nebyl v inkubátoru a stejně ho nedovezli, to bych se opravdu porozhlédla jinde. Tohle zjevně není normální porodnice dnešní doby. Není pak divu, že holky raději riskují porody doma.

Já když jsem byla na JIPu, tak vozili holkám děti na kojení tuším po 3-4 hodinách, prostě aby se hned naučily přisávat a poprvé snad skoro hned jak se budily (i po spinálu jsme si tuším pospaly, to si tak moc nepamatuji). Jeden den sekce a druhý den ráno hned stěhování na šestinedělí za dítětem. Jen já musela čekat, až přijde chlap a doprovodí mě na neonatologickou JIPku, ale kdyby tam byl hned ráno, tak bych tam mohla hned (i když teda tam mívali od 9 vizity, tak zase z hlediska neonatologické JIPky lepší přijít tuším na 13, co už jsme tuším právě šli).

jola777
15. srp 2022

@cherie24 Teď už je to ve Šternberku ještě lepší - nás po bondingu po sekci dali i se synem a manželem na nadstandard a syn tak nemusel být u sester vůbec.
@nina004 Doporučuji fakt jinou porodnici (na HK jsem neslyšela nic dobrého), obecně na Moravě lepší než v Čechách (mám srovnání - první porod Ústí nad Orlicí katastrofa, druhý Šternberk nádhera).

maxulekapcule
15. srp 2022

@cherie24 já rodila v Ol, na sále mi malého ukázali, hned jak ho vytáhli, pak ho donesli jak ho oblikli. Dohromady to byly tak dvě minuty. Na JIP mi ho vozili co tri hodiny. A vůbec si nedovedu představit, ze bych ho tam měla nějakou dobu po operaci, mě to nějak dostalo a spala jsem 🤣

kemija
15. srp 2022

Hradec je dobrý z pohledu lékařské a ošetřovatelské péče. Když se něco děje, jsou tam kapacity a pomohou, vyřeší, zjistí... můj názor. Nicméně furt je to "továrna". Ale něco jako bonding, empatie...to většině tam, nic neříká. Já byla vcelku nenáročná rodička, již druhý porod, věděla jsem do čeho jdu, bylo to rychlé...ale tak jak se mnou jednali...když jsem tam přijela za hodinu od prvního příjezdu, že už fakt rodím, sestra mi řekla, co tu zase chci. Měli co dělat, do 10min od příjezdu jsem porodila. Kamarádka měla plánovaného císaře, ptala se na bonding, ještě týden před termínem ji bylo řečeno, že není problém s tatínkem. Realita byla úplně jiná. Tatínkovi ji ukázali na chodbě asi minutu. Do inkubátoru nemusela, žádný problém u ní nebyl.

nina004
autor
15. srp 2022

@merope Oni tam na jisku tiež vozili detičky po 3-4hod. Ale boli len dve sestri,tak doniesli štyri deti a na moje už asi neboli voľné ruky. Ale že bol v inkubátore len tak krátko ,som sa dozvedela ,až keď som odchádzala. Inak by som to tak nenechala.

nina004
autor
15. srp 2022

@kemija So synom som šla práve preto do Hradca ,lebo tam bolo riziko,že bude mať problém po pôrode. Aj teraz keby hrozilo ,že sa niečo stane alebo že budem musieť rodiť skoro,tak kôli neonatologickej péči by som šla tam. Ale pokiaľ bude všetko ok ,tak vyberiem určite inú pôrodnicu.

nina004
autor
15. srp 2022

@jola777 Tak to je naozaj úžasný prístup, len ktovie či nemocnica s takýmto prístupom nebude mať plne obsadené kapacity. Navyše mne vychádza termín sekcie okolo vianoc :/

jola777
15. srp 2022

@nina004 Rodí se tak do sto miminek měsíčně, a těch nadstandardních pokojů je na oddělení myslím šest. Já se tam šla registrovat až ve 37.tt

jola777
15. srp 2022

@nina004 A už jsem dokonce viděla video (myslím že to dělá Havířov a Kroměříž) kdy si za pomoci doktora miminko sama z bříška vezmeš. ❤

nina004
autor
15. srp 2022

@jola777 Akurát som si pozerala stránku pôrodnice a ozaj vyzerá veľmi dobre. Mne sa veľmi páči ,že by tam mohol byť aj manžel. Malého videl len na chvíľočku po sekcii a potom päť dní nič kôli covidu. Tiež by si to teraz predstavoval inak.

jola777
15. srp 2022

@nina004 https://fb.watch/eWgpSUkbyR/
To je to video z Kroměříže.

nina004
autor
15. srp 2022

@jola777 To je nádherné. Fakt sa čudujem ,že to nie je štandard a niektoré pôrodnice sú stále za opicami. Veď je to to najlepšie pre maminu aj bábo.

jola777
15. srp 2022

@nina004 Protože je to tak pro ně bohužel asi pohodlnější. Měli by si uvědomit že tam k nim nepřichází už pacientky ale především klientky, a že je už konkurence. Spousta maminek radši nezvolí nejbližší porodnici ale jede dál kde jí nabídnou to co chce.

jiss
15. srp 2022

@jola777 snad se to za ty roky změnilo, ale mám z první ruky, že 2019 to tak úplně nebylo. Známá měla akutního císaře a ačkoliv bylo dítě v pořádku, tak otce poslali pryč a bonding nula nula prd. Protože byla půlnoc a nechtělo se jim s tím crcat, no.

lachtanice86
15. srp 2022

Loni, akutní cs v celkové anestezii, HK, v tom největším návalu rodicek. Já byla mimo a měla jsem problémy, na sále jsem byla zhruba 2hodiny. Ale co manžel říkal, tak malou viděl, když ji omyvali, měřili, vážili, pak ji zabalili a manžel s ní byl zhruba půl hodiny v klidu, sám. Ne na sále, v nějaké místnosti vedle. Jo a ani neměl problém, když personál poprosil o fotku s dcerou. Já tedy rodit jinde nechtěla. V HK jsou kapacity a když něco, tak věřím, že dokážou zachránit, což byl i můj případ. A byl to druhý porod, opět v HK. Nemůžu si na nic stěžovat.

jola777
15. srp 2022

@lachtanice86 Půlhodina chování miminka zabaleného v zavinovačce není bonding.

jola777
15. srp 2022

@jiss Já tam rodila letos a na všem se domluvila s primářem (ten je tam od ledna nový).

lachtanice86
15. srp 2022

@jola777 neumíte číst? O bondingu nic nepíšu. Píšu o zkušenosti, že manžel s dcerou byl sám, půl hodiny, ne na chodbě a že s tím v HK problém nebyl. Tedy píšu zkušenost jako reakci na to, že v HK to dítě ihned odnesou a rodiče ho vidí na chodbě minutu. A propo, o bonding jsem nestála, stejně jako jsem odmítla kojit

jola777
15. srp 2022

@lachtanice86 Tak když chce @nina004 bonding a přiložení na sále tak pro ní asi nebude minuta nebo půlhodina rozdíl. Chápu že je někdo citově ochladlý a nestojí o bonding ale to není případ tady té paní.

nina004
autor
16. srp 2022

@lachtanice86 Uvidím ako sa bude tehotenstvo vyvíjať. U syna mi ku koncu lekári vraveli ,že môžu nastať problémy s popôrodnou adaptáciou,lebo som užívala veľké množstvo inzulínu ,ktorý vôbec nezaberal. Teraz je to zatiaľ lepšie. Tak dúfam,že to tak ostane. Keby sa to ale zhoršilo ,tak určite dám prednosť Hradcu kôli ich starostlivosti o novorodenca a neonatológii. Ale pokiaľ by to bolo ok,tak hľadám pôrodnicu s bondingom. Predsalen dieťatko zvnútra pozná tlkot môjho srdca a je to pre neho menší stres ,keď ho po narodení priložila na mňa. A zároveň by to mohlo pomôcť aj s kojením. U syna to bol veľký boj sa rozkojiť po pôrode. Ďakujem za reakciu.

cherie24
16. srp 2022

@nina004 co jsem tak zjišťovala, tak nejblíž je porodnice v Jihlavě. Ta umožňuje tatínky na sále, rodinné pokoje po sekci, bonding. (Z toho, co jsem slyšela). Jinak Pce i HK kraj je fakt bída. Je to smutné, že v celých 2 krajích nenarazíte na respektující a laskavou porodnici. 😥 Ta Morava má celkově úplně jiný přístup. ❤ V tomhle mě to dost mrzí, že jsem se odstěhovala. Pak myslím ještě Rakovník. Já právě vsadila na to, že líp by řešili komplikace v HK, ale akorát jsem z toho měla skoro 5 měsíců deprese. To už radši žádné další dítě než znovu Hradec. Ale já chtěla přirozený porod, pro plánovanou sekci bych si zajela pro krásný zážitek. 😍 Top je pak Ostrava Fifejdy a Krnov, ale to už už je fakt hodně dlouhý kus cesty. 🙈

cherie24
16. srp 2022

@jiss nezměnilo, já rodila v 10 večer a pak mi oznamili, že miminko uvidím až v 5 ráno, protože prý miminka nemůžou v noci na JIP 👌 viděli jsme jí sotva 10 minut na chodbě. Kdyby mi tohle řekli předem, balím se a přejíždím alespoň do Pardubic. Bohužel když tohle oznámí až po tom, co vás rozřežou s anamnézou - příliš velký plod, který měl teda o půl kila míň než vám tvrdili, tak už toho moc neuděláte ...

cherie24
16. srp 2022

@jola777 a tatínek byl na sále nebo bonduje stále vedle? ☺ Tohle mě opravdu mrzí, že jsme se odstěhovali. Jinak bych jela zas tam. 😪 Mě vezli první noc na nějaký akutní pokoj hned u sesterny, ale normálně tam s námi šel i partner se rozloučit a to už byla taky noc. Pak už jsem byla na normálním pokoji a celou dobu sama, připadala jsem si tam jak v hotelu. ❤ A jizvu jsem měla krásnou. Teďka se na ní pomalu štítím sáhnout. 🙈

jola777
17. srp 2022

@cherie24 Bonduje se na pokoji u porodních sálu. Že na sále nebyl manžel mi nevadilo. Byl to celkem fofr, napíchli mi spinál a ani jsem se nestihla rozkoukat a až byl syn venku.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru